Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

OM MIG

Jag växte upp under mindre än optimala förhållanden och lärde mig tidigt att pengar inte är någonting man bör ta för givet. Ända sen liten har jag haft känslan av att jag vill åstadkomma något stort och inte leva som 99% av befolkningen och jobba och slita tills jag är 65 (Vi ska vara glada om pensionsåldern är 65 i framtiden med dagens politik).

Som ni kanske har förstått hade jag en rätt tuff uppväxt, vilket ledde till att jag inte presterade särskilt bra i skolan. Jag klarade mig hyfsat bra för att jag alltid haft ett läshuvud. När det kom till att välja gymnasieutbildning så visste jag inte riktigt vad för karriär jag var intresserad av (vem visste det). Valet föll på El- och data-utbildning, för det var ju roligt att spela dataspel...


Under gymnasieåren så jobbade jag på en rad olika sommarjobb. Mestadels som telefonförsäljare (Ja, jag hatade mig själv) och lagerarbetare på posten. Jag insåg illa kvickt att ett "knegarjobb" inte var för mig. Jag behövde bli mentalt stimulerad och utmanad på jobbet. Vad jag också insåg var att jag också ville tjäna mycket pengar. 

I en optimal värld så vill man ju jobba med något som man brinner för, som betalar bra och som erbjuder bra arbetsförhållanden (Ej fysiskt ansträngande, flextider o.s.v.). Hur mycket jag än funderade så kunde jag inte komma på något som uppfyllde alla dessa kriterier. Jag beslutade mig därför för att söka till en ingenjörsutbildning, det täckte ju ändå upp för dem två senare kriterierna.

Ni kommer ihåg det där om att inte lyckas så bra i plugget? Det visade sig att den trenden fortsatte i gymnasiet. Men jag var fast beslutsam att lyckas! Sökte mig till KTH:s tekniska basår och kom in.Jag tog examen från KTH 2013 och fick jobb på Scania direkt efter examensarbetet. 

Där satt jag nyexaminerad på mitt första jobb som civilingenjör med en hyresrätt i Stockholms innerstad. Vad mer kan man önska sig?

Det insåg jag rätt snabbt: FRIHET!

Jag insåg snabbt att det jag värderar mest är friheten att göra vad jag vill med MIN (Japp, kursiv OCH fet stil) tid. Det enda som inte går att köpa på den här planeten är mer tid. Men man kan köpa sig lyxen att välja vad man vill göra med sin begränsade tid.

Varför inte spendera tiden på att investera, lära sig spela gitarr, capoeira eller varför inte blogga? You name it! Välj själv. Jag ville ha alternativet att kunna göra vad jag ville.

Hur skulle jag, med en medelklasslön, bli rik? Efter en del research på nätet så kom jag fram till att utdelningstillväxt- och värdeinvestering var dom säkraste metoderna. Så jag kombinerade helt enkelt dessa två metoder, man kan kalla min strategi för värdeutdelning. Jag snubblade över Benjamin Grahams "The Intelligent Investor" och anammade snabbt den defensiva investeringsstrategin som boken förespråkade. Min resa hade nu börjat.

Eftersom aktieinvestering för mig innebär att skynda långsamt så ville jag skynda på den processen.

"It Takes Money to Make Money" 

Sparkvoten behövde bli större. Det kan åstadkommas genom att öka intäkterna eller minska utgifterna. Eller varför inte göra både och?

Idag är jag 28 år gammal och jobbar som Civilingenjör i USA. Flytten till USA innebär att min inkomst dubblats och att mina utgifter minskat med ungefär en tredjedel. Mitt mål är att kunna gå i pension vid 40 års ålder och med dom förutsättningar jag har idag har jag inga som helst tvivel om att jag kommer lyckas med just detta!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …