Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Fingerprint Cards - Innovate or die


Fingerprint Cards - Innovate or die


En mörk dag idag för alla som äger Fingerprint Cards. Bolaget är det enda högrisksbolaget jag äger och idag så blev jag påmind om varför jag inte äger fler. Jag tror fortfarande på bolagets affärsmodell och produkter. Alla vi har nog kommit kontakt med en eller flera av företagets produkter och deras sensorer är verkligen bra.

Men bolagets ledning är ett skämt. De visar än en gång på att de har noll visibilitet och jag har skrivit tidigare om hur förtroendet för bolaget går att likna med förtroendet för en otrogen partner. Jag har en sorts hatkärlek mot bolaget (mest hat) och jag litar verkligen inte på ledningen trots att jag tycker att de är verksamma inom en bransch som har enorm potential och att de har bra produkter. Med det sagt borde jag verkligen inte äga bolaget i och med att förtroendet för ledningen och ägarna är väldigt viktigt. Ledningens agerande har varit pinsamt.

Pinsamt att uttala sig om lagernivåer och prognoser när det uppenbarligen inte har någon koll alls. Pinsamt att föreslå en utdelning som de sedan var tvungna att dra tillbaka. Pinsamt att göra aktieåterköp på nivåer långt högre än dessa. Pinsamt att vinstvarna för andra gången trots att en prognos getts nära inpå. Pinsamt att inte gå ut med en prognos för 2017, vad förtroendeingivande.

Jag vill passa på att ge fundamentalanalysbloggen cred här, give credit where credit is due. Om det är något jag är så är det ödmjuk och jag är den första att erkänna om jag har fel. Han har varit väldigt pessimistisk när det kommit till Fingerprint och hans inlägg om att blankarna har ett informationsövertag över småspararna var ju spot on. Jag har tyckte att fundamentalanalys varit lite för mycket av en domedagsprofet men det går ju inte att förneka att han har haft rätt än så länge.

I och med att bolaget är så dåligt lett så ser jag inte Fingerprint som en investering i ett bolag längre. Det är mer som en lott, ett "moonshot project". Har tidigare ansett bolaget vara köpvärt men kommer inte skriva om det mer på bloggen. Min farhåga är att jag har fått läsare att få upp ögonen för bolaget och att de har investerat pengar som de sedan förlorat. Det är något jag vill undvika.

Jag kommer att behålla min position då jag fortfarande tycker att branschen, marknaden och bolagets produkter är bra. Jag har noll förtroende för bolaget men jag tänker inte agera känslomässigt. Jag kommer att avvakta tills vi får se lite mer konkreta siffror kring marknadsandelar, omsättning och vinst. Personligen så är den ekonomiska förlusten väldigt hanterbar då jag inte var så tungt viktad i Fingerprint och jag alltid ser till att diversifiera mig. Jag har tryckt på detta flera gånger och det skrämmer mig när man ser Twitterprofiler som säger att Fingerprint är en bombsäker investering och att de är helt fullinvesterade i bolaget. Jag kan bara ana hur dessa personer mår just nu och hoppas de ser detta som en utbildning i livets hårda skola och att de lär sig av sina misstag.

Jag hoppas och tror på nya vertikaler under 2017/2018, ser jag ingenting av detta så kommer jag sälja av i framtiden. Nya vertikaler är livsnödvändiga för bolaget för utan det så kommer Fingerprint att bli ett halvledarbolag i mängden med nedpressade marginaler. Jag har tidigare skrivit att bolaget är ett högrisksbolag och att om bolaget tar vänster när de skulle tagit höger så är konsekvenserna ödesdigra. Det som hände idag är väl lite av ett kvitto på det. Intäkter endast från sensorer i mobiltelefoner är inte tillräcklig för att Fingerprint ska fortsätta växa. Konkurrensen kommer pressa marginalen och även marknadsandelarna. 

Jag vill vara väldigt tydlig med att Fingerprint inte är mer än en riskfylld chansning i dagsläget. Aktier värderas ju efter hur de presterar i framtiden. Eftersom Fingerprint agerar bipolärt så kan man absolut inte lite på deras egna antaganden eller prognoser. Det enda man har att gå på då är analytiker eller sin egna prognos. Analytikerna sågar ju bolaget och låt oss vara uppriktiga de flesta av oss småsparare kan inte tillräckligt mycket om branschen. Om bolaget själva inte lyckas så försök inte ens. Därför är en "investering" i bolaget inte mer än en spekulation, en trisslott. Kan vara kul med lite krydda i portföljen och det är precis vad Fingerprint är för mig. Snitta inte ner er så att bolaget väger alldeles för tungt i era portföljer. Klassiskt misstag.

Bolaget måste vara det sämst skötta bolaget på Large Cap och det gör inte saken bättre att man verkar i en högst konkurrensutsatt bransch. Det gör saken ännu värre när man har en ledning från Mumindalen. Hur kommer detta sluta? Var allt bara ett luftslott och kommer man att se tillbaka på Fingerprint Cards som ett fantasibolag som kanske hade platsat bättre i Mumindalen än på börsen? Jag tror inte det, men det får tiden utvisa. Kommer bolaget att innovera eller kommer de att dö?

"Innovate or die" - Christian Fredriksson

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…