Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

OM MIG

Jag växte upp under mindre än optimala förhållanden och lärde mig tidigt att pengar inte är någonting man bör ta för givet. Ända sen liten har jag haft känslan av att jag vill åstadkomma något stort och inte leva som 99% av befolkningen och jobba och slita tills jag är 65 (Vi ska vara glada om pensionsåldern är 65 i framtiden med dagens politik).

Som ni kanske har förstått hade jag en rätt tuff uppväxt, vilket ledde till att jag inte presterade särskilt bra i skolan. Jag klarade mig hyfsat bra för att jag alltid haft ett läshuvud. När det kom till att välja gymnasieutbildning så visste jag inte riktigt vad för karriär jag var intresserad av (vem visste det). Valet föll på El- och data-utbildning, för det var ju roligt att spela dataspel...


Under gymnasieåren så jobbade jag på en rad olika sommarjobb. Mestadels som telefonförsäljare (Ja, jag hatade mig själv) och lagerarbetare på posten. Jag insåg illa kvickt att ett "knegarjobb" inte var för mig. Jag behövde bli mentalt stimulerad och utmanad på jobbet. Vad jag också insåg var att jag också ville tjäna mycket pengar. 

I en optimal värld så vill man ju jobba med något som man brinner för, som betalar bra och som erbjuder bra arbetsförhållanden (Ej fysiskt ansträngande, flextider o.s.v.). Hur mycket jag än funderade så kunde jag inte komma på något som uppfyllde alla dessa kriterier. Jag beslutade mig därför för att söka till en ingenjörsutbildning, det täckte ju ändå upp för dem två senare kriterierna.

Ni kommer ihåg det där om att inte lyckas så bra i plugget? Det visade sig att den trenden fortsatte i gymnasiet. Men jag var fast beslutsam att lyckas! Sökte mig till KTH:s tekniska basår och kom in.Jag tog examen från KTH 2013 och fick jobb på Scania direkt efter examensarbetet. 

Där satt jag nyexaminerad på mitt första jobb som civilingenjör med en hyresrätt i Stockholms innerstad. Vad mer kan man önska sig?

Det insåg jag rätt snabbt: FRIHET!

Jag insåg snabbt att det jag värderar mest är friheten att göra vad jag vill med MIN (Japp, kursiv OCH fet stil) tid. Det enda som inte går att köpa på den här planeten är mer tid. Men man kan köpa sig lyxen att välja vad man vill göra med sin begränsade tid.

Varför inte spendera tiden på att investera, lära sig spela gitarr, capoeira eller varför inte blogga? You name it! Välj själv. Jag ville ha alternativet att kunna göra vad jag ville.

Hur skulle jag, med en medelklasslön, bli rik? Efter en del research på nätet så kom jag fram till att utdelningstillväxt- och värdeinvestering var dom säkraste metoderna. Så jag kombinerade helt enkelt dessa två metoder, man kan kalla min strategi för värdeutdelning. Jag snubblade över Benjamin Grahams "The Intelligent Investor" och anammade snabbt den defensiva investeringsstrategin som boken förespråkade. Min resa hade nu börjat.

Eftersom aktieinvestering för mig innebär att skynda långsamt så ville jag skynda på den processen.

"It Takes Money to Make Money" 

Sparkvoten behövde bli större. Det kan åstadkommas genom att öka intäkterna eller minska utgifterna. Eller varför inte göra både och?

Idag är jag 28 år gammal och jobbar som Civilingenjör i USA. Flytten till USA innebär att min inkomst dubblats och att mina utgifter minskat med ungefär en tredjedel. Mitt mål är att kunna gå i pension vid 40 års ålder och med dom förutsättningar jag har idag har jag inga som helst tvivel om att jag kommer lyckas med just detta!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser