Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpvärda aktier vecka 7


Köpvärda aktier vecka 7

Veckan närmar sig sitt slut och vi lämnar en fantastisk rapportperiod bakom oss. Många bra bolag lämnade starka rapporter och värderingarna ökade därmed för många bolag. Det har därmed blivit svårare att hitta köpvärda bolag. Tycker mig ändå finna några bolag som ännu är lågt värderade och är värda att titta närmare på vid ett aktieköp.

Alla nyckeltal för svenska bolag är hämtade från borsdata.se. Som vanligt så gör en egen grundlig analys innan ni beslutar er för att köpa något av bolagen i listan. Rekommenderar att ni läser in er på följande saker:


  • Vilken marknad bolagen är verksamma inom och hur framtidsutsikterna för marknaden ser ut.
  • Historisk omsättning-, vinst- och utdelningstillväxt.
  • Bolagens produkter eller tjänster och hur komplexa dessa är att förstå och om du själv har kommit i kontakt med produkten/tjänsten. Tycker du eller andra människor att produkten/tjänsten är bra?
  • Företagets balansräkning. Hur ser skuldsättning ut? Hur stor kassa har bolaget? Det är några frågor du bör ställa dig. 


Pandora

Pandora (PNDORA) är ett danskt snabbväxande smyckesföretag som jag skrivit om tidigare på bloggen. Skrev om det senast förra veckan. Det inlägget hittar du här. Om man bara tittar på värderingen och bolagets vinst- samt omsättningstillväxt så är Pandora ett solklart köp. Min enda invändning är att företaget inte har några vallgravar och dessutom har bolaget en produktportfölj som inte är särskilt diversifierad. Som ni kan se så utgör "charms" eller berlocker cirka 60 procent av Pandoras omsättning. Oroväckande om framtiden för berlocker inte är ljus.
Med det sagt är värderingen väldigt låg för ett bolag som växer i Pandoras takt. Kolla inlägget som jag länkade till tidigare för att se grafer över Pandoras tillväxt.

P/E = 15,9
EV/EBIT = 13,2
ROIC = 61,5 %
Vinstmarginal = 29,7 %
Direktavkastning = 4,3 %
Utdelningsandel = 68,5 %


Catena Media

Skrivit två inlägg om Catena Media (CTM) på bloggen tidigare ett inlägg där jag kommenterade Q4-rapporten och beskrev hur Catena Medias affärsmodell ser ut, inlägget hittar du här. Innan det skrev jag ett inlägg som var lite mer fokuserat på Catena Medias tillväxt, vilket du hittar här

Jag brukar inte investera i tillväxtbolag men köpte på mig Catena Media som en liten krydda. Bolaget utgör 5 procent av den totala portföljen just nu. Ser en stor potential i bolaget då ledningen är mycket kompetent i mitt tycke och dessutom verkar bolaget i en snabbväxande bransch. Catena Media är i sin vagga och potentialen är enorm. Det mest intressanta med bolaget är deras "multiple arbitrage"-strategi. Tillväxten är som sagt enorm. Eller vad sägs om en CAGR (3 år) på 111,9 procent när det kommer till omsättningen och en CAGR (3 år) på 113,8 procent när det kommer till vinsten.Bolaget är inte billigt på något sätt och jag gillar inte att köpa bolag till en aktiekurs som innebär att bolaget måste växa in i värderingen. Nuvarande aktiekurs ställer höga krav på Catena Medias tillväxttakt men jag tror inte det blir något problem. Bilden nedan är saxad från @ramlars77 Twitter. Stark följrek på honom. Lägger ofta upp väldigt informativa grafer om bolagen han följer. Här ser vi framtida potentialen för Catena Media baserat på prognoser från Carnegie och Swedbank. Det ska tilläggas att deras prognoser är försiktigare än bolagets egna!

P/E = 35,5
EV/EBIT = 31
ROIC = 23,7 %
Vinstmarginal = 40,3 %


Nordea

Banker är billiga just nu trots att vi i mitt tycke kommer att gå in i en period som är mer gynnsamm för banker framöver. Höjd ränta bör resultera i höjda räntenetton för bankerna. Lägg därmed till att värderingen är väldigt låg och att direktavkastning är hög. Jag tycker att Nordea (NDA SEK) är den lägst värderade banken just nu trots att den är väldigt stabil och välskött. Bra risk/reward i mitt tycke. Låg tillväxt men stabilt och billigt med en bra direktavkastning. Min favorit i sektorn är annars Handelsbanken, som dock lämnade en ganska dåligt rapport nyligen.


P/E = 12
EV/EBIT = 11,1
Direktavkastning = 5,8 %

Betsson

Har skrivit spaltmeter om Betsson (BETS B) tidigare på bloggen. Har inte mycket att tillägga förutom att oron och riskerna kring Betsson minskade genom att man släppte Q4-rapporten. Vinstvarningen innan Q2-rapporten var bara av tillfällig karaktär. Mina tankar kring Betssons årsrapport hittar du här. Även skrivit om det i nästan alla "köpvärda aktier"-inlägg, senast här.

Trots ett bra år och trots bibehållen tillväxt så kan man köpa Betsson till väldigt låga multiplar. 

P/E = 13,0
EV/EBIT = 13,0
ROIC = 19,9 %
Vinstmarginal = 21,3 %
Direktavkastning = 5.8 %
Utdelningsandel = 75 %

Fingerprint Cards

Som vanligt så måste ju Fingerprint Cards (FING B) inkluderas i listan. Fingerprint är billig och den potentiella uppsidan är enorm. Med hög avkastning kommer också hög risk dock. Skrev om bolaget senast här. För lite mer nyckeltal och mer fokus på värdering se följande inlägg här.

Enorm tillväxt och låg värdering. Aktiekurs relativt omsättningen är nästan på lägsta nivåer.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…