Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpvärda aktier vecka 3Köpvärda aktier vecka 3

Det är ingen hemlighet att börsen är högt värderad för tillfället. Det är viktigt att poängtera vad man avser när man säger att börsen är högt värderad. Betyder det att börsen är övervärderad? Inte nödvändigtvis. Sett till historiska kurser är ju börsen väldigt högt värderad.

Men om vi leker med tanken att många bolag på börsen ökar omsättningen och vinsten markant, ja då är ju helt plötsligt inte börsen övervärderad. För att avgöra om börsen är övervärderad eller inte kan man ju titta på P/E-tal för hela börsen, tänk Schiller P/E.

Men generellt så tycker jag väl att börsen är ganska övervärderad här och där. Men plockar man russinen ur börskakan så tycker jag mig finna ganska många bolag som börsen inte riktigt tror på. Jag känner mig inte bekväm med att köpa index på dessa nivåer men jag blir gärna delägare i ett fåtal bolag som inte är särskilt högt värderade just nu.

Personligen så gillar jag att investera i defensiva aktier som normalt sett inte tar så mycket stryk i lågkonjunkturer eller aktiekrascher när börsen är högt värderad. Tänk bolag som Axfood (AXFO), Coca Cola (KO) och Hufvudstaden (HUFV A).

För att sedan investera i snabbväxande kvalitetsbolag när marknaden är orolig och dessa inte värderas med en kraftig premie. Tänk bolag som Hennes & Mauritz B (HM B), NetEnt (NET B) och Starbucks Corp (SBUX).

Härmed presenterar jag listan över köpvärda aktier vecka tre, alla grafer och alla nyckeltal för svenska bolag samt Apple är hämtade från borsdata.se. Som vanligt så gör en egen grundlig analys innan ni beslutar er för att köpa något av bolagen i listan. Rekommenderar att ni läser in er på följande saker:


  • Vilken marknad bolagen är verksamma inom och hur framtidsutsikterna för marknaden ser ut.
  • Historisk omsättning-, vinst- och utdelningstillväxt.
  • Bolagens produkter eller tjänster och hur komplexa dessa är att förstå och om du själv har kommit i kontakt med produkten/tjänsten. Tycker du eller andra människor att produkten/tjänsten är bra?
  • Företagets balansräkning. Hur ser skuldsättning ut? Hur stor kassa har bolaget? Det är några frågor du bör ställa dig. 


Target Corp

Target Corp (TGT) är USA:s näst största detaljhandelskedja efter Wal-Mart. Target är ett lågprisvaruhus och för tillfället har de nära 1800 butiker runtom i landet. Innan jag flyttade till USA läste jag många analyser som jämförde Wal-Mart och Target. Det är logiskt eftersom båda verkar inom samma bransch men jag tycker att det är helt olika typer av butiker. Wal-Mart har ett mycket större fokus på livsmedel men de säljer även prylar. Target har ett stort fokus på kläder och prylar och de säljer även lite livsmedel.

Jag skulle personligen aldrig åka till Target om mitt mål är att handla mat/livsmedel men däremot om jag ska köpa prylar

Target meddelade att försäljningen över julledigheten inte var så bra som man hade hoppats och marknaden gillade inte riktigt det beskedet och aktien föll omkring 6 procent. Marknaden är extremt kortsiktig när det kommer till detaljhandelsföretag. Det såg man tydligt i slutet av 2016 när H&M:s försäljning inte levde upp till förväntningarna under sista kvartalet. Aktien har tagit väldigt mycket stryk.

Jag tror inte man ska oroa sig alldeles för mycket och det är väldigt betryggande att veta att Target har höjt utdelningen 48 år i sträck och därmed är en Dividend Aristrocrat. Väldigt bra utdelningsaktie med andra ord. Väldigt lågt P/E-tal och god direktavkastning och en stadig tillväxt om än liten. Bra analys av Target finnes här.

P/E = 11,74
Direktavkastning = 3,56 %
Utdelningsandel = 42 %


Fingerprint Cards

Fingerprint Cards (FING B) fortsätter att vara lågt värderat. Tillväxt som inte är inprisad i nuvarande värdering. Värderas som ett bolag som inte växer överhuvudtaget. Tror du inte att Fingerprint kommer att växa så håll dig undan. Läs tidigare inlägg om Fingerprint här. Har också skrivit en lite mer ingående analys här.


Betsson

Skrivit om Betsson B (BETS B) varje vecka i princip. Stor insiderhandel och ingen försäljning. Ett dåligt Q2 och marknaden blev hysterisk. Fortsatt bra tillväxt i bolaget som man inte behöver betala särskilt mycket för enligt nuvarande värdering. Läs om tidigare rekommendationer här.


Apple Inc

Redan skrivit massor om Apple Inc (AAPL). Har egentligen inget nytt att tillägga. Om du vill läsa mer om Apple så rekommenderar jag att du läser inläggen om Apple på Fundamentalanalysbloggen då han har skrivit väldigt bra inlägg om bolaget. Läs även mina tidigare inlägg här.


Novo Nordisk

Låter som en trasig skiva, men har skrivit om Novo Nordisk B (NOVO B) tidigare också. Delvis en djupgående analys här samt i tidigare inlägg om köpvärda aktier här. Historisk tillväxt till ett bra pris. Tror du att Novo kommer att tappa marknadsandelar och att insulinmarknaden inte kommer att växa så håll dig undan. Tror du å andra sidan att marknaden för insulin kommer att växa globalt (vilket alla siffror visar på) och att Novo behåller/ökar sina marknadsandelar så spelar det ingen roll att ASP (Average Sales Price) på insulinet minskar en del.

International Business Machines Corp

Teknikbranschen är lurig då den är svår att förstå sig på. Men trots det så får International Business Machines Corp (IBM) ta plats i veckans lista. Jag tycker likt Peter Lynch och Warren Buffett att man ska investera i företag man förstår sig på. Företag som har en enkel produkt och företag som till och med en skinkmacka kan sköta. IBM är inte ett sådant företag. Väldigt komplexa produkter. Warren Buffett är lite av en hycklare då han är ganska tungt investerad i IBM trots hans åsikter om komplexa företag som är svåra att förstå sig på. Anledningen till att Buffett investerat i IBM är att han tycker att deras management gjort ett utmärkt jobb under åren. IBMs omsättning har minskat arton månader i sträck men trots det så har vinst per aktie och utdelning ökat. Detta är på grund av ett aggressivt aktieåterköpsprogam.

Det finns fortfarande anledning att vara orolig då man inte kan fortsätta på det här viset i all oändlighet. Teoretiskt sett så kommer inte IBM ha något fritt kassaflöde kvar om trenden fortsätter på det här viset i all oändlighet och då kommer de inte ha några pengar att använda till aktieåterköp. Väldigt förenklat exempel men belyser min poäng rätt bra.

IBM satsar kraftigt på AI, Cloud och mjukvaror riktade mot företag. Bolaget är väldigt lågt värderat om man tror att de genom sina stora satsningar på utveckling kan fortsätta att vara relevanta.

P/E = 13,6
Direktavkastning = 3,3 %
Utdelningsandel = 44 %

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…