Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

100 000 sidvisningar och svamlande reflektioner från en snåljåp



100 000 sidvisningar

Det här inlägget skulle från början handla om att jag fått 100 000 sidvisningar på bloggen och att jag uppnått 400 000 kronor i sparande. Men det slutade med att det handlade mest om att klappa mig själv på ryggen och upprepa mantrat "ditt liv är också bra". Kände mig genast mer motiverad till att spara efter att jag skrev klart inlägget!

Vill tacka alla som besökt, läst och kommenterat på bloggen. Att börja blogga har verkligen hjälpt mig med mina investeringsmål. Har en starkare motivation när det gäller sparande, aktieanalyser och investeringar. 

Det är fantastiskt roligt att så många människor har läst bloggen. En medelstor svensk stad har läst min blogg (Linköping har 106 502 invånare). Utvecklingen har varit fantastiskt och närmast exponentiell. Bara den senaste månaden hade jag 64 497 besökare.


100 000 sidvisningar och svamlande reflektioner från en snåljåp

Jag gillar milstolpar och jag gillar att fira små delmål. Rent psykologiskt tror jag det är väldigt viktigt att fira delmål för att vara fortsatt motiverad. Det är viktigt att påminna sig själv att man sakta men säkert närmar sig sitt mål och blicka tillbaks för att se resan man gjort.

För låt oss vara ärliga, att vara sparsam är inte alltid det roligaste sättet att leva livet. Om du frågar mig är uppoffringen inte jättestor men ibland så händer det att jag sneglar på människor som lever efter sina tillgångar och tänker att det ändå vore lite skönt att inte fundera så mycket och att bara ha "kul".

Men hur mycket roligare är det egentligen? De flesta läsare vet säkert redan att jag och min sambo nyligen flyttat till USA och att vi jobbar som civilingenjörer här. Vi tjänar väldigt mycket mer här än vad vi gör i Sverige, ungefär två gånger så mycket i nettolön. Detsamma gäller våra kollegor. Skillnaden är att de flesta människor spenderar det mesta av vad de tjänar och sparar alltså inte mycket. Medan jag och min sambo har en sparkvot på ungefär 50-60 %.

Så hur olika ser våra liv ut? Jag och min sambo lever i en lägenhet som är centralt belägen och detsamma gäller våra kollegor. Vi äger bil (det måste man i USA om man inte bor i en storstad) och pendlar till jobbet med den varje dag. Våra kollegor äger också bilar men många av dem äger bilar av den lyxigare varianten. Vi äger en pålitlig asiat som är ganska bränslesnål, billig att köpa och att försäkra. Många vi känner äger amerikanska muskelbilar som kostar fyra gånger så mycket i inköpspris och är dyrare att äga. Vår bil kostade 13 000 dollar och många vi känner äger bilar för 50 000 dollar. 

Vi reser väldigt mycket och det är nog det vi lägger mest pengar på. Jag och sambon har diskuterat detta mycket och vi har kommit fram till att det är just det som verkligen får oss att må bra och det som skänker oss livskvalitet. Att ständigt se nya saker och få nya intryck är viktigt för båda oss. Många människor reser väldigt mycket, ofta till ställen de redan varit på och de spenderar pengar på spa och dyra hotell. Jag och sambon försöker att resa till nya ställen eftersom det är det vi tycker är roligt. Vi tänker på vilka hotell vi bor på och vi går inte på de dyraste restaurangerna eller barerna.

Vi gillar också att shoppa men vi gör inte det särskilt ofta. Personligen köper jag en del märkeskläder men ofta på outletbutiker. Jag handlar även en hel del på H&M (självklart då jag är delägare) och andra billiga butiker. Som kille upplever jag att det är svårare att hitta snygga billiga kläder så därför föredrar jag märkeskläder. Tror på kvalitet över kvantitet när det kommer till kläder. Min sambo är väldigt ekonomisk när det gäller kläder och prylar. Om du frågar mig så tycker jag att hon klär sig jättebra trots att hon inte spenderar pengar på dyra märkeskläder. Hon handlar som oftast på H&M, Zara, Forever 21 eller andra prisvärda butiker (Säger oftast att kläderna hon provar på H&M är snyggast så att hon spenderar sina pengar där).

När det kommer till att luncha så har vi nästan alltid med oss matlådor. Delvis för att det är billigare men främst för att det är nyttigare. Matlådor är signifikant billigare än att äta lunch ute varje dag och det innebär att vi inte behöver ta bilen till lunchrestaurangerna, vilket spar in på både bensinkostnad och slitage. Många vi känner äter ute varje dag, varje vecka, år ut och år in.

När jag reflekterar över skillnaden i livskvalitet mellan oss och människor som lever efter sina tillgångar så är jag faktiskt inte särskilt avundsjuk. Båda tar sig till jobbet i en metalltub, även om deras metalltub råkar kosta fyra gånger så mycket och har femhundra hästkrafter och är lackad i den där häftiga färgen "Ruby Red". Båda äter på restauranger, bor på hotell, shoppar kläder och inredningsprylar. Visst maten kanske inte serveras på små tallrikar ackompanjerad med en balsamreduktion. Det kanske inte ligger en chokladbit på kudden i hotellet vi bor på och ingen piccolo som bär in våra väskor på rummet (Som man ändå måste dricksa). Handgjorda fåtöljer som kostar femton tusen kronor kanske är lite bekvämare än vår IKEA-soffa och den där kashmirtröjan kanske känns lite skönare mot dina bröstvårtor än min bomullströja.

Jag lever ganska sparsamt, visst jag är ingen @farbrorfri eller @OnkelTomsstuga, men jag tänker väldigt länge och väldigt noga innan jag spenderar mina pengar på något. En fråga jag ofta ställer mig själv är om det jag köper på något sätt förbättrar kvaliteten på mitt liv. Till exempel är det knappt någon skillnad mellan kaffet på Starbucks och det jag brygger hemma. Visst en liten skillnad är det. Kaffet jag gör hemma är godare (Mokabryggare is the shit) och min plånbok är ungefär 30 kronor rikare. Förlåt för utvikningen, det jag försöker att kommunicera är att jag inte tycker det är så stor skillnad på mitt och "deras" liv.

Fast nu när jag tänker på det är det dock en väsentlig skillnad mellan oss. Jag kan, om jag vill, sluta jobba om tjugo år.

Kommentarer

  1. Grattis! Hur hamnade ni USA? Visa, ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är båda Civilingenjörer och vi fick jobb genom ett konsultbolag som har anknytning i Sverige. Bolaget fixade E2 visum åt oss. På den vägen är det :)

      Man måste dock ha någon sorts spetskompetens som är svår att få tag på i USA för att få ett sådant Visum.

      Radera
    2. Just det! Du har nog skrivit det någon gång minns jag nu! Tack!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser