Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Årsrapport: 2016


Årsrapport 2016

Ännu ett år har gått och det är dags att sammanfatta hur portföljen har presterat och vilka lärdomar jag kan dra av börsåret 2016. Det är läskigt hur snabbt tiden går. Jag upplever att tiden bara går snabbare och snabbare ju äldre jag blir.
Det finns lite olika teorier om varför vi uppfattar att tiden går snabbare ju äldre vi blir. En teori som jag tycker är logisk är att tiden som passerar upplevs relativt vår ålder.

För en femåring så är ett år 20 % av dennes liv. Men för en femtioåring så är det bara 2 % av ens liv. Det är nästan lite läskigt när man tänker på det. Gäller att ta vara på tiden vi har för den kommer bara att "gå" snabbare och snabbare. På ett sätt är det lite skönt då jag kommer nå mitt finansiella mål mycket "snabbare" i och med att ränta-på-ränta-effekten måste jobba i många år.

Nu ska jag sluta flumma och fokusera på hur börsåret har behandlat mig. Då jag förde över allt mitt innehav till min pappa så är det lite klurigare att räkna ut min totala avkastning för året. Fram till den 14:e September ägdes alla värdepapper av mig. Men fr.o.m. det datumet förde jag över alla värdepapper till min pappas ISK-konto. Efter det har jag fortsatt att handla aktier genom kontot i fråga.

Därför kommer jag att dela upp avkastningen i två delar. En portföljrapport som visar på totalavkastningen t.o.m. den 14:e September och en portföljrapport som visar på totalavkastningen fr.o.m. den 14:e September till slutet av året. Som tur är kommer detta år bokföringsmässigt att bli mycket simplare :).

Flytten till USA ägde rum i Mars 2016 och jag behöll mitt innehav hos Avanza fram tills den 14:e September. Eftersom man inte får handla med Svenska värdepapper när man är boende i USA så köpte jag inga aktier under perioden Mars-September. 

Portföljens utveckling perioden Mars-September var riktigt bra och visar styrkan i mina konservativa innehav. Min erfarenhet är att min portfölj ofta överpresterar mot index i framförallt börsnedgångar vilket är psykologiskt skönt. Det är lite som Warren Buffetts innehav, de brukar oftast inte heller ta så mycket stryk i börskrascher (Ja, jag jämförde mig nyss med W.B, deal with it). Totalt sett överkastade portföljen index med 8.34 %.I September så förde jag över alla mina innehav till min pappas konto. Under perioden Mars-September så sparade jag också undan en hel del pengar. Portföljen växte därför ganska kraftigt under perioden September-December.

Utvecklingen var dock inte den bästa. Min investeringsfilosofi är ju att investera i väldigt defensiva bolag som med sin historia visat på enorm stabilitet. Men Fingerprint Cards (FING B) såg (och ser) alldeles för billigt ut för mig att motstå. Tyvärr så dalade kursen efter mina inköp och portföljens utveckling påverkades därefter.

En annan anledning som jag tror bidrar till den svaga utvecklingen är faktumet att jag ofta investerar likt en contrarian. Det innebär att jag ofta går emot börsen. Några exempel är mina investeringar i Novo Nordisk B (NOVO B), Betsson B (BETS B) och Wells Fargo & Co (WFC).

Det tar ofta väldigt lång tid för investeringar som går emot börstrenden att börja bära frukt då de jobbar mot en nedåtgående trend och att aktien ofta går ner av en anledning. Börsen vill gärna se någon sorts förbättring innan dessa aktier handlas upp igen. Nu kanske Wells Fargo var ett dålig exempel då aktien redan rusat 22 % sedan mitt inköp i Oktober, men ni förstår poängen.

Hursomhelst så var utvecklingen under perioden September-Januari ändå klart godkänd. Mitt resonemang är att jag lyckades följa index trots att jag införde en krydda i portföljen i form av Fingerprint. Om Fingerprint hade gått starkt så hade utvecklingen sett väldigt annorlunda ut och jag hade nog överavkastat index kraftigt.Trots den negativa inverkan från Fingerprint så är jag nöjd med mitt resultat. Jag lyckades slå index även i år och det är viktigt. Annars finns det ingen poäng med att lägga massor av tid och energi på att hitta goda investeringar. Förutom att det är kul förstås!

Portföljen växte i rasande takt och sparandet fick en riktigt skjuts. Jag bokförde aldrig mitt sparande innan jag började blogga så jag har ingen historisk data att visa men sen bloggandet började (September) så har utvecklingen varit fantastiskt! Det totala sparandet översteg 400 000 kronor.
För närvarande ser portföljen ut såhär:


Jag är nöjd över hur portföljen är ihopsatt och diversifieringen sett till branscher och antal bolag. Tror att många innehav har en potential för att leverera starka siffror under 2017. Framförallt Apple Inc (AAPL), Betsson B (BETS B) och Fingerprint Cards B (FING B). Tror också att framtiden kommer att vara bra för bankerna då räntehöjningarna är ett faktum. 

Jag går in i börsåret 2017 med spänning och milstolpen 500 000 kronor kommer med all säkerhet att införlivas. Min plan är att nå detta mål under första kvartalet. Det känns verkligen som att den första miljonen är inom räckhåll nu och motivationen har aldrig varit högre. 

Vill avsluta med att tacka för alla er läsare. Ni har verkligen hjälpt mig med motivationen. Helt otroligt att jag startade den här bloggen September 2016 och att jag redan har 50 000 läsare per månad. Tänk att så många människor tycker att det jag skriver är till någon nytta, jag tackar ödmjukast. Utan er så hade investerandet inte varit lika roligt. Fortsätt följa min resa under det nya börsåret 2017. Några profiler som inspirerat mig och som alltid bidrar med matnyttig information är bloggarna Lundaluppen, Fundamentalanalysbloggen och Finanstankar. Bland twitterprofiler så vill jag lyfta fram H&M-Mannen, NemCap, financeamir och andersölwe.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…