Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple


Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten.
 • Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%.
 • Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%.
 • 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet.
 • Omsättningen från "Services" ökade med 31%.
 • Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%.
 • Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%.
 • USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna).
 • 100 miljoner nya services användare.
Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort är att vinsten per aktie ökar så kraftigt. Trots detta värderas bolaget bara till PE 17 på rullande tolv månaders resultat. Det som gjorde mig mest exalterad är att "Services" växer i snabb takt, 30% mot föregående år. Detta kommer bli betydligt viktigare i takt med att segmentet utgör en större del av totala intäkterna. Services utgör idag 15% av Apples totala intäkter, jämfört med föregående års siffra på 13.3%.


Varför är detta så viktigt då? Apples produkter är bara en inkörsport till hela deras ekosystem. De har en extremt låg "churn rate", vilket innebär att deras kunder är väldigt lojala. Deras största produkt, telefonen, går att likna vid rakhyvlar. Kunderna måste helt enkelt köpa rakblad i många år framöver och bidrar därmed till återkommande intäkter år in och år ut. Den mest imponerande siffran var att Apples betalande prenumeranter ökade med 100 miljoner från föregående år till 270 miljoner. Bara under detta kvartal så adderade Apple 30 miljoner prenumeranter.

Apple kan med tiden bara addera fler och fler tjänster under deras "Services"-segment. Idag så är det största tjänsterna de följande.
 • App Store (30% av alla transaktioner på App Store).
 • iCloud (Förvara bilder på molnet).
 • Apple Pay (Transaktionsavgifter).
 • Apple Music (Abonnemang likt Spotify).
 • iTunes (Säljer musik, TV-serier och filmer).
I framtiden kan de t.ex. addera en streamingtjänst liknande Netflix. Möjligheterna är oändliga för Apple att kapitalisera på sina miljontals kunder. En framtid där man inte har något kreditkort, man betalar bara med telefonen. Med dagens missnöje med Facebook är det inte orimligt att Apple skapar en ny plattform för sociala medier. De kan då få en enorm stickyness genom att erbjuda mängdrabatter på tjänster och jobbiga "switching costs". Inte "switching cost" i form av pengar men tid och krångel. Tänk dig att gå från Apple till en Androidtelefon och att behöva säga upp alla abonnemang för att sedan skaffa användarprofiler för andra tjänster.

Då en större del av intäkterna blir återkommande och därmed mindre cykliskt så bör Apple värderas likt ett "consumer goods" bolag. Tänk P/E-tal närmare 20-25 som för ett bolag som Coca-Cola.

Balansräkningen är väldigt stark, USD 267.2 miljarder cash och värdepapper i balansräkningen. Skulder uppgår till USD 122 miljarder. Nettokassa USD 145 miljarder. Det är 17% av hela bolagets börsvärde i bara kassa. Vad ska de då göra med alla dessa pengar?

Apple kommunicerade att de ska utöka sitt akteåterköpsprogram med 100 miljarder dollar. Stanna upp och sup in den siffran. Det är större än de flesta bolagens börsvärde i S&P 500. Det är på grund av aktieåterköpsprogrammet som Apple kan öka vinsten per aktie så kraftigt.

För mig går Apple från klarhet till klarhet och risken minskar för varje kvartal som går då bolaget blir mindre och mindre beroende av försäljningen av iPhones.

Kommentarer

 1. Tack, oavsett vad man tycker om produkterna så är det ju ett fantastiskt bolag! Hälsningar, T

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …