Fortsätt till huvudinnehåll

Veckorapport: Vecka 20


Veckorapport: Vecka 20

Det har varit en väldigt händelserik vecka. Flertalet bolag har släppt sina kvartalsrapport och jag har genomfört flera aktietransaktioner och framförallt så uppnådde jag min första mil(jon)stolpe. Jag var hyfsat aktiv med att blogga i veckan och lyckades producera fyra stycken inlägg i veckan.


Börsen


Börsen valde att gå ner 1,05 procent vilket var välkommet då min portfölj gick upp 0,92 procent. Kul att överavkasta index med lite över två procent. Kan säga att det behövdes efter senaste tidens resultat.


Blogginlägg


Min första mil(jon)stolpe
Efter fyra år av blod, svett och tårar så uppnådde jag min första mil(jon)stolpe. Började aktiespara för cirka fyra år sedan och att redan ha kommit upp i en halv miljon är så motiverande. Detta samtidigt som jag har börjat mitt vuxna liv och möblerat två lägenheter från scratch, köpt två bilar, en motorcykel och flyttat till USA. Det kommer bara att gå snabbare och snabbare från och med nu. Klicka på länken för att komma till inlägget.

Aktieköp: Catena Media (CTM)
Passade på att köpa Catena Media (CTM) innan rapporten. Det blev en dålig affär men detta är ett långsiktigt innehav och inte en rapportspekulation. Bolaget tar rätt beslut och jag gillade det jag såg i rapporten. Ett snabbväxande bolag som också är värderat därefter. Tror dock att bolaget växer ur sin kostym rätt snabbt. Klicka på länken för att komma till inlägget.

Kvartalsrapport Q1: Catena Media
Catena Media (CTM) rapporterade i veckan. En rapport som jag tyckte marknaden reagerade fel på. Omsättningen och rörelseresultatet ökade kraftigt. NDC ökade kraftigt och strategin att gå mot en större andel revenue share är enligt mig väldigt smart. Klicka på länken för att komma till inlägget.

Kvartalsrapport Q1: Wal-Mart
Ett av mina kärninnehav, Wal-Mart (WMT) släppte kvartalsrapport. Tyckte rapporten var riktigt fin då vi ökade comparable sales. Men den finaste nyheten var att vi ökade försäljningen genom e-handel med hisnande 63 procent. Wal-Mart är nu starkt positionerade för att vara en riktig utmanare till Amazon. Misslyckas man med detta är man fortfarande en riktig stark 2:a. Klicka på länken för att komma till inlägget.


Aktietransaktioner


Blev ganska många transaktioner i veckan. Det blev en swingtrade i H&M, ett köp i Catena Media och till slut köpte jag ett bolag som jag har tittat på länge, Starbreeze (STAR). Jag gillar verkligen det här bolaget och som den stora spelnörden jag är så känner jag att jag har en edge när det kommer till att förstå bolagets produkter och affärsmodell. Know what you own and why you own it!


Utdelningar


Det trillade in tre utdelningar i veckan. Pandora, Apple och Hennes & Mauritz. Totalt sett uppgick utdelningar till 1888,41 kronor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en i…

Bokslutskommuniké: Fingerprint Cards

Bokslutskommuniké: Fingerprint CardsFingerprint släppte sin Q4-rapport och bokslutskommuniké idag. Det var väl rätt blandade känslor kring den rapporten både från marknaden och mig själv. En stor nyhet var en föreslagen utdelning om två kronor per aktie och en utdelningsandel på 30 procent. Jag tror bakgrunden till utdelningen är att de vill stabilisera aktiekursen (Se så stabil kursen var idag till exempel). Jag är lite kluven när det kommer till utdelningar i snabbväxande teknikföretag. Har ju skrivit ett inlägg om detta tidigare som ni kan läsa här. Fingerprint har en avkastning på eget kapital på 218 %. Tror inte att många investerare klarar av att slå det. Om du gör det så sluta läs min blogg, du behöver inte lära dig någonting från mig. Därför är det mer logiskt för Fingerprint att återinvestera kapitalet i verksamheten eller att förvärva andra bolag.

På tal om att förvärva andra företag så förvärvade Fingerprint nyligen Delta ID. Det här tycker jag är ett steg i rätt riktning oc…

Bli rik i tre enkla steg!

Hur blir man rik?Den frågan har nog många ställt sig. Hur blir man egentligen rik? De flesta av oss har inte pengar till att börja med och många av er har säkert hört uttrycket:

"It takes money to make money"
Tyvärr är alla inte lika lyckligt lottade som USA:s president (kan fortfarande inte greppa detta) Donald Trump och har inte möjligheten att låna 14 miljoner dollar av våra pappor. Men finns det något hopp för oss medelklassvenskar? Finns det en väg ut ur hamsterhjulet?
Allt handlar egentligen om vilken levnadsstandard du vill ha och vad du tycker är rikedom. För mig handlar livet inte om att jobba 40 timmar i veckan för att "leva" på kvällar och helger. Den ultimata rikedomen för mig är därför att ha tillräckligt med pengar för att sluta jobba om jag skulle vilja det och faktiskt fokusera på det som jag tycker är roligt och viktigt i livet.
Men du kanske har ett jobb som du älskar och brinner för och för dig kanske rikedom innebär att du fortsätter att jobba men a…