Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Bokslutskommuniké: Fingerprint Cards


Bokslutskommuniké: Fingerprint Cards

Fingerprint släppte sin Q4-rapport och bokslutskommuniké idag. Det var väl rätt blandade känslor kring den rapporten både från marknaden och mig själv. En stor nyhet var en föreslagen utdelning om två kronor per aktie och en utdelningsandel på 30 procent. Jag tror bakgrunden till utdelningen är att de vill stabilisera aktiekursen (Se så stabil kursen var idag till exempel). Jag är lite kluven när det kommer till utdelningar i snabbväxande teknikföretag. Har ju skrivit ett inlägg om detta tidigare som ni kan läsa här. Fingerprint har en avkastning på eget kapital på 218 %. Tror inte att många investerare klarar av att slå det. Om du gör det så sluta läs min blogg, du behöver inte lära dig någonting från mig. Därför är det mer logiskt för Fingerprint att återinvestera kapitalet i verksamheten eller att förvärva andra bolag.

På tal om att förvärva andra företag så förvärvade Fingerprint nyligen Delta ID. Det här tycker jag är ett steg i rätt riktning och är ett utmärkt förvärv. Anledningen till varför jag gillar förvärvet är flera.

  • Irisigenkänningsteknik (Säg det snabbt tre gånger) är ett potentiellt hot mot fingeravtrycksverifikation. I och med förvärvet har därför FPC eliminerat ett hot.
  • Man har också breddat sin produktportfölj i och med att man kan erbjuda Irisavläsning och kan därmed behålla sin position som det marknadsledande biometriföretaget.
  • Multimodala lösningar som kombinerar irisavläsning med fingertrycksavläsning är säkrare och mer användarvänliga.
  • Man får in en fot hos befintliga kunder. En av dessa är Samsung mobile. Mycket spännande.
  • Synergieffekterna är stora då man kan erbjuda befintliga kunder irisigenkänning och kanske kan ha nytta av den molnbaserade tekniken.
  • Delta ID är ett snabbväxande företag som redan är lönsamma.

Resultat för det fjärde kvartalet 2016:

  • Intäkterna uppgick till 1 618,7 miljoner kronor, vilket är en ökning med 20 % mot fjärde kvartalet föregående år.
  • Vinst per aktie ökade till 1,35 kr, att jämföras mot fjärde kvartal förra året som hamnade på 1,28.

Sammanfattning av rapporten 2016:

  • Intäkterna uppgick till 6 638,3 miljoner kronor, vilket är en ökning med 129 % jämfört med föregående års intäkter på 2900,5 miljoner kronor.
  • Bruttomarginalen ökade från 43 % till 48 %.
  • Rörelseresultatet landade på 2 613,1 miljoner kronor mot föregående års 910,3 miljoner kronor och en rörelsemarginal på 39 % (31).
  • Vinst per aktie ökade till 6,50 kronor från 2,52 kronor förra året.
  • Föreslår utdelning om 2 kronor/aktie en utdelningsandel på 30 procent.
  • Q1 2017 förväntas vara svagare än 2016 och kommer att påverkas negativt av de faktorer som påverkade Q4 2016. Detta är inget nytt och har kommunicerats tidigare.
  • Intäkter mellan 7 500 - 9 500 miljoner kronor prognostiseras för 2017. 

För er som inte gillar att läsa och som bara vill titta på bilder så kan ni se resultat i graferna som är hämtade från börsdata.se:



Vad man kan konstatera är att resultatet för 2016 är helt fantastiskt och tillväxten mot föregående år är enorm. Det roliga är att marknaden värderade ner aktien trots att tillväxten är enorm bara för att man sänkte prognosen mot slutet av året. Jag förstår inte varför marknaden reagerade som den gjorde men på ett sätt förstår jag det. Det marknaden ogillar är osäkerhet och eftersom man bara några veckor innan vinstvarningen för Q4 snävade in prognosintervallet så framstår det som att ledningen inte har en aning om framtida intäkter när de inte ens kan se vad som sker några veckor framåt, alltså väldigt låg visibilitet. Fingerprint pekade på stora lageruppbyggnader som den största boven i dramat men även komponentbrist till smartphonetillverkare samt ökad konkurrens. Man flaggade också för att ASP (Average Sales Price) skulle sjunka under 2017. Man sade också att man förväntade sig att dessa problem även kommer påverka Q1 2017.

Nyheten om ett svagt första kvartal för Q1 2017 borde därför inte komma som en chock och var i mitt tycke redan diskonterat i aktiekursen. Detta kommunicerades redan i December varpå kursen gick ner.

Kollar man på den ursprungliga prognosen för 2016 som kommunicerades under kapitalmarknadsdagen i December 2015 så guidade man för intäkter mellan 6 500 - 8 500 miljoner kronor. Utfallet hamnade på 6 638,3 miljoner kronor. Vilket resulterar i en omsättningstillväxt på 129 % jämfört med 2015. Medelvärdet på det förväntade intäkterna var alltså 7 500 miljoner kronor och utfallet blev 6 638,3 miljoner kronor, vilket är inom spannet av den ursprungliga prognosen. Fingerprint missade alltså inte sin ursprungliga prognos. Misstaget var att snäva in prognosen vid senare skede.

