Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

En värdeinvesterares tio budord


En värdeinvesterares tio budord

Det är väldigt viktigt att upprätta förhållningsregler när det kommer till att investera och därför har jag försökt att skapa en lista över budord som jag ska försöka följa med en religiös övertygelse. Det är bra att få ner budorden i ett inlägg som jag kan gå tillbaka till när det är tuffa tider för att ständigt påminna mig själv om vad som är rätt. Största inspirationen till budorden kommer från Warren Buffett och Peter Lynch, men även Sveriges egna @financeamir. Jag lever inte alltid som jag lär men det gäller att vara ödmjuk och konstant utvecklas. Härmed presenterar jag en värdeinvesterares tio budord.

 1. Förlora aldrig pengar.

  Första regeln är ganska självförklarande. Förlora inte pengar. Vad avser man när man pratar om att förlora pengar? Om du köper aktier i ett bolag och den aktien går ner med 50 % så har du inte förlorat några pengar förrän du säljer aktien. Har du köpt aktier i ett bolag som fortfarande presterar bra ska du ju självklart inte sälja utan kanske t.om. tänka på att öka i bolaget.

  Med det sagt betyder det inte att du aldrig ska sälja en aktie som går ner. Ibland så händer det att "storyn" bakom bolaget ändras och framtidsutsikterna ser väldigt dystra ut. Finns ingen poäng att hålla i aktierna bara för att. När smartphonen kom och lämnade Nokia i dammet så hade det nog varit klokt att avyttra sitt innehav i Nokia och investera pengarna i Apple istället.

  Det var nog heller ingen bra idé att äga aktier i bolag som sålde hästskor när bilen kom. Ja, ni förstår poängen. Tanken bakom budordet är snarare att placera sina pengar defensivt och inte ta onödiga risker. En procentuell förlust på 50 % av det egna kapitalet kräver en uppgång på 100 % för att nå break-even, jobbigt läge.

 2. Glöm aldrig bort regel nummer ett.

  Hela poängen med att investera är att förränta ditt nuvarande kapital, för att det ska ske så kan man inte förlora pengar. Kom ihåg första regeln.

 3. Investera aldrig pengar som du inte har "råd" att förlora.

  När man håller på med värdeinvestering så kan det ta tid innan marknaden inser vad du inser. Detta är förknippat med regel nummer fyra, värde är vad du får pris är vad du betalar. Ibland så inser inte marknaden det underliggande värdet i bolaget och därmed måste man vara beredd att hålla innehavet under en längre period. Det värsta som kan hända är ju att man är "tvungen" att avyttra innehavet för att man måste betala den där indrivaren som håller på att slå in knäskålarna på dig.

 4. Diversifiera portföljen över flera bolag och branscher.

  Lägg inte alla ägg i en branschkorg eller en bolagskorg. Risken är att du snubblar och tappar alla dina surt förvärvade ägg. Bättre att ha äggen utspridda i flera korgar. Men ha inte alltför många korgar. Risken finns att du totalt glömmer bort någon korg. De flesta människor har inte tid att läsa på sig och hålla sig uppdaterade på hur många bolag som helst. Alla kan inte vara som Peter Lynch.

 5. Värde är vad du får, pris är vad du betalar.

  Aktiekursen reflekterar inte värdet på bolaget. Det finns människor som påstår att marknaden är effektiv och all känd fakta redan är diskonterad i aktiekursen. Det köper jag inte för fem öre. Eftersom priset på ett värdepapper styrs av utbud och efterfrågan och det i sin tur styrs av oss människor som handlar i värdepapper så är marknaden inte effektiv. För vi människor är bristfälliga och våra omdömen blir lätt fördunklade av våra känslor. Rädsla är en av människans starkaste känslor och rädsla gör att många agerar helt irrationellt.

  Ett exempel som belyser detta var när det uppdagades att Volkswagen hade fuskat när det kom till deras utsläppsnivåer för dieselmotorer, mer känt som "dieselgate". Volkswagenaktien backade över 50 % till följd av detta. För mig är det helt orimligt att Volkswagens börsvärde skulle halveras på grund av detta. Kommer Volkswagen sälja 50 % mindre bilar i framtiden?

 6. Köp endast bolag du kan tänka dig äga även om börsen skulle stänga ner i 10 år.

  Köp aktier i bolag som du tror på långsiktigt. Det kräver att man tror på framtidsutsikterna för branschen som bolaget verkar samt bolaget i sig. Är produkten/tjänsten som företaget erbjuder unik eller bättre än konkurrenternas? Vad är bolagets konkurrensfördelar? Vilka är bolagets vallgravar (Hinder som gör det svårt för konkurrenter att ta marknadsandelar)? Hur kompetent är ledningen?

