Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpvärda aktier vecka 6


Köpvärda aktier vecka 6

Vecka 6 bjöd på många rapporter och särskilt spännande vart att Betsson rapporterade. Skrev ett inlägg om rapporten som spårade ur och nästan förvandlades till en analys av bolaget istället. Inlägget hittar du här.

Nu till listan över köpvärda aktier vecka fem alla grafer och alla nyckeltal för svenska bolag är hämtade från borsdata.se. Som vanligt så gör en egen grundlig analys innan ni beslutar er för att köpa något av bolagen i listan. Rekommenderar att ni läser in er på följande saker:


 • Vilken marknad bolagen är verksamma inom och hur framtidsutsikterna för marknaden ser ut.
 • Historisk omsättning-, vinst- och utdelningstillväxt.
 • Bolagens produkter eller tjänster och hur komplexa dessa är att förstå och om du själv har kommit i kontakt med produkten/tjänsten. Tycker du eller andra människor att produkten/tjänsten är bra?
 • Företagets balansräkning. Hur ser skuldsättning ut? Hur stor kassa har bolaget? Det är några frågor du bör ställa dig. 


Pandora

Ett nytt bolag på listan, vilken skräll! Vilka är Pandora? Pandora är ett dansk smyckesföretag som år 2000 lanserade en "innovativ" produkt, deras "charm bracelet". Produkten blev en riktig superhit och är ensamt ansvarig för Pandoras enormt starka tillväxt under åren. Produkten går ut på att man köper ett tomt armband som man fyller på med "charms" eller som det heter på svenska, berlocker. Det gör att kunden kan skapa ett unikt och skräddarsytt armband. Produkten är väldigt bra för Pandora också då man har en sorts inlåsningseffekt om en kund får ett Pandoraarmband i t.ex. present. Kunden måste ju köpa "charms" för att smycket ska bli komplett.

Pandora släppte sin rapport i veckan och visade på ett riktigt starkt kvartal och resultatet för helåret 2016 är inget annat än fantastiskt. Hur mycket tror ni aktien gick upp då? Den gick ner 6,7 %. Varför gick den då ner? Bra fråga. Tycker marknaden ofta är väldigt ologisk och det är därför jag ofta lyckas tjäna en hacka på felvärderade bolag. Effektiv marknad my ass. 

 • Omsättningen ökade med 21 procent under 2016 (24 procent i lokal valuta).
 • Vinst per aktie ökade med hiskeliga 70 procent.

Kolla bara på bolagets omsättning- och vinsttillväxt senaste tio åren. 

Värderingen tyder inte på ett företag med fantastisk tillväxt.

Omsättning - CAGR 5 år = 24,95 %
Vinst - CAGR 5 år = 24,2 %
P/E = 16,1
EV/EBIT = 13,4
Return on Capital = 75,6 %

Som ni kan se från nyckeltalen så är bolaget en fantastiskt lönsam tillväxtmaskin som är lågt värderad. Men hur dum är marknaden egentligen? Riskerna med Pandora är att cirka 60 procent av intäkterna kommer från berlocker eller "charms". Med andra ord så är man extremt dåligt diversifierad inom produktsegmenten. Bolaget har i mina ögon inga vallgravar och det finns ingenting som skyddar verksamheten mot sjunkande omsättning i framtiden. 

Det är inte så kul att äga ett företag som kan raseras av att Kim Kardashian tweetar ut "Pandora bracelets and charms are stupid and childish, lol, xoxo.". Hela investeringscaset bygger därmed på om man tror att "charms"-armbanden fortsätter att vara moderiktiga och populära. Tills jag ser ett fokus av Pandora att diversifiera produktportföljen så känner jag mig rätt otrygg med att köpa Pandora. Men om bolaget fortsätter att växa som man gjort tidigare så är det ett riktigt bra läge att initiera en position i bolaget.


Betsson

Betsson fortsätter att vara köpvärd trots en uppgång på närmare 8 procent. Det är ett riktigt styrkebesked att Q3-rapporten var den bästa genom tiderna och att Q4-rapporten tangerade den. Detta efter att ha vinstvarnat i Q2. Detta om något måste ju peka på att resultaten i Q2 var av tillfällig karaktär. Trenden har vänt och nu är det bara upp som gäller för Betsson. Kommer inte sälja av förrän vi börjar närma oss en kurs runt 110 kronor. Då kan jag tänka mig att börja skala ner innehavet.

