Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Månadsrapport: December


Månadsrapport: December

Intäkterna för December var något lägre än tidigare då jag var julledig en vecka i December och en vecka i Januari. Då jag jobbar som konsult och har valt en rörlig löneform så får jag inte någon betald semester eller någon ersättning om jag inte har ett uppdrag. Fördelen med den rörliga löneformen är att jag får en större procentsats av konsultfirmans debitering (75 procent).

Jag börjar närma mig en extremt viktig psykologisk gräns i sparandet och det känns riktigt spännande. I December månad så spräckte jag 400 000 kronors gränsen och det gör att jag känner mig extremt taggad över att fortsätta kämpa för att nå den magiska gränsen en halv miljon kronor.

I skrivande stund uppgår sparandet till 404 901 kronor.Intäkter

Engångskostnader på grund av julledighet drog ned intäkterna för December. 

Lön: $4757


Utgifter

Utgifterna ökade under December månad vilket jag tror gäller för de flesta hushållen. Flygbiljett till Sverige samt julklappar stod för de största kostnaderna. Levnadskostnaderna var dock väldigt låga då jag bodde och åt hos mina föräldrar under vistelsen i Sverige. Har inte haft jättebra koll på exakta utgifter denna månad med vet hur mycket jag lyckades spara.

Hyra: $660 
Bilförsäkring: $96 
Bredband + TV: $52 
EL: $20
Flygbiljett: $450

Totala utgifter: 
$1278


Intäkter - Utgifter = 
$2924Sparande

Lyckades spara $3000 i December på grund av att det låg kvar pengar från tidigare månad. Teoretiskt sett så är ju sparandet för December maximalt $2924. Det innebär att sparkvoten landade på 69 % om jag räknar med $2924.

Totalt sparande:
Aktieportföljen: 248 906 kr
Svenskt sparkonto: 33 000 kr
Amerikanskt sparkonto: $4000
Likvider aktiekonto: 11 478 kr
Fondandelar: 75 687 kronor

Totalt sparande: 404 901 kronor

Handel

Tre försäljningar och ett köp bokfördes under December månad. Sålde HCP Inc och QCP Inc då jag inte gillar att HCP förlorat sin Dividend Aristocrat status. Jag köpte Hexagon som en swingtrade när nyheterna om Ola Rollén släpptes. Aktien har varit väldigt volatil och valde därför att släppa den med en liten vinst. Sist men inte minst köpte jag på mig fler Fingerprint Cards aktier. En aktie som såg billigt ut blev ännu billigare och jag ville snitta ner mig. Tyvärr så blev det en ganska dyr historia och i skrivande stund ligger jag minus cirka 20 % i Fingerprint. Behåller dock aktierna då jag fortfarande tror att bolaget har en stor potential.

Utdelning

Det trillade in en utdelning denna månad.

Wells Fargo & Co: 87,19 kronor


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…