  Köp alltså endast aktier i bolag som du skulle känna dig trygg med att äga även om du skulle vara med i en bilolycka och få minnesförlust i tio år och glömma bort ditt avanzainnehav. Det viktiga är att fokusera på kvalitativa aspekter och inte kvantitativa. Fundamentalanalys är det som gäller. Citatet nedan från Warren Buffet är ett utmärkt citat som verkligen sammanfattar detta:

  "It is far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price." - Warren Buffett

  I den bästa av världar kan man köpa underbara bolag till underbara priser.

 7. Investera i bolag som du förstår dig på.

  Du ska veta vad du äger och varför du äger det. Att köpa aktier innebär att du blir delägare i bolaget. För att avgöra om du fortfarande vill äga bolaget så kräver det att du förstår verksamheten grundligt. Hur ska du annars veta när framtidsutsikterna börjar se mörka ut? Förstår du vad IBM sysslar med? Inte jag heller. Därför försöker jag hålla mig undan från bolag jag inte förstår mig på.

  Netflix är jättebra, jag använder produkten dagligen och jag kan avgöra när utbudet börjar se sämre ut eller om deras original content inte riktigt håller en vass kvalitet längre. Då kanske det är dags att avyttra innehavet i Netflix. Ja, ni förstår skillnaden.

  Att investera i det man förstår sig på behöver därför inte betyda att du måste köpa Telia eller Axfood. Finns många nya och spännande bolag med produkter som är lätta att förstå sig på. Keep it simple stupid.

 8. Var girig när andra är rädda.

  Som vi konstaterade tidigare så agerar väldigt många människor väldigt irrationellt under oroliga perioder på börsen. Det kan bero på flera saker. De kanske har köpt aktier på kortsiktig kredit och måste sälja. De ligger kanske alldeles för tungt viktade i ett enstaka bolag. Den där indrivaren vi pratade om tidigare kanske ringde och är på väg för att inkassera den där spelskulden personen ifråga har

  Många storbolag är ganska volatila och därför bör man passa på att köpa när det är blod på gatorna. Att ha ett starkt psyke är A och O när det kommer till att investera och det är väldigt mycket viktigare än att vara bra på att räkna på nyckeltal i mitt tycke. Många tror att man måste vara ett matematiskt geni för att vara duktig när det kommer till aktieinvesteringar.

  Klarar du inte av att en aktie går ner 50 %? Då kanske du har alldeles för hög koncentration i bolaget. Budord nummer fyra handlar om diversifiering och det är därför viktigt att diversifiera i enlighet med ens egna psykiska styrka. Hur mycket risk man är villig att ta borde styra hur mycket man borde diversifiera.

 9. Time in the market not timing the market.

  "Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves." - Peter Lynch

  Detta utmärkta citat slår huvudet på spiken. Att försöka förutse hur marknaden kommer bete sig är fullständigt omöjligt. Om det var möjligt hade krascher aldrig uppstått. Definitionen av en krasch är att den är oförutsedd. Eftersom vi tidigare har konstaterat att hur bolaget presterar inte alltid är kursdrivande utan börsvärdet istället är en funktion av marknadens sentiment för dagen. Eftersom människor är känslostyrda och ofta beter sig irrationellt är det ingen idé att försöka se in i spåkulan och förutse framtiden.

  Detta stämmer självklart bara om man tittar kortsiktigt på aktien men vad är då kursdrivande om man tittar lite mer långsiktigt? V-I-N-S-T. Ja, att företaget gör vinst och år efter år också ökar vinsten är det som kommer att driva kursen uppåt. Fokusera därför på att hitta bolag som är fundamentalt starka och köp dessa till rimliga priser. Så länge ingenting radikalt ändras med bolagen så är det bara att hålla hårt i dem.

  Försök inte att tima marknaden. Det har visat sig vara väldigt svårt. När det väl kommer en korrektion är det bättre att snitta ner sig i befintliga innehav eller investera i andra lågt värderade bolag.

 10. Om du inte känner dig bekväm med att äga en aktie i tio år så ska du heller inte äga den i tio minuter.

  Var långsiktig när det kommer till dina investeringar. Försök inte göra snabba vinster genom att investera i ett bolag som tagit mycket stryk om det inte finns någon fundamental styrka bakom bolaget. Det är lätt att bli meddragen i haussen. Titta bara på börsåret 2016, småbolag som rusade, och IPO:er med helt orimliga värderingar. Det kan vara tufft att stå på sidlinjen och se på när många andra tjänar storkovan (och förlorar storkovan). Ibland är det bästa och svåraste som investerare att inte göra någonting under långa perioder.

Kommentarer

 1. Det här måste vara nya testamentet :-), här är det gamla testamentet

  SvaraRadera
 2. Oj, jag hoppas att jag inte upprört gudarna (Prisa Lundaluppen)! Great minds think a like! Måste kolla igenom. Min lista lär ju framstå som ett skämt i jämförelse :(

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…