Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Min första mil(jon)stolpe


Nått min första mil(jon)stolpe

Jag har äntligen nått min första mil(jon)stolpe. Efter många år av blod, svett och tårar så uppgår sparandet äntligen till strax över en halv miljon kronor. Det måste väl ändå räknas som en mil(jon)stolpe eller vad säger ni läsare? I skrivande stund uppgår det totala sparandet till 520 828 kronor. Från att vara en nyexaminerad civilingenjör med exakt 0 kronor på sparkontot 2013 så har jag lyckats spara ihop en halv miljon kronor under en period på cirka fyra år samtidigt som jag under denna period inrett en hel lägenhet från scratch, köpt en lätt motorcykel, köpt en bil för att sedan flytta till USA och möblera en lägenhet samt köpa en ny bil. Är oerhört tacksam över att jag började investera när börsen fortfarande var ganska lågt värderad. Denna mil(jon)stolpe gör att jag känner mig oerhört motiverad till att fortsätta kämpa på. Har du också börjat din sparresa så hoppas jag du finner en tröst i att det faktiskt går väldigt snabbt och snöbollen växer sig bara snabbare och snabbare med tiden på grund av ränta-på-ränta-effekten. Läs mer om ränta-på-ränta-effekten.
Det totala sparandet växte med 11,47 % mot föregående månad. Anledningen till att det gått så fort är delvis värdeökningen av LeoVegas (LEO) som visade sig vara ett vältajmat köp samt lite utdelningar som trillat in. Men majoriteten av tillväxten kommer från tillskjutet kapital. Fick en rejäl slant i skatteåterbäring, närmare bestämt $2 828 eller 24 979 kronor. Läs mer om mitt senaste köp i LeoVegas (LEO).


Portföljen består av följande innehav i skrivande stund.Kommentarer

 1. Tjena värdeinvesteraren.

  Måste kännas underbart, bra jobbat! Kul att se att du ändå har kunnat unna dig med motorcykel och allt annat och ändå kunnat spara till en saftig summa. Fortsätt kämpa på!

  Mvh:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena tjena.. Det känns verkligen fantastiskt! Jag tror på att unna sig det man mår bra av och det som skänker en livskvalitet. Det som passar mig personligen är inte att snåla in på utgifterna utan jag försöker istället att öka intäkterna. Sedan är jag ekonomisk, men icke dumsnål. Spenderar bara pengar på det jag tycker förbättrar mitt liv och det som jag känner skänker mig glädje.

   Spenderar majoriteten på resor och spenderar inte så mycket på onödigt dyra möbler eller märkeskläder. Stödköper på H&M istället :)

   Radera
 2. Bra kämpat, du har nog sparat ihop
  mer på dessa fyra år än gemene man
  gör på hela (eller ja kanske halva)
  sitt arbetsliv.

  Vet inte om det är en dum
  fråga kanske men frågar ändå.

  Hur mycket av dessa 520 laxar
  är ren avkastning/utdelning
  från dina aktier/fonder.

  I mitt fall har jag i skrivande
  stund ca, 300k i fonder varav
  30k är "vinst" (har ju faktiskt
  inte sålt dom än)

  och 140k i aktier varav ca 4k
  är vinst och 1,6k är utdelningar
  (började med aktier i år).

  Har även sålt en del aktier till
  en sammalagd vinst på 2,4k.

  Summa summarum så har jag då
  fått en avkastning på 38k/(442k-38k)
  = 9,4 %

  Är väl kanske missvisande just nu då
  börsen har gått väldigt starkt, men
  min målsättning just nu är att aktierna
  ska upp till 5% inom ett år (förhoppningsvis).

  Och att totalavkastningen ska ligga på minst
  7% om ett år, vi får se hur det går med det.

  Fonderna har jag tagit det lite lugnt med
  sista månaderna då jag inte riktigt vågar
  vara fullinvesterad.

  Har en del likvider också men inte så pass
  mycket som jag skulle önska, får försöka
  lägga en budget på aktieköpen med, just nu
  köper jag bara det som är lite "billigare".

  Det blev en liten utsvängning det här
  men tänkte att det kunde vara kul och
  dela med sig lite, god avkastning på er
  och hoppas att det går bra med era
  investeringar framöver.

  Må väl!

  SvaraRadera
 3. Stort grattis! Mycket inspirerande att följa din resa och tycker det är extra kul att du inte vänder på toapappret för att spara mer utan faktiskt köper saker under tiden vilket jag tydligare kan koppla mot mig själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Framtida Rikedom.Jag tycker det är viktigt att inte glömma bort resan på väg mot målet. Att vända på varenda krona och inte njuta av livet är inte något som fungerar för mig personligen. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…