Mr. Market är riktigt dum i det här fallet måste jag säga. Han säljer Betsson när bolaget visar på enorm styrka och göra sina bästa kvartal någonsin. Värderingen är jättelåg för ett bolag som fortsatt växer trots ett kvartal som var dåligt. Mr. Market är en riktig mes och är lättskrämd. Så fort ett företag omges av lite osäkerhet då gör han ner sig. Peter Lynch har ett utmärkt citat som jag tycker man ska försöka följa:

"The key organ in your body is your stomach, it's not your brain. If you can add 8+8 and get to 16, that's the only level of math that you need to know. It's always going to be scary, there's going to be always something to worry about, and you just have to forget about all of that. If you own good companies, you'll do well."  - Peter Lynch

Betsson är ett "good company". Visst aktien har blivit dyrare men genom att visa på att Q3-rapporten inte bara var ett tillfälligt bra kvartal efter vinstvarningen så har nu Betsson visat på en stabilitet och jag tror att det håller i sig. Därför anser jag fortfarande att aktien är köpvärd. Eftersom bolaget gått så bra under 2016 som bjöd på många utmaningar så tror jag att 2017 är bäddat för succé. Man har förvärvat bolag under 2016 och kommer att förvärva fler under 2017. Detta blir bra tror jag!

Man kan fortfarande köpa Betsson till låga värderingsmultiplar och bra direktavkastning:
Fingerprint Cards

Fingerprint är billig och den potentiella uppsidan är enorm. Med hög avkastning kommer också hög risk dock. Skrev om bolaget senast här. För lite mer nyckeltal och mer fokus på värdering se detta inlägget här.


Novo Nordisk

Skrivit mycket om Novo tidigare, en djupgående analys hittar ni här. Ett inlägg med lite mer fokus op nyckeltal hittar ni här.

Kommentarer

 1. Kanske är jag som blivit finkänslig efter så många år utomlands i ett engelskspråkigt land. Men om vi säger att jag startar en blogg med namnet jävlafittafonden eller jagskaknulladinmammafonden. Det är ungefär den känslan laddad i det namn du valt utanför Sverige. Bara en tanke. Gillar bloggen i övrigt :)

  SvaraRadera
 2. Tycker inte det är jämförbart med de namnen du skrev. Heter ju inte direkt fuckingcuntfonden. Tycker du Tarantinofilmer är för hemska på grund av sitt språk? Tycker folk börjar bli för finkänsliga överlag, vem bryr sig om en svordom?

  Sen kan det få folk att tro att jag är oseriös/okunnig på grund av bloggens namn vilket är oturligt. Men då får folk tycka så. Det är mest för "comedic effect" i och med uttrycket fuck-you pengar. Men känns lite som PK-polis faktiskt.

  SvaraRadera
 3. Ang Pandora: Andra smyckeskategorier (ringar, halsband mm) växer med 70% om året, men från lägre nivåer. iom att armbanden fortsätter växa med 10-15% om året från höga nivåer så stannar den totala andelen av övrigt på ungefär samma nivå. I övrigt förstår jag inte riktigt oron här. I andra brancher är ju ett starkt varumärke en tillgång, inte ett hot.. se det som möjlighet till ytterligare tillväxt istället. Deras framgångsrika lansering i kina bådar mkt gott (kina är långt större smyckesmarknad än usa) och i år går de in i Indien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för informativa synpunkter. Även om andra segment växer så är det oroväckande att charms växer lika snabbt och fortsatt utgör 60% av försäljningen. Eftersom bolaget värderas efter omsättning och VPA så kommer ju värderingsmultipeln ändå bygga på en intäkter som utgörs av 60 % av ett produktsegment. Lite som att 60% av H&Ms intäkter skulle komma från en viss typ av jeans som är moderna just nu.

   Absolut starkt varumärke är ju bra. T.ex. Apple, men eftersom Iphone utgör 70 % så är det ju riskabelt om Iphone skulle bli opopulär..

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…