Fortsätt till huvudinnehåll

Köpvärda aktier vecka 13


Köpvärda aktier vecka 13

Denna vecka tycker jag att fastighetsbolagen ser billiga ut. Det är också ett utmärkt tillfälle att köpa spelbolagen då den föreslagna spelutredningen äntligen har släppts. Förslaget tycker jag är vettigt och innebär inga större begränsningar för spelbolagen. Den föreslagna skattesatsen hamnade på 18 %, vilket är lågt om man jämför med snittet för Europa (Vilket är överraskande med tanke på att vi har en sosseregering). Det är ingen överraskning att Betsson är min favorit i sektorn.

Alla nyckeltal för svenska bolag är hämtade från borsdata.se. Som vanligt så gör en egen grundlig analys innan ni beslutar er för att köpa något av bolagen i listan. Rekommenderar att ni läser in er på följande saker innan ett aktieköp:

 • Vilken marknad bolagen är verksamma inom och hur framtidsutsikterna för marknaden ser ut.
 • Historisk omsättning-, vinst- och utdelningstillväxt.
 • Bolagens produkter eller tjänster och hur komplexa dessa är att förstå och om du själv har kommit i kontakt med produkten/tjänsten. Tycker du eller andra människor att produkten/tjänsten är bra?
 • Företagets balansräkning. Hur ser skuldsättning ut? Hur stor kassa har bolaget? Det är några frågor du bör ställa dig. 


Castellum

Fastighetsbranschen fortsätter att underprestera index och min favorit i sektorn, Castellum (CAST), blev billigare i veckan. Castellum är min favorit på grund av den låga belåningen (inga preferensaktier heller), utdelningsstabiliteten och tillväxten. Den största oron är kommande räntehöjningar. VD:n för Castellum har kommenterat detta och säger att höjda räntor inte är negativt för Castellum. Om det stämmer har jag ingen aning om men vad jag vet så värderas Castellum ganska lågt sett till förvaltningsresultatet, läs mer om Castellum i mitt tidigare inlägg. Bolaget värderas till 13xFörvaltningsresultatet.


Hemfosa

En annan favorit i sektorn är Hemfosa Fastigheter (HEMF). Bolaget har ganska låg belåning med en soliditet41 %. Det som oroar mig lite är att de också har en belåning i form av preferensaktier. Vilket gör det hela lite svårare att analysera. En annan oroväckande sak är att VD:n Jens Engwall som tidigare var VD för Kungsleden är ganska riskbenägen. Kungsleden presterade riktigt bra under tiden Jens var VD (1993-2006). Hur det gick för Kungsleden efter det är en annan femma och kursen rasade under finanskrisen. Bolaget har fortfarande inte riktigt återhämtat sig. Frågan är hur mycket av detta som påverkades av Jens Engwalls aggressiva expansion och redovisningsprinciper. Ser därför Hemfosa som en betydligt mer riskfylld placering. Bolaget värderas dock lägre än Castellum, kanske av just dessa anledningar. Bolagets fastighetsbestånd är dock väldigt stabilt och är inte förknippat med hög risk (samhällsfastigheter). Har skrivit mer om bolaget här. Hemfosa värderas till cirka 7xFörvaltningsresultatet och ger en direktavkastning5,6 %.


Betsson

Mycket av oroligheterna kring Betsson B (BETS B) borde vara bortblåsa vid det här laget. Efter vinstvarningen inför Q2-rapporten 2016 så har bolaget levererat två av sina starkaste kvartal genom tiderna. Tillväxten har avstannat lite men det är mer än diskonterat i dagens kurs och Betsson handlas i skrivande stund till PE 12. Idag så lades förslaget om spelregleringen fram och skattesatsen för spelbolagen föreslås bli 18 %. Detta är lågt om man jämför med skattesatsen för spelbolag runtom i Europa. 

En spelreglering innebär troligtvis att mindre spelbolag kommer få det svårare att överleva på den svenska spelmarknaden och en konsolidering kommer att ske. Anledningen till konsolidering är att ökade skatter minskar lönsamheten för bolagen vilket kräver större volymer av bolagen. Detta gynnar större spelbolag och Betsson kommer därför att satsa mer på tillväxt. Organisk tillväxt samt tillväxt genom uppköp. Detta kräver pengar och därför föreslår Betsson att minska utdelningsandelen till 50 % från tidigare kommunicerade 75 %. Marknaden reagerade tydligen negativt på denna nyheten vilket jag anser vara märkligt. Detta stärker bara Betssons position på den svenska spelmarknaden i mina ögon. Betsson har redan en utdelning på lite över 6 %. En minskning av utdelning innebär fortfarande att man som aktieägare får en fin utdelning av Betsson.

Betsson fortsätter också att expandera på redan licensierade spelmarknader såsom storbrittanien vilket ytterligare minskar risken och exponeringen mot olicensierade marknader. Jag tror att marknaden fortfarande är oroliga när det gäller Betsson och troligtvis inväntar de resultatet från Q1-2017 och eventuellt även Q2-2017. Titta bara på bolagets resultatutveckling nedan.


Tycker du att bolaget ska handlas till följande multiplar? Har skrivit ett längre inlägg om Betsson tidigare.

P/E = 12
EV/EBIT = 12,3
Soliditet = 55,9 %
Direktavkastning = 6,1 %


Pandora

Fortsatt fint köpläge i Pandora (PNDORA). Läs min analys av bolaget här.

Kommentarer

 1. Intressant sitter med både Cast och Betsson i en av mina 2 portföljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två fina bolag tycker jag. Ser stor uppsida i Betsson på medellång sikt. Castellum kommer nog inte generera jättestor avkastning men ett jättefint defensivt innehav som kommer överprestera inflationen och sparräntan iaf :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en i…

Analys: H&M

I en värld som ofta är antingen svart eller vit ska jag att försöka mig på att bjuda på en nyanserad och lite mer grå bild/analys av H&M. Bolaget har seglat upp som det största innehavet i min portfölj och jag kan tänka mig att öka upp ytterligare i bolaget. I dagsläget utgör H&M 13 procent av min portfölj.
Om man ska tro på det man läser om H&M och om branschen som helhet så skulle man kunna tro att bolaget håller på att gå omkull och att branschen är utdöende. Har folk slutat med kläder?
Detta är i min mening en tillfällig svacka för bolaget och det beror på flera aspekter som jag tänkte försöka dissekera i det här inlägget. Problemet för H&M är inte försäljningen då omsättningen ökar i god takt, det är snarare ett lönsamhetsproblem. H&M har gått från att ha en vinstmarginal på 17 procent år 2008 till att nu ha en vinstmarginal på cirka 9,5 procent. Kommer de någonsin att uppnå en vinstmarginal på 17 procent igen? Nej det tvekar jag på. Men i min mening behöver int…

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…