Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpvärda aktier vecka 9Köpvärda aktier vecka 9

Turbulent börsvecka, i alla fall när det kommer till min portfölj och mina innehav. Förundras fortfarande över Fingerprint Cards och Betssons aktiekurser. Det är nu man måste vara magstark. Har febrilt försökt att leta nya spännande investeringscase. Är väldigt tveksam till att investera i tillväxtbolag just nu då de värderas med en rejäl premie just nu. Svårt att hitta GARP-bolag (Growth At a Reasonable Price) i en hög värderad börs. Letar istället mer efter värdeinvesterings-case.

Alla nyckeltal för svenska bolag är hämtade från borsdata.se. Som vanligt så gör en egen grundlig analys innan ni beslutar er för att köpa något av bolagen i listan. Rekommenderar att ni läser in er på följande saker innan ett aktieköp:  • Vilken marknad bolagen är verksamma inom och hur framtidsutsikterna för marknaden ser ut.
  • Historisk omsättning-, vinst- och utdelningstillväxt.
  • Bolagens produkter eller tjänster och hur komplexa dessa är att förstå och om du själv har kommit i kontakt med produkten/tjänsten. Tycker du eller andra människor att produkten/tjänsten är bra?
  • Företagets balansräkning. Hur ser skuldsättning ut? Hur stor kassa har bolaget? Det är några frågor du bör ställa dig. Pandora

Som jag nämnde tidigare är det svårt att hitta GARP-bolag men Pandora (PNDORA) är lågt värderat med tanke på tillväxten. Har skrivit om Pandora tidigare på bloggen, senast här.


Citigroup Inc

Som jag nämnde tidigare vill jag hitta bolag som har en margin of safety. Börsen är högt värderad och vill inte betala för höga multiplar när vi är inne i en högkonjuktur och vinsterna samtidigt är höga. En sektor som fortfarande är billig och som faktiskt ser ut att ha en ljusare framtid i och med räntehöjningarna är banksektorn. 

Det är självklart inte bara jag som tänkt på detta och därför har också bankernas värderingen ökat på sista tiden. Svenska storbankerna har gått väldigt bra. Det finns fortfarande rättvist värderade nordiska banker, jag gillar till exempel Nordea just nu.

Bland amerikanska banker så har jag hittat Citigroup Inc (C) som är lågt värderad jämfört med konkurrenterna. Detta är inget riktigt kvalitetsbolag som jag skulle vilja äga på lång sikt utan tror att det på kort sikt har en uppsida. Det är bäst att plocka hem vinsten om aktien skulle gå upp.

Citigroup har en hög räntenettomarginal (Net Interest Margin - NIM) just nu på 2,87 procent. Deras Tier 1 Common Capital Ratio är 14,35 och är högt jämfört med peers. Detta är ett mått på bankernas finansiella styrka och hur välkapitaliserade de är. Kortfattat är det ett nyckeltal som mäter riskavvägda tillgångar i förhållande till bankens kapital, läs mer om det här


Har som sagt inte analyserat Citigroup på djupet men vid en snabb anblick ser det ut att vara en lågt värderad bank som uppfyller kapitalkraven för Basel III. Banken har haft en del lönsamhetsproblem vilket man kan se om man tittar på ROE och jämför detta mot kvalitetsbanker. Deras räntenettomarginal är bra och jag tycker att värderingen under book value är för låg och jag tror att Citigroup har rätt stor uppsida om räntehöjningarna fortsätter i framtiden samtidigt som Trump släpper på de hårda regleringar som råder just nu (Dodd-Frank).

Svenska banker är mer defensiva och kvalitativa men de värderas också med en premie mot amerikanska banker. Det som talar emot för en investering i Citigroup för mig just nu är den höga dollarkusen.

P/Tangible Book Value = 0.9 (industri = 1,7, konkurrenter average = 1,9)
P/E = 12,91
ROE = 7,38 %


Betsson

Ansåg att Betsson B (BETS B) var köpvärd på 85 kronor per aktie och anser självklart att Betsson är köpvärd nu när aktien står i 79,70 kronor. Betsson fortsätter att förvärva licensierade speloperatörer och förvärvade i veckan den spanska speloperatören Premier Casino. Operatören har 260 000 registrerade kunder. Betsson emitterade framgångsrikt ett obligationslån på 1 miljarder kronor i slutet av 2016 och dessa pengar ska främst användas till att förvärva licensierade spelbolag.

Jag gillar att Betsson är en förvärvsmaskin och att man fokuserar på att förvärva licensierade spelbolag för att minska risknivån i portföljen. Har skrivit ett djupgående inlägg om Betsson här och ett tidigare "köpvärda aktier"-inlägg här.


Fingerprint Cards

Fingerprint Cards B (FING B) är löjligt billig nu enligt mig men det är tufft att äga aktien just nu. Men tittar man på nyckeltalen och den historiska tillväxten samt potentialen för den framtida tillväxten så tycker jag att aktien är lågt värderad och har potentialen att vara en mångdubblare. Det kommer dock inte utan risker och om nya vertikaler inte tar fart och inte manifisterar sig så som Fingerprint tror så kan detta sluta väldigt illa. Detta är bara för den riskvillige och den magstarka aktieägaren. Har skrivit om bolaget flera gånger, senast här.


Target Corporation

Target Corp (TGT) aktiekurs tog rejält med stryk när de släppte årsrapporten och kursen gick ner 13 procent. I mitt tycke överreagerar marknaden och marknaden agerar som om att Amazon ska ersätta alla detaljhandlare och förse hela USA:s detaljhandelsbehov. Bolaget är väldigt lågt värderad och det är ett utmärkt tillfälle att köpa en Dividend Aristocrat (Höjt utdelningen 45 år i sträck) till väldigt låga multiplar. Utdelningen är väldigt säker då utdelningsandelen är låg och Target har ett starkt kassaflöde. I min mening kan man genom aktieåterköp och utdelningar fortsatt leverera en stabil avkastning åt aktieägarna trots sjunkande omsättning. Vilket skulle vara worst-case. Därför anser jag att nedsidan är begränsad då men att uppsidan är större än nedsidan om omsättning ökar i framtiden. Dagens kurs tar inte alls hänsyn till någon tillväxt över huvudtaget. Har skrivit ett inlägg om Target tidigare här.

P/E = 12,15
Direktavkastning = 4,12 %
EV/EBIT = 8,57

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…