Kvartalsrapport Q1: Wal-Mart


Kvartalsrapport Q1: Wal-Mart

Igår släppte Wal-Mart Inc (WMT) sin kvartalsrapport för deras första kvartal 2018 (De har ett brutet räkenskapsår), rapporten täcker perioden februari-april. Det senaste året har Wal-Mart varit väldigt aktiva när det kommer till förvärv. De förvärvade det nystartade och snabbväxande e-handelsbolaget Jet.com. Efter det har förvärven bara fortsatt och de förvärvade ShoeBuy, Moosejaw och ModCloth. Alla dessa är e-handelsbolag som är ledande inom sin nisch. Det är tydligt att Wal-Mart satsar på e-handel för fullt och jag gillar det skarpt. Det innebär att bolaget har en ny vertikal att växa inom. 

Sammanfattning av rapporten:

  • Intäkterna ökade med 1,4 procent till 117,5 miljarder dollar. Eller med 2,5 procent till 118,8 miljarder dollar justerat för valuta effekter.
  • Vinster per aktie ökade med två procent till $1 per aktie, jämfört med $0,98 per aktie samma period föregående år.
  • Försäljningen i jämförbara butiker ökade med 1,4 procent drivet av en ökning av trafik på 1,5 procent i varuhusen.
  • Nu till det viktigaste i rapporten. Försäljningen från e-handel ökade med 63 procent.

Tillväxten inom segmentet e-handel är ju fantastiskt men då det är en sån liten del av Wal-Marts totala omsättningen så påverkar det ju inte resultatet nämnvärt.  Under 2016 uppgick intäkterna från e-handel till 13,7 miljarder dollar, vilket motsvarar cirka 3 procent av Wal-Marts totala intäkter. Det intressanta för mig är beloppet i absoluta termer.

Amazons börsvärde uppgår till cirka 469,3 miljarder dollar i skrivande stund, bolagets intäkter från e-handelssegmentet uppgår till cirka 123,8 miljarder dollar. Bolagets totala intäkter uppgick till 136 miljarder dollar. Detta motsvarar en Price/Sales-multipel på 3.29. 

Wal-Marts börsvärde uppgår till 246.71 miljarder dollar. Wal-Marts totala intäkter uppgick till 485,87 miljarder dollar. E-handel utgjorde som sagt 13,7 miljarder dollar av dessa. Wal-Mart har en Price/Sales-multipel på 0,5.

Wal-Marts e-handel utgör ungefär 10 procent av Amazons e-handel. Hela Wal-Mart värderas till P/S 0,5 och då ingår 1/10-Amazon som nu har växt med 63 % jämfört med samma kvartal förra året. Fortsätter denna resa så ska Wal-Mart uppvärderas kraftigt. Läs gärna Lundaluppens kommentarer om rapporten.

Share:

0 kommentarer