Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpvärda aktier vecka 5


Köpvärda aktier vecka 5

Det har än en gång varit en hetsig vecka och jag lyckades precis skriva klart det här inlägget. Det har varit svårt att hinna med livet och bloggen denna vecka men trots allt har det varit en väldigt produktiv vecka. Har lyckats skriva fyra blogginlägg som var rätt långa.

Under veckan som gått har jag gjort två stycken aktieköp. Dessa två bolag är därmed självklart med på listan över köpvärda aktier. Det är två aktier som redan finns i min portfölj och som sjunkit i pris. Jag passade därför på att sänka mitt genomsnittliga anskaffningsvärde i båda bolagen. Köpte fler aktier i Betsson B (BETS B) och Fingerprint Cards B (FING B)


Nu till listan över köpvärda aktier vecka fem alla grafer och alla nyckeltal för svenska bolag är hämtade från borsdata.se. Som vanligt så gör en egen grundlig analys innan ni beslutar er för att köpa något av bolagen i listan. Rekommenderar att ni läser in er på följande saker:


  • Vilken marknad bolagen är verksamma inom och hur framtidsutsikterna för marknaden ser ut.
  • Historisk omsättning-, vinst- och utdelningstillväxt.
  • Bolagens produkter eller tjänster och hur komplexa dessa är att förstå och om du själv har kommit i kontakt med produkten/tjänsten. Tycker du eller andra människor att produkten/tjänsten är bra?
  • Företagets balansräkning. Hur ser skuldsättning ut? Hur stor kassa har bolaget? Det är några frågor du bör ställa dig. 


Betsson

Betsson är fortfarande billigt och jag har skrivit om bolaget ofantliga gånger på bloggen, senast här. Om jag ska presentera min "elevator pitch" för Betsson så är det helt enkelt det bästa prospektet på Large Cap i mina ögon. Låg värdering, medel tillväxt och en stabil utdelare. Tycker bolaget är väldigt bra skött då de ständigt gör nya förvärv till bra multiplar. Anledningen till att bolaget är billigt är för att man släppte en vinstvarning inför Q2-rapporten samt att marknaden är orolig för den politiska risken i och med att Betsson är verksamma på många oreglerade marknader som kan komma att regleras. Resultatet blev sämre i Q2 på grund av engångskostander såsom valutaeffekter och kostnader på oreglerade marknader som kan komma att bli reglerade. 

Sedan förra veckan har Betsson lagt ett bud på en brittisk speloperatör som heter Netplay TV. Det intressanta med Betssons senaste förvärv är att alla varit på reglerade marknader. Detta är väldigt bra då det minskar risken gällande oreglerade marknader. Budet motsvarar en förvärvsmultipel på cirka 8xEBITDA, vilket är väldigt bra pris för ett bolag som agerar på en reglerad marknad.

Personligen tycker jag att den politiska risken är en överdrift. En oreglerad marknad som regleras följs av skatter på spelbolagens intäkter vilket kommer slå mot resultatet. Men i till exempel Tysklands fall så kommer de bara att ge ut cirka 20 spellicenser vilket gör att konkurrensen blir mindre på en reglerad marknad och att inträdesbarriären är superhög. Så kortsiktigt är det negativt med regleringar av oreglerade marknader men i sin tur gör det att Betssons marknadsposition stärks.

Fingerprint Cards

Fingerprint släppte sin årsrapport i veckan och aktien dök snabbare än Michael Phelps i starten av ett lopp. Största oron kommer ifrån att man varnade för att första kvartalet 2017 kommer visa på lägre omsättning än första kvartalet 2016 till följd av lageruppbyggnaden som även påverkade resultatet för det fjärde kvartalet 2016.

Marknaden har tappat tilliten till bolaget och därför är Fingerprint det lägst värderade bolaget på Large Cap trots att det är det snabbast växande. 


Att bolaget tappar tillväxt två kvartal i rad är oroande och jag antar att marknaden inte ser det som ett tilfälligt problem trots att bolaget kommunicerat detta. Om marknaden litade på bolaget så hade man värderat bolaget efter prognoserna som kommunicerades i årsrapporten. Fingerprint räknar med en tillväxt på mellan 13-43 % under 2017. Bolaget värderas som om vinsten kommer att sjunka kommande år. Mina kommentarer om årsrapporten finner du här. Notera att bolaget har infört en utdelning och i skrivande stund så är direktavkastningen 3,9 %. Läs även min analys av Fingerprint här.

Kindred Group 

Föredetta Unibet och ännu ett spelbolag som sjunkit i värde. Unibet är lite dyrare än Betsson med all rätt. Bolaget agerar på fler reglerade marknaden än Betsson och därför förtjänar man att värderas med en premie mot Betsson. Dessutom har man inte släppt någon vinstvarning. Unibet är inte billigt på något sätt men det är lågt värderat sett till hur snabbt man växer. P/E = 21,6
P/E-2017 = 17
Direktavkastning = 3,8 %
Return on Invested Capital = 49,5 %

Novo Nordisk

Novo Nordisk släppte också rapport i veckan och bolaget föll tillbaka mot tidigare lägsta nivåer. Tycker bolaget är köpvärt på dessa nivåer och rapporten var inte så illa tyckte jag. Försäljningstillväxten var bra för många av de nya läkemedlerna. Omsättningsökning väntas växa väldigt lite eller eventuellt minska. Det har att göra med att man skruvat ner ASP (Average Sales Price) i USA att göra. Volymerna väntas inte minska och på lång sikt tycker jag därför att Novo fortfarande är prisvärt. När volymerna i Kina kommer att öka och om den politiska risken i USA visar sig vara överdriven så kan detta bli en mycket bra investering. Har skrivit en analys om bolaget här. Ett inlägg med lite fler nyckeltal finner ni här.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…