Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpt: Betsson, Fingerprint Cards och H&M


Köpt: Betsson, Fingerprint Cards och H&M

Det var en ganska kaotisk början på denna börsvecka. Flera av de bolag som jag anser vara bra case inför börsåret 2017 kom ner på lägre nivåer och jag passade därför på att öka i dessa bolag.

Bolagen i fråga är Betsson B (BETS B)Fingerprint Cards B (FING B) och Hennes & Mauritz B (HM B). Tror även att Novo Nordisk B (NOVO B) kan stå inför ett starkt 2017 eller 2018, men jag föredrar de förstnämnda bolagen.

Sänkte mitt genomsnittliga anskaffningsvärde (GAV) i samtliga innehav då jag tycker att aktiekurserna tagit oförtjänt med stryk.Jag vill inte koncentrera mer än femton procent av mitt totala innehav i ett enstaka bolag. Just nu ligger jag precis på gränsen när det gäller Betsson, som har en viktning på 14,9 %. H&M och Fingerprint ligger inte långt efter med en viktning på 13 % vardera.


Jag har skrivit om bolagen tidigare på bloggen flera gånger. Har inte skrivit så mycket om H&M. Men det finns väldigt många analyser där ute när det gäller H&M. Rekommenderar att ni läser Lundaluppens senaste inlägg och även Fundamentalanalysbloggens senaste inlägg för att bilda er en egen nyanserad bild av bolagets framtidsutsikter. 

Som ni förstår så är jag på samma spår som Lundaluppen och tycker att Fundamentalanalys än en gång överreagerar likt en domedagsprofet över H&M:s framtidsutsikter. Jag tycker att han har en tendens att vara lite melodramatisk när han skriver om vissa saker (Trump till exempel).

H&M värderas för tillfället historiskt väldigt lågt sett till försäljningen (Price/Sales). Kom ihåg att omsättningen fortfarande ökar om än mindre än marknaden önskar. Alla grafer är hämtade från börsdata.se.Det är inte första gången H&M har haft liknande lönsamhetsproblem. 2010-2011 så hade man en vinstminskning samt en marginell omsättningsökning. Aktien gick ner men tiden fick utvisa att detta endast var tillfälliga problem för H&M. Ganska likt vad som faktiskt sker nu. Jag tror personligen att H&M kommer att repa sig.För tillfället ser portföljen ut såhär:


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…