Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Köpvärda aktier vecka 51



Köpvärda aktier vecka 51

Det har inte hänt jättemycket under veckan som gått. Listan kommer förmodligen vara ganska lik förra veckan då det inte svänger så mycket i de aktier jag är intresserad av (Gäller självklart inte Fingerprint Cards).

Det kanske är lite för frekvent att köra veckans köpvärda aktier? Kanske borde göra månadsvisa inlägg? Vad tycker ni?


Nu ska jag sluta tjata och presentera veckans lista istället. Notera att de flesta bolag är rimligt värderade och inte billiga. Börsen är riktigt högt värderad nu och det är därför inte så konstigt. Finansiell data för svenska bolag är hämtad från den fantastiska tjänsten börsdata.se


Apple

Apple var med på förra veckans lista över köpvärda aktier. Bolaget är fortfarande billigt och framtidsutsikterna ser jättebra ut enligt mig. Iphone 7 försäljning verkar gå bra och Apple Watch likaså. Nästa år spekuleras det om ännu ett Iphone släpp då Iphone firar tio år. Apple music går urstarkt och är uppe i 20 miljoner prenumeranter. Apple music är nu tvåa bakom Spotify. Överlag så går Services segmentet riktigt starkt. Apple har också en enorm kassa i Kina vilket återspeglar sig i EV/EBIT nyckeltalet. Lägg till potentialen för diverse moonshot-projekt såsom självkörande bilar och värderingen ser väldigt låg ut. 

Värderingen idag tar inte hänsyn till någon som helst tillväxt. Personligen tror jag 2016 blir ett bra år och likaså 2017. Sista kvartalet 2016 kommer troligtvis bli bra då man får fulla effekten av Iphone 7/7 plus släppet. 


P/E = 14,11

P/E 2017 = 11,5
EV/EBIT = 10,2
Direktavkastning = 1,91 %


Betsson


Rekades även förra veckan. Omsättningstillväxten är intakt men man gjorde sitt sämsta kvartal Q2-2016. Det verkar mest bero på kostnader av engångskaraktär och det visade Betsson genom att man gjorde det bästa kvartalsresultatet någonsin i Q3. Betsson förvärvar andra bolag friskt och man köpte nyligen det tyska bolaget Racebet som är en hästspelsoperatör, Som vanligt så handlades bolaget för ganska låga multiplar, dock lite högre än tidigare affärer men detta är en operatör som är aktiv på en reglerad marknad. Ser Betsson som billigt.



P/E = 15,8
EV/EBIT = 15,5
Direktavkastning = 5 %
ROIC = 22,4 %
Vinstmarginal = 19,6 %
Soliditet = 56,2 %


Fingerprint

Rekade även detta värdepapper förra veckan. Redan skrivit om bolaget här. Bolaget har bara blivit billigare och jag vidhåller min ställning mot bolaget. Snabbast växande bolaget på Large Cap som verkar i en snabbt växande bransch. Det här bolaget är billigt men det kommer med en del risker.

P/E = 10,1
EV/EBIT = 7,6
ROIC =240 %
Soliditet = 63,7 %


Novo

Skrev om Novo förra veckan, läs det inlägget här för bakgrund. Världsledande på insulinmarknaden och starka vallgravar. Stark tillväxt till rimlig värdering. Tillväxten har ju saktat ner men marknaden reagerar som om att tillväxten är väldigt låg. En bild säger mer än tusen ord:



P/E = 17,2
EV/EBIT = 13,0
Direktavkastning = 2,5 %
ROIC = 120 %
Vinstmarginal = 33,7 %
Soliditet = 47,3 %
Vinst (CAGR) = 15.97 %


Kopparbergs


Även detta är ett tillväxtbolag som är rimligt värderat. Kopparbergs har en imponerande tillväxthistorik och en produktportfölj som imponerar. Ett bolag som inte är konjunkturkänsligt och bör ha en bra pricing power. En kortsiktig risk just nu är ju svenska kronans pris mot pundet. Men för mig är det bara tillfälligt och det påverkar inte den starka fundamentan i bolaget. 