Det innebär att omsättningstillväxten "bara" kom upp till 129 % och inte 158 % som prognostiserades. Jag har känt Mr. Market i ungefär tre år nu och under den tiden har jag sett hur extremt emotionellt instabil han är och än en gång så fick han panik. Eftersom han räknade med en omsättningstillväxt på 167 % och den "bara" blev 129 % så är Mr. Market villig att sälja Fingerprint till ett pris som reflekterar en prissättning för ett "slow-grower"-företag såsom Telia. Fingerprint kommer alltså sänka ASP, inte ta sig in på nya marknadssegment och tappa försäljningsvolymer för FPS trots att man jagar Tier-2 kunder. Trots allt detta tänker man ändå utöka personalstyrkan med 50 procent.



Notera att värderingen är lägre än vad tabellen visar då kursen fallit ner till 49,85 kronor i skrivande stund.

- "Men den låga värderingen måste väl bero på framtidsutsikterna Mr. Market? Försök inte lura mig och kränga på mig något skitbolag som inte har några framtidsutsikter. Hur mycket väntas Fingerprint att tappa i intäkter och vinst i framtiden Mr. Market?"

- "Nej, intäkterna för 2017 bedöms uppgå till 7500 - 9500 miljoner kronor enligt ledningen."

- "Va? Det skulle ju innebära en tillväxt på minst 13 % och som högst 43 %. Varför säljer du bolaget så billigt för? Något lurt är det."

- "Nej men jag typ kanske inte riktigt litar på det dom säger typ. Jag menar de hade ju lite fel förra året liksom. Det blev ju skitdåligt. Så detta året tror jag på att de kommer att växa saktare än Telia. Sen kommer blankarna, JC och Illuminati driva ner kursen i botten. VD:n Christian Fredriksson har bara 100 kg i personbästa i bänkpress enligt intervju i EFN börslunch. Allt detta gör att jag inte orkar äga bolaget längre."

Ok, kanske lite överdrivet men min poäng är att hela kurstappet beror på bristen av tillit. Klart att Fingerprint står inför stora utmaningar och en enorm konkurrens. Men just nu är man marknadsledande av en anledning och ett stort fokus läggs på att bibehålla den dominansen. Detta ska man åstadkomma genom att utöka R&D samt genom förvärv. Att man verkar i bransch som är konkurrensutsatt motiverar inte ett sånt stort kurstapp.

Marknaden behandlar Fingerprint som en flickvän som varit otrogen och lovat att aldrig mer vara det. Lik förbannat så ligger man där och inte kan sova på kvällen när hon är ute och festar med hennes tjejkompisar. Man får ju hoppas att det är det hon gör i alla fall. Bättre att göra slut så att man slipper oroa sig.

Föreställ dig att du inte har hört någonting om Johan Carlström, vinstvarningar och blankare. Du snubblar över Fingerprint på börsen och ser den enorma tillväxten bolaget gjort. Sen börjar du läsa på om produktportföljen och den enorma potentialen för framtida produktsegment såsom IoT, fordon, PC och smarta kort. Du läser också att sensormarknaden är tuff och att det finns mycket konkurrens. Priserna på sensorerna kommer att pressas ner en del.

När du börjar titta på nyckeltalen och balansräkningen inser du att företaget är värderat som om den framtida tillväxten är helt bortblåst. Du kan köpa Fingerprint till Teliapris och nästan få Teliautdelning fast med en potentiell tillväxt som är enorm helt gratis. Hade du köpt aktien eller inte?

Själv tycker jag inte att otrogna flickvänner är värda en andra chans. Men man ska inte blanda in sina känslor när man investerar. Investering är ett spel och vinnaren är den som lyckas förränta sitt kapital mest. Jag hade slösat mina pengar på massa skit ändå så jag är villig att ta en satsning på Fingerprint. Jag ger dom en andra chans!

Kommentarer

  1. Vad har du rökt på mannen? :o

    SvaraRadera
  2. Haha vadårå? Är min "analys" så off?

    SvaraRadera
  3. FPC borde nog jobba mer på hur man informerar aktieägare och marknaden i stort gällande väsentliga händelser i bolaget. Marknaden gillar inte överraskningar i sig men om de kommuniceras/hanteras dåligt blir det värre. Samtidigt tänker jag att detta är ett fullt lösbart problem. (Sedan har det ju varit en del andra turer med specifika personer). Svårt att veta hur mycket psykologin spelar in. Hur som helst intressant att läsa ditt resonemang. :-)

    SvaraRadera
  4. Bra och läsvärd analys/reflektioner av FPC.

    SvaraRadera
  5. Klockrent inlägg!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser