Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpvärda aktier vecka 12


Köpvärda aktier vecka 12

Vecka 12 var ingen rolig börsvecka för mig. Fingerprint Cards, som utgör lite mer än 10 procent av min portföljvikt, rasade lite över trettio procent. Eftersom jag är rätt väldiversifierad så är portföljen rätt motståndskraftig när det kommer till liknande händelser. Portföljen gick ner lite över tre procent, men jag konstaterar att året inte alls har börjat bra. 

Min strategi tillåter mig att investera 10 procent av portföljen i lite mer högrisksbolag. Fingerprint Cards är därför en krydda i min portfölj. Än så länge så har mina "kryddor" dragit ner mitt resultat markant. Innan Fingerprint så hade jag Vardia insurance som krydda i portföljen och där tog jag en förlust på över 90 procent. Trots detta så lyckades jag ändå slå index. Jag kanske borde komma till insikten att jag inte ska inkludera några kryddor i min portfölj. Min avkastning hade varit långt mycket bättre utan Fingerprint Cards och Vardia Insurance som drog ner resultatet. Hur gör ni när det kommer till kryddor i portföljen? Har ni någa överhuvudtaget? Hur mycket i portföljvikt?

Alla nyckeltal för svenska bolag är hämtade från borsdata.se. Som vanligt så gör en egen grundlig analys innan ni beslutar er för att köpa något av bolagen i listan. Rekommenderar att ni läser in er på följande saker innan ett aktieköp:

  • Vilken marknad bolagen är verksamma inom och hur framtidsutsikterna för marknaden ser ut.
  • Historisk omsättning-, vinst- och utdelningstillväxt.
  • Bolagens produkter eller tjänster och hur komplexa dessa är att förstå och om du själv har kommit i kontakt med produkten/tjänsten. Tycker du eller andra människor att produkten/tjänsten är bra?
  • Företagets balansräkning. Hur ser skuldsättning ut? Hur stor kassa har bolaget? Det är några frågor du bör ställa dig. 


Michael Kors

Michael Kors (KORS) är ett extremt lågt värderat retailbolag. Vad sägs om PE 8,6, låg skuldsättning, hög lönsamhet och ett starkt varumärke. Omsättning- och vinsttillväxten har varit enormt stark historiskt sett. Anledningen till att bolaget värderas så lågt är att framtidsutsikterna för de närmaste två åren inte ser så bra ut. Vinsten väntas minska 2017 jämfört med 2016. Tror du att varumärket är starkt och att detta bara är av tillfällig natur så är detta ett gyllene tilfälle att investera. Se mitt förra inlägg som innehåller omsättning- och vinsthistorik för Michael Kors.

P/E = 8,6 (Rullande 12-månaders vinst)
EV/EBITDA = 4,95 (Låg skuldsättning)
Price/Sales = 1,4
Price/FCF = 5,6
Return on Equity = 40 %


Pandora

Pandora (PNDORA) var lågt värderat och denna vecka blev det ännu billigare. Klassiskt GARP (Growth At a Reasonable Price) bolag. Läs min analys av bolaget här.


P/E = 14,6


Citigroup Inc

Banker är en av de lägst värderade branscherna just nu, i och med de stundande räntehöjningarna så kommer bankernas lönsamhet troligtvis att öka då deras räntenetto kommer att förbättras. Citigroup (C) är en av världens största banker och värderas under sitt likvideringsvärde eller Net Tangible Book Value. Teoretiskt sett är alltså banken värd mer per aktie om bolaget går i konkurs och man tar alla tillgångar och betalar av alla skulder, än nuvarande aktiekurs. Citigroups räntenetto (Net Interest Margin) är väldigt bra sett till konkurrenternas (kan utläsas från tabellen nedan). Deras avkastning på eget kapital är i lägsta laget dock. Jämfört med konkurrenterna är deras Tier 1 Common Equity Ratio högt vilket är ett mått på hur välkapitaliserad banken är. Det krävs en grundlig analys innan man gör en investering i Citigroup för att skapa sig en förståelse över deras intjäningsförmåga.

P/Net Tangible Book Value = 0.9 (industri = 1,7, konkurrenter average = 1,9)
P/E = 12,91
ROE = 7,38 %Betsson

Betsson B (BETS B) har blivit billigare i veckan och jag tycker det ser riktigt billigt ut. Lågt P/E-tal och hög direktavkastning. Har skrivit om bolaget väldigt många gånger på bloggen. Kommenterade deras årsredovisning i inlägget som du kan läsa här.

Många av spelbolagen har varit rätt volatila senaste månaden och jag tror det har att göra med svenska statens kommande förslag på spelreglering som offentliggörs 31:a mars. För den som inte gillar risk så är det nog god idé att vänta tills efter det datumet.


P/E = 11,8
Direktavkastning = 6,4 %
EV/EBITDA = 9,7

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…