P/E = 20
EV/EBIT = 13,7
Direktavkastning = 1,9 %
ROIC = 37,8 %
Vinstmarginal = 12,2 %
Soliditet = 42,5 %


Castellum


Ett av Sveriges stabilaste utdelningsbolag. Höjt utdelningen 19 år i sträck. Lågt värderat i förhållande till förvaltningsresultatet. Även Castellum rekades förra veckan. 



Direktavkastning = 3,5 %
Pris/Förvaltningsresultat = 12,7

Kommentarer

  1. Vad är riskerna i bolagen? Hur stor är nedsida och hur stor är uppsidan? Och är det ruskigt billigt eller är de i sitt rätta värde nu? Ge mig ett sjukt bra svar, så är vi garanterat kompisar sen 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tack för att du kommenterar. Menar du för alla bolagen? Tyvärr hinner jag som sagt inte djupanalysera så många bolag på en gång. Som jag nämnde i förra inlägget får man göra det själv. Kan tänka mig att göra aktieanalyser om vissa av bolagen på den listan. För Novo Nordisk och Fingerprint har jag redan gjort det t.ex.

      Har ju skrivit om jag tycker aktien är billig eller rimligt värderad. De aktier jag tycker är billiga från listan är Apple, FPC och Betsson.

      Resten av bolagen är rättvist värderade imho. Om jag ska vara ärlig ser jag inte mycket risker med Apple. Marknaden är orolig pga att Iphone utgör sådan stor del av apples vinst. Men jag ser ökade intäkter från services och apple music har gått som tåget. Apple Watch säljer bra. De tappar när det kommer till IPad försäljningen dock. Men jag tror att services blir större och större. Kort sagt. Om du inte tror på Iphone som produkt och tror att andra smartphones kommer att ta marknadsandelar så bör du nog avstå.

      När det kommer till Betsson så är det mest politiska risker då flera av marknaderna som de är aktiva på blir mer och mer reglerade. De kommer att behöva betala skatt/mer skatt i vissa länder vilket kommer slå på vinstmarginalen. Men det gäller för alla spelbolag. Men Betsson är aktiva i mer "riskfyllda" länder än säg Unibet. Jag är inte orolig...

      FPC har jag redan skrivit mina tankar om.. För mig är det ett high risk/reward case som ahr större uppsida än nedsida och min personliga åsikt är att sannolikheten för uppsida även är större än för nedsida.

      Ge mig pengar så är vi garanterat kompisar :)

      Radera
    2. Kan alltid besvara mer specifika frågor på Twitter. Du är välkommen att skriva till mig privat/tweeta till mig.

      Radera
  2. Härligt inlägg! Tackar för det.
    En sån här fråga "vid sidan om", men vad använder du för att få fram dina grafer ovan. Var väldigt pedagogiskt och rita in kurvorna ovanpå kursen så här.

    MVH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack själv :) Jag använder mig av börsdata.se för att generera graferna. Riktigt bra tjänst och premiumtjänsten kostar 89kr/mån. Det är det väl värt! Har länkar till börsdata i inlägget.

      Radera
  3. Mycket köpvärt där bland alla bolag. Siktar in mig på att öka ytterligare i Novo framöver men skulle bra gärna vilja äga även Äpplet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än är det inte försent att köpa Äpplet imho. Med en hög dollarkurs blir det iofs ett ganska högt GAV. Finns fler fiskar därute :)

      Tror dock starkt på deras produkter och på att de kommer skapa produkter vi kommer vilja köpa många år framåt!

      Radera
  4. Fortsätt gärna veckovis. Gillar att läsa vad du tror!

    SvaraRadera
  5. Absolut,

    Ska försöka hålla uppe takten på dessa inlägg!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser