Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Månadsrapport: April


Månadsrapport: April

Dags att summera April månad. Det var en relativt händelserik månad i och med det franska valet men börsen tog emot det preliminära valresultatet väl. Mitt största innehav Betsson rapporterade och marknaden reagerade totalt tvärtemot hur jag trodde att den skulle reagera. Bankerna rapporterade och Nordea fick en köprekommendation ifrån SEB och steg med 4 procent. 

Utgifterna tyngdes av engångsposter i form av deklarationskostnader. I USA är deklarationen rätt krånglig som immigrant och därför deklarerade jag genom en internettjänst som kostar en del. Min Sambo och jag hade även besök från två av hennes systrar, det blir lätt en del flaskor vin och mat ute då. 

Detta var första månaden jag använde mig av Adtraction och jag är riktigt nöjd med nivån på intäkterna. Speciellt om man jämför med Google Ads. Rekommenderar alla bloggare att prova Adtraction. Väldigt enkelt att registrera sig och man kan enkelt tjäna några hundralappar extra per månad.


Intäkter

Lön: $5386
Adtraction: 192 kronor

Börja tjäna pengar genom adtraction idag!


Utgifter

Hyra: $660 
Bilförsäkring: $96 
Bredband + TV: $52 
EL: $20
TurboTax: $72
Övrigt: ?

Totala utgifter: $1584


Sparande

Denna månad lyckades jag bara att spara $3802, vilket motsvarar en sparkvot på 70,6 %.

Totalt sparande:


Det totala sparandet ökade med 5,37 % till 467 293 kronor.


Aktieportföljen: 354 246 kr

Svenskt sparkonto: 2000 kr
Amerikanskt sparkonto: $0
Likvider aktiekonto: 24 764 kr
Fondandelar: 75 687 kronor

Totalt sparande: 467 239 kronorAktieköp/Aktieförsäljningar

Köpte en bevakningspost i Paradox Interactive under månaden. Det är ett väldigt fint bolag men det känns lite för dyrt för att motivera en stor position i portföljen. Jag gillar att köpa mindre poster i bra bolag som är på den dyrare sidan. Går bolaget upp så är det positivt, går det ner kan man snitta ner sig bra senare, win-win. 150 aktier inhandlades till kursen 59 kronor, totala köpesumman uppgick till 8 872 kronor. Läs mer om aktieköpet här.

Gjorde samma sak med ett annat kvalitativt bolag som har gått som tåget fram tills nu, nämligen Cherry B. 29 aktier handlades till kursen 319 kronor, totala köpesumman uppgick till 9 274 kronor.

Portföljen ser för närvarande ut enligt följande.


Utdelning

Det trillade in flera utdelningar denna månad. Alltid trevligt.

SEB: 1 540 kronor

Wal-Mart Stores Inc: 182,94 kronor

Totalt utdelningar: 1 722,94 kronor


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…