Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpvärda aktier vecka 2


Köpvärda aktier vecka 2


Aktiemarknaden är fortsatt högt värderad sett till historiska aktiepriser. Men tittar man på värderingen sett till bolagsvinster så är värderingen inte allt för ansträngd. Speciellt inte om man tittar på specifika  branscher som marknaden värderat ner. Bank- och fastighetsbranschen hör till dessa branscher.

Är inte helt säker på att jag hade investerat i alla bolag i veckans lista till nuvarande priser. Men om någon hade riktat en pistol mot min tinning och tvingat mig att handla aktier hade jag nog köpt något av bolagen från listan.

Finns självklart billigare bolag än de jag lyfter fram men jag lyfter bara fram bolag som jag kan tänka mig äga och som jag bedömer är kvalitativa. Alla grafer och nyckeltal för svenska bolagen samt Apple är hämtade från börsdata.se. Fantastiskt att börsdata börjat lägga till amerikanska bolag.


Hemfosa

Hemfosa Fastigheter (HEMF) är ett relativt ungt fastighetsbolag som grundades 2009 och börsnoterades 2014. Hemfosa fokus ligger på förvaltning av samhällsfastigheter. De sysslar även med förvärv och försäljning. Det totala fastighetsvärdet uppgick till 33 miljarder kronor den 30 september 2016. Anledningen till att jag gillar Hemfosa är på grund av deras stora fokus på samhällsfastigheter. Några fördelar med samhällsfastigheter:

 • Stabil avkastning
 • Långa hyresavtal
 • Lägre risk
 • Mindre konjunkturkänsligt
 • Stabila hyresnivåer
 • Hög uthyrningsgrad
 • Gynnsam finansiering

Samhällsfastigheter utgör 64 % av det totala fastighetsvärdet. Hemfosa äger fastigheter i tre olika länder. Sverige, Norge och Finland. Huvudmarknaden är Sverige följt av Norge och Finland. Stockholm och Göteborg utgör 40 % av det totala fastighetsvärdet. Eftersom att jag anser att fastighetspriserna är övervärdera i dessa regioner så är det lite oroande.

Det är just därför jag inte kommer att titta på värderingen baserat på Hemfosas resultat. Jag kommer titta på hur Hemfosa värderas utefter deras förvaltningsresultat. Förenklat kan man säga att förvaltningsresultatet är vinsten efter skatt på hyresintäkterna. Resultatet tar hänsyn till hyresintäkterna men också värdeförändringen av fastighetsbeståndet och det är just därför jag inte gillar att titta på just resultatet. Hemfosa ser riktigt billigt ut till nuvarande pris. En värdering på sju gånger förvaltningsresultatet är löjligt billigt. Min åsikt är att affärsmodellen är riktigt smart och minimerar riskerna som är associerade med fastighetsbranschen. Direkt avkastningen är också väldigt trevlig. Gillar faktumet att man delar ut varje kvartal.Direktavkastning = 5,3 %
Pris/Förvaltningsresultat = 7,09 (Baserat på rullande 12-månaders förvaltningsresultat)
Substansvärde = 88,4 kronor per aktie
ROIC = 10,5 %
Soliditet = 41,5 %

Utfall: Billigt


Time Warner Inc

Time Warner äger stora varumärken genom ägandet av Home Box Office (HBO) och Warner Bros. Game of Thrones, Harry Potter och Batmanfilmerna, ja listan kan göras lång. Ett imponerande mediekonglomerat helt enkelt. 

Har skrivit om Time Warner Inc (TWX) tidigare i detta inlägg. Time Warner har en hög tillväxttakt och är lågt värderat av marknaden just nu. Detta trots att AT&T Inc (T) lagt ett bud på Time Warner för $108 per aktie. Uppsidan är därmed väldigt stor om budet godkänns av den amerikanska staten. Därför är det logiskt att köpa Time Warner till nuvarande värdering. P/E-talet är lågt trots att de växer i snabb takt. Läs tidigare inlägg för mer information angående tillväxt etc.

Kortfattat kan man alltså köpa ett bolag som växer snabbt till cirka 17 gånger vinsten och går budet igenom så är det en uppsida på cirka 15 procent. 

P/E = 16,7 
Direktavkastning = 1,7 %
Utdelningsandel = 28 %

Utfall: Rättvist värderat (Men med en hög reward om budet går igenom)


Nordea

Det här bolaget behöver ingen introduktion. Ett av Sveriges och nordens största bolag. Nordea är i mitt tycke Sveriges näst bäst skötta bank. De klarade sig ganska bra under finanskrisen 2008. Nordea växer inte direkt så det knakar sett till varken omsättning, vinst eller utdelning. Men tillväxten finns där även om den är liten. Det viktiga här är att man får en tillväxt som man knappt behöver betala för. Som grädde på moset får man en riktigt fin direktavkastning.


