Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpvärda aktier vecka 11


Köpvärda aktier vecka 11

Alla nyckeltal för svenska bolag är hämtade från borsdata.se. Som vanligt så gör en egen grundlig analys innan ni beslutar er för att köpa något av bolagen i listan. Rekommenderar att ni läser in er på följande saker innan ett aktieköp:

 • Vilken marknad bolagen är verksamma inom och hur framtidsutsikterna för marknaden ser ut.
 • Historisk omsättning-, vinst- och utdelningstillväxt.
 • Bolagens produkter eller tjänster och hur komplexa dessa är att förstå och om du själv har kommit i kontakt med produkten/tjänsten. Tycker du eller andra människor att produkten/tjänsten är bra?
 • Företagets balansräkning. Hur ser skuldsättning ut? Hur stor kassa har bolaget? Det är några frågor du bör ställa dig. Michael Kors

Hela detaljhandelsbranschen går dåligt just nu och då tycker jag det är läge att titta närmare på det. Det gäller att hitta bolag som kommer att överleva dålig perioder och som har ett starkt varumärke. Michael Kors (KORS) är ett detaljhandelsbolag mest känt för sina väskor och accessoarer och jag tycker att varumärket är starkt. Deras väskor och klockor är populära bland den lite yngre massan.

Michael Kors genererar intäkter från tre olika affärssegment: retail, wholesale och licensing. Där retail utgör 50,8 procent av intäkterna, wholesale utgör 45,5 procent och licensing utgör resterande 3,8 procent.

Retail innebär att bolaget säljer sina produkter genom egenägda butiker. Wholesale innebär att bolaget agerar grossist åt stora varuhus som i sin tur säljer produkten till slutkund. Licensing innebär att tredjepartstillverkare använder sig av varumärket för att tillverka och sälja produkter såsom klockor, parfymer, glasögon och smycken.

Som jag nämnde tidigare så är varumärket väldigt starkt och min Lynchspaning (Samtalat mycket med min sambo och sett många här i USA som har MK väskor) säger mig att deras väskor och klockor fortfarande är populära. Enligt mig så har Michael Kors en unik position i just den branschen då varumärket känns väldigt mycket premium men prislappen på deras väskor är långt mycket under riktiga premiummärken såsom Gucci eller Louis Vuitton. De har hittat en riktigt bra marknadsposition i min mening. Nyckeltalen säger mig att marknaden verkligen är pessimistiska när det kommer till bolaget och värderar bolaget som om att vinsterna kommer att sjunka drastiskt i framtiden. Bolaget har låg skuldsättning och en hög lönsamhet. Det som saknas är väl bristen på vallgravar. Den enda vallgraven är ju det starka varumärket.

P/E = 8,6 (Rullande 12-månaders vinst)
EV/EBITDA = 4,95 (Låg skuldsättning)
Price/Sales = 1,4
Price/FCF = 5,6
Return on Equity = 40 %

Med nyckeltal likt dessa så förväntar man sig ett bolag som presterat riktigt kasst ett bra tag nu. Jag tycker inte det är så illa om man tittar på hur de har presterat de senaste åren.Som ni kan se så har ju den historiska utvecklingen varit fantastisk. Men aktier värderas efter vad som sker imorgon och inte det som skedde igår. Comparable store sales minskade med 6,6 procent, vilket är oroväckande. För mig så är inte e-handel något större hot för Michael Kors då det troligtvis innebär att man fortfarande kommer att sälja sina produkter bara att det säljs genom en annan kanal. Vill en kund ha en hyfsat billig väska som ändå andas lite premium så är det stor sannolikhet att valet faller på Michael Kors.

Jag tycker att alltför mycket pessimism är diskonterad i kursen och tror att problemen är av tillfällig natur då bolaget har mycket utrymme att växa samt att min bedömning är att varumärket är starkt och har en unik marknadsposition. Det senaste kvartalet bjöd på sjunkande omsättning och vinst och bolagets framtidsprognoser visade på mer av detsamma. Bolaget guidar för nästa rapport, Q4-2017, sjunkande omsättning och vinst. Prognosen för helåret 2017 kommunicerades och guidance för vinst per aktie är $4,09 till $4,13. Vilket resulterar i ett P/E på runt 9.

Värdeinvesterare som jag är så kliar det i fingrarna när jag tittar på Michael Kors värdering. Bolaget ser extremt billigt ut och varumärket har en stark närvaro på marknaden. Det lutar åt ett starkt köp för min del, men innan jag köper aktier i bolaget så ska jag gräva lite djupare.Citigroup

En av världens största finansiella institut går att handla för under bokvärde. Citigroup (C) har haft en del problem och spenderat mycket tid och pengar på omstruktureringar. Citigroup är värderat till 0,8 gånger sitt tangible book value, P/B-värdet är alltså 0,8. Om Trump får sin vilja igenom och Dodd Frank Act hävs så kommer det innebära att banker kan återgå till att använda sig av "leveraging" och bankernas intjäningsförmåga bör öka markant (Samtidigt som riskerna också ökar). Har skrivit ett längre inlägg om Citigroup här.Pandora

Har skrivit om Pandora (PNDORA) flera gånger på bloggen och hela detaljhandelsbranschen verkar vara på nedgång. Pandora växer snabbt och är rimligt värderat och därmed är det alltså ett bra GARP-case (Growth At a Reasonable Price). Har skrivit ett längre inlägg om Pandora här.

Kommentarer

 1. Ökade mitt innehav i Pandora idag. Äger just nu bolaget i både Privata portföljen och i Företagets portfölj.

  Vilket är ditt favoritcase annars just nu?

  Med vänliga hälsningar
  www.västkustinvesteraren.se

  SvaraRadera
 2. Jag är också sugen på att sänka mitt GAV lite. Tycker Pandora känns väldigt billigt. Orolig över hela retail trenden dock och att Pandora eventuellt kommer att drabbas av den.

  Mitt favoritcase är nog Michael Kors nu. Väldigt låg värderingen trots historisk stark tillväxt. Framtiden ser inte supermörk ut enligt mig. Tycker de har ett starkt varumärke och att de är moderiktiga.

  Stor uppsida enligt mig. Heads så vinner jag stort, tails förlorar jag 10-20 procent kanske. Min syn på saken iaf.

  Men ska grotta ner mig lite mer i bolaget innan jag köper. Kanske väntar ut nästa kvartalsrapport för att få lite mer visiblitet över framtiden.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…