Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Aktieköp


Köpt: Catena Media

Idag handlade jag 160 stycken aktier i Catena Media till ett GAV på 103,19 kronor inför rapporten imorgon. Tror att bolaget verkar i en bransch som är i sin vagga just nu och min syn på bolaget är att det är väldigt välskött. Har inte tid att skriva någon analys om bolaget men det går att läsa om bolaget på fundamentalanalysbloggen eller genom att följa @ramlars77 på Twitter.

Värderingen är ansträngd om man bara tittar på nyckeltalen men tittar man på tillväxten så inser man att värderingen är rättfärdigad. Har ju skrivit tidigare om att jag inte gillar att betala för framtida tillväxt då det ofta är diskonterat i aktien och uppnås inte tillväxtmålen så faller aktien. Tycker därmed att "intristic value" inte är högre än nuvarande marknadsvärdet, utan att man köper aktien med tron i att bolaget kommer att växa in i värderingen. Just nu värderas Catena till 35,8 gånger årets vinst. 

Grafen är hämtad från börsdata.se

När man investerar i tillväxtaktier är det därför väldigt viktigt att probabiliteten för en stark omsättning och vinsttillväxt är hög för att man ska ha en tillräcklig margin of safety. Jag tror att Catena Media har flera år av fortsatt omsättningstillväxt framför sig. Deras förvärvsstrategi gör att man kan förvärva små affiliatesidor till låga förvärvsmultiplar (3-5xEBITDA). På grund av synergieffekter så kan Catena addera dessa intäkter till sin verksamhet och samtidigt vara lönsammare. Catena Media värderas idag till 28,9xEBITDA om man tar hänsyn till nettokassa/nettoskuld (EV/EBITDA). Det innebär att bolaget kan addera bolagsvärde med en hävstång väldigt snabbt genom förvärv.

Ett P/E-tal på 35,8 kan tyckas väldigt högt men tittar man på tillväxten så inser man att P/E-talet går att försvara. Vinsttillväxten på rullande tolvmånadersbasis är 86 %, men då har ingen hänsyn tagits till Q4-rapporten som släpps imorgon. Tillväxten är troligtvis långt större än så om man ska tro på historiken.

Grafen är hämtad från börsdata.se

Titta till exempel på hur omsättningen och vinsten har utvecklats kvartalsvis.

Grafen är hämtad från börsdata.se
Räknar vi konservativt med att vinsten ökar med till exempel 75 % (Ja, det är konservativt om man ser till Catenas historiska tillväxt) så hamnar P/E-2017 på cirka 21 (Räknat på en kurs på 105 kronor). 

Catena Media utgör bara cirka 5 procent av totala innehavet och därför känner jag mig trygg med de här tillväxtbolaget som en liten krydda i portföljen. 


Kommentarer

 1. Ett företag vars affärsmodell helt bygger på att spä på spelberoende. Känns det verkligen bra att investera i människors olycka? Är det bara pengar som räknas?

  Tack för en annars bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen börja inte nu.. Hur många investerar inte i Kopparbergs? Långt värre i mina ögon. Tycker det är tröttsamt med dubbelmoralen. Vill vi att staten håller alla i handen och behandlar folk som att de inte kan ta ansvar över deras egna liv?

   Bör man få handla på McDonalds om man väger över 200 kilo? Ska man ställa sig på en väg innan man får handla där kanske? Vi kanske ska beskatta godis och läsk jättehårt så att vi blir av med det ökande fetmaproblemet i landet som kostar Sverige jättemycket pengar. Hjärt kärlsjukdomar, diabetes andra smärtor och krämpor som kostar sjukvården mycket.

   Vart drar vi gränsen? Jag själv växte upp med en förälder som var en aktiv missbrukar vilket påverkade mitt liv negativt. För mig är alkhol långt mycket värre än nätkasinon. Vi borde förbjuda allt som är beroendeframkallande. World of Warcraft, sex, alkohol, godis och Netflix. Usch..

   Radera
 2. Oj, låter som att jag trampade på en öm tå. Finner det lite märkligt att du haft en upplevelse av beroendets baksida men ändå väljer att ducka för frågan. Skulle hellre höra var du sätter din gräns för vad som är ok när det gäller dina investeringar.

  http://www.projektrikpensionar.nu/aktier/etik-och-moral-investeringar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en öm tå men tröttsam och löjlig diskussion enligt mig. Jag tycker att det daltas för mycket med människor. Tror på eget ansvar och egen vilja. Du skriver att du vill höra var jag sätter min gräns? Hela poängen med min förra kommentar är ju "vart drar man gränsen?". Det är inte mitt jobb att sätta gränser. Det är svenska staten tillräckligt bra på att göra. De finns i min mening för mycket gränser i Sverige.

   Om svenska staten anser det lagligt för ett bolag att vara börsnoterat så tänker inte jag fundera på om det är ok att handla aktier i bolaget eller ej.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…