P/E = 12
EV/EBIT = 11,7
Direktavkastning = 6 %
Utdelningsandel = 72 %

Utfall: Billigt


Apple Inc

Har skrivit om Apple Inc (AAPL) i tidigare "köpvärda aktier"-inlägg, senast här. Tror bolaget står inför ett spännande år med mycket nya produktsläpp. Services-segmentet går urstarkt. Appstore samt Apple Music har gått riktigt riktigt bra. Det ryktas om ett Iphone 8 släpp 2017 i och med att det är tioårsjubileum för Iphone. Om det stämmer och Iphone 8 blir en storsäljare tror jag kursen lätt kan klättra över 140 dollar. Som ni kan utläsa ur grafen så sjönk vinst och omsättning från föregående år, Detta beror mest på att 2015 var ett rekordår då Iphone 6 samt Iphone 6S hjälpte till för att boosta försäljningen för 2015. Iphone 7 släpptes sent 2016 och effekterna av försäljningen syns därför inte än. 

Med fortsatt Iphone 7 försäljning, eventuell Iphone 8 och ökade intäkter från services så tror jag att 2017 och 2018 blir starka år. P/E = 13,6
EV/EBIT = 7,7
Direktavkastning = 1,9 %
Utdelningsandel = 26,1 %
ROIC = 20,6 %
Soliditet = 40 %

Utfall: Billigt


Betsson

Betsson B (BETS B) är fortsatt billigt. Skrivit om det i varje inlägg, senast här.

Utfall: Billigt


Fingerprint Cards

Även Fingerprint Cards B (FING B) är fortsatt billigt, läs mer här. Man ska vara medveten om att risken är större i Fingerprint än övriga bolag på listan.

Utfall: Billigt


Castellum

Skrev även om Castellum (CAST) i förra inlägget. Läs mer om det här. Inte mycket har hänt sedan dess. Fortsatt köpvärd.

Utfall: Rättvist värderat


Novo Nordisk

Jepp, du gissade rätt. Skrev även om Novo Nordisk B (NOVO B) i förra inlägget. Inte heller här har det hänt så mycket sen sist. Kursen har gått ner lite på grund av Trumps uttalande om höga läkemedelspriser.

Utfall: Rättvist värderat

Kommentarer

 1. Härligt att du också tycker att Novo är köpvärt. Ägt aktien under hela nedgången nu och skulle gärna öka mer men har prioriterat mer svenskt denna månad :)

  Alla tiders med sådana här listor. Kan hålla med i det du skriver.

  Vet du hur Apple är när det kommer till att klassas bra för en utdelningsportfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, men en hel del orosmoln över Novo också. Tror det är smart att inte ligga övervikt. Jag nöjer mig med max 15 % viktning. Novo har starka moats och det är svårt för nya aktörer att etablera sig på insulinmarknaden (Höga inträdesbarriärer). Dessutom kostar det mkt tid/energi och pengar för patienter att byta insulin (höga switchingcosts/omständigt). Det gör att jag tror att Novo behåller sin dominanta position globalt. Oron ligger ju i att ASP (Average Selling Price kommer att minska för insulin). Men jag tror att totalvolym kommer att öka kraftigt över tid globalt, så det gör inte så mkt.

   Apple är nog inte en klassisk utdelningsaktie. Ganska låg yield och när det kommer till utdelningsaktier vill man ha ett företag som prioriterar att höja utdelning år efter år. Tror inte det är Apples största prioritet. Apple är mer en värdeinvesterings-aktie.

   Radera
  2. Du skriver: "Dessutom kostar det mkt tid/energi och pengar för patienter att byta insulin (höga switchingcosts/omständigt)."

   Vad baserar du detta på? Har du några bra källor du kan dela med dig? Har själv gått in i NN nyligen, främst på grund av att diabetes kommer att öka i framtiden.

   Radera
  3. Hej,

   Det är baserat på att ha pratat med folk som använder insulin och som menar på att det är väldigt omständligt att byta till ett annat insulin då det involverar flera besök till läkaren, vilket kostar pengar och är omständigt.

   Folk orkar inte ens byta bilförsäkring för att spara pengar och det kräver endast ett telefonsamtal.

   Läs mer här:
   http://www2.caremark.com/druglist/InsulinSwitch.pdf

   Radera
  4. Hmm... nä jag köper inte detta som ett argument. Det är snarare kvalitén och användarvänligheten på produkterna som gör ett företag. Bilförsäkring och medicin är två helt olika saker; det ena lever du dagligen med och förstår dig på medans en bilförsäkring lätt faller i glömska. Om en diabetiker hör talas om något som är nytt, bättre och/eller billigare ser jag inte varför ett byte inte skulle ske förr eller senare.

   Hade varit intressant att få se riktig statistik på hur lojala diabetiker är. Postar här om jag hittar.

   Radera
  5. Alltid bra med en nyanserad diskussion, det tackar jag för :) Självklart var parallellen mellan bilförsäkring och insulin bara en dum förenkling.

   For what it´s worth så har jag hört att just fördelen med Novo är att just insulinet är bättre än konkurrenternas då du bara behöver injecera en gång. Endast empirisk data dock. Bra att sätta sig in i produkten bättre!

   Radera
 2. Så du skulle säga att Nordea är bästa storbanken att köpa just nu? Saknar någon i min portfölj men det har inte känts självklart att gå in i någon just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jag tycker att Handelsbanken är den bäst skötta banken. Men den värderas med en premie mot alla andra banker (med all rätta). Jag tycker att Nordea välskött och är en defensiv aktie. Lägst värderade banken i Sverige just nu men jag tkr den är säkrare än SEB och Swedbank.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…