Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Aktieköp: Funcom


Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt mer och jag tror att många kommer vilja testa Conan Exiles.

Jag tror försäljningen kommer att komma igång på riktigt efter markandsföringssatsningarna börjar. Spelet kommer streamas av populära streamers på Twitch ikväll och dessutom så tror jag att spelet kommer få positiva recensioner av diverse recensionssajter. Idag har Conan Exiles legat på topp 10 på Steams bästäljande-lista. En annan stor trigger är att spelet också ska lanserar i Asien. Bolaget inledde ett samarbete med Spike Chunsoft och H2 Interactive för att släppa spelet i Japan, Korea och flertalet andra asiatiska länder.

Senare i år kommer Mutant Year Zero: Road to Eden släppas, ett spel som Funcom är förläggare åt. De får dessutom royalties av spelet då det är delägare till IP:t. Reaktionerna har hittills varit väldigt positiva och spelet har genererat en hel del hype.

Secret World Legends fick en efterlängtad uppdatering den 5:e April. Det är första gången på tre år som spelet fått en utökad storyline. Tror detta kan medföra ökade intäkter då många gamla spelare troligtvis återvände för att spela igenom innehållet.

Investeringen är rätt binär och säljer inte Conan Exiles bra så blir det heller inte en bra investering. Men då fundamenta ökat rätt mycket och spelet uppenbarligen redan sålt rätt bra så är jag inte orolig. Spelet har förbättrats markant enligt alla spelare och jag tror att det kommer att synas i försäljningssiffrorna.

Kommentarer

 1. CodeNCrayons9 maj 2018 22:26

  Om man ser på det större perspektivet tycker jag det verkar som om Funcom gör en bra omställning av deras intäktsmodell. Man fokuserar inte bara på ett par spel utan bygger upp ett kraftigt bibliotek av IP's där man kan sälja rättigheter till andra utvecklare att göra spel på deras varumärken och få royalties den vägen, samtidigt som man agerar förläggare åt andra studios. Samtidigt har man satt upp bolaget Heroic Signatures tillsammas med Cabinet Group där man får tillgång till en hel del stora varumärken.

  Oavsett hur Conan: Exiles går, så tror jag att denna affärsmodellen, åtminstone på sikt, har möjligheten att bli väldigt lönsam så länge man inte urvattnar sina IP's med spel från dåliga utvecklare så man tappar sin hype kring varumärken. Kan även tillägga att jag körde Conan: Exiles när det släpptes i Early Access och dunkade in en sådär 40-50h i spelet innan jag la ner. Det fanns mycket att fixa, men det var redan då långt mycket bättre än många andra Early Access survival/sandbox-spel som funnits på marknaden i flera år. Tror och hoppas att detta kommer gå bra, även om nyckeltal och bolagsvärdering inte är min starka sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. CodeNCrayons10 maj 2018 15:33

   Hittade nedan bild som jämför content i Early Access med content vid release. Ser ut att vara ett helt annat spel än när jag först spelade det.

   https://steamcdn-a.akamaihd.net/steamcommunity/public/images/clans/25298994/5a51d9096fd532c8c02d80d47dc56550d038325b.jpg

   Radera
 2. Det ser konstigt ut när aktien tappar 8 % dagen före release och sen stiger 10 % dagen för själva releasen. Kan det vara så att investerare inte har riktig kolla på den här typen av bolag och dess produkter? Man tycker ju att de allra flesta noterade bolag är välbevakade men ibland undrar man.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktien gick väl upp en sådär 30% fram tills release-dagen så det kanske var någon större firre som hoppade av aktien. Men det såg onekligen lite konstigt ut att den pendlade så mycket. Dagen efter releasen tappade aktien över 14% för att dagen efter igen sticka upp 6%.

   Men generellt bygger spelbranschen på hype och förväntningar, vilket kan vara väldigt riskabelt. Det är samtidigt ganska svårt för investerare att sätta sig in i något som ofta bär eller faller med en enstaka produkt eller release, utan att själv vara brukare av en sådan produkt. Branschen är ganska ung med enormt kraftig tillväxt också, det gör det svårvärderat för någon som bara tittar på siffror. Själv är jag inte superintresserad av siffror utan kollar snarare på community, känslan på spelen, och vad som finns i pipeline.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…