Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Aktieköp: LeoVegas (LEO)


Aktieköp: LeoVegas

Idag handlade jag 500 stycken aktier i LeoVegas (LEO) till en snittkurs på 39,70 kronor. Jag ville initiera en position i LeoVegas innan rapporten som släpps imorgon. Bolaget utgör i skrivande stund 5,46 % av portföljen eller närmare bestämt 19 650 kronor.

Bolaget växer extremt snabbt och jag vet inte om det är på grund av rädsla för uppkommande spelreglering eller om det beror på att man inte ser det underliggande värdet men bolaget är också lågt värderat. Den låga vinstmarginalen och förlustkvartalen kan nog avskräcka. Om man bara kollar snabbt på LeoVegas så ser det ut som ett bolag som drar in väldigt mycket pengar men som inte lyckas att tjäna några pengar i slutet av året. Omsättningstillväxten har varit enorm och bolaget presterar verkligen på den fronten. Vinsten är inte lika imponerande. Men det har sina anledningar. Man har spenderat enorma pengar på marknadsföring för att locka till sig nya kunder (NDC - New Depositing Customers). Detta tynger ju självklart rörelseresultatet men bolaget investerar ju för att stärka sin brand awareness och för att få en stor kundbas. Bolaget kan närsomhelst välja att bli lönsammare bara genom att dra ner en del på marknadsföringen. Det är just därför det är missvisande att titta på P/E-tal i det här fallet. Det är bättre att följa antingen det KPI som bolaget själva följer noga (NDC) eller att titta på priset på aktien relativt omsättningen. Bolaget är lägre värderat än trögare jättar i branschen när det kommer till just det nyckeltalet.Bolagets omsättning har ökat med över 100 procent per år från 2013-2015 och med 73 procent mellan 2015 och 2016. Se min tabell nedan. Bolaget prognostiserar en omsättning om 300 miljoner euro år 2018 vilket skulle motsvara en omsättning om 2 889 miljoner kronor. Bolaget prognostiserar också en vinstmarginal på 15 procent under 2018 vilket jag är lite tveksam till då bolaget samtidigt måste växa kraftigt. Men skulle bolaget uppnå vinstmarginalen så skulle det innebära P/E 9.Nedan ser du LeoVegas jämfört med peers när det kommer till nyckeltalet Enterprise Value/Sales. Som ni kan se är bolaget väldigt lågt värderat och produkten är bra kan jag konstatera efter att ha testat den själv. Fungerar ypperligt på mobilen, 
Det här inlägget kommer att uppdateras med ytterligare information. jag ville bara redovisa mitt aktieköp innan rapporten imorgon.

Läs mer om LeoVegas hos Avanza!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…