Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

#sparadkrona


#Sparadkrona

Hashtaggen #sparadkrona bidrog till en väldigt livlig debatt på twitter nyligen. Självklart så kunde jag inte låta bli att delta i debatten och precis som FarbrorFri (@Frivid42) påpekade är det svårt att få fram sin poäng om man är begränsad till 140 tecken. Vet inte om debatten tog fart på grund av att fundamentalanalys skrev ett blogginlägg gällande spara och slösa. Hans syn på saken är att man ofta får vad man betalar för och att kvalitet kostar av en anledning.

Det finns såklart inget rätt eller fel när det kommer till vad som är slöseri. Definitionen av slöseri är  för mig att spendera pengar på något som inte förbättrar din livskvalitet eller ger någon levnadsglädje. Fundamentalanalys nämner till exempel att cigaretter är slöseri. Det tycker jag med då jag tycker att rökning är äckligt och inte ger mig något "värde". Men om man älskar att röka så stämmer det ju inte. Med samma argument är väl då en alkoholhaltig drink också ett slöseri eller godis detsamma. Båda är dåliga för hälsan. Kanske ger en felaktig bild av hans inlägg så läs gärna det och bilda er en egen upfattning om inlägget.

FarbrorFri och jag hade en debatt om cykel kontra bil. Han menade på att cykel är en produkt som kostar mindre och är en bättre produkt.  Då han gillar att cykla och man får motion samtidigt så har han ju han en poäng, det är en bättre produkt för honom.

Men jag har inte möjlighet att cykla till jobbet och dessutom gillar jag inte att cykla heller för den delen. Jag föredrar att gymma för att få min motion. När det är kallt ute så föredrar jag att åka bil och jag gillar inte heller att åka kommunalt och att trängas bland folk. 

Så vem har rätt? Svaret är att båda har rätt! Spendera pengar på saker som förgyller ditt liv på ett eller annat sätt. Sen om en annan person råkar ha vanor som är dyrare än andra så är det inte fel. Visst man kan tycka att personen med dyrare vanor prioriterar fel. Jättekul och bra för FarbrorFri att han föredrar att cykla. Önskar att jag också gjorde det samt att jag hade möjlighet att cykla till jobbet. 

Det är ju en fråga om bekvämlighet. Till exempel behöver ju FarbrorFri internet för att kunna blogga osv. Hade ju varit bättre att ta sig till biblioteket och använda deras datorer. Men det är ju inte lika bekvämt. Vart drar man gränsen för #sparadkrona?

Personligen så vill jag spendera pengar på saker som jag tycker är roligt och eller ger mig njutning på något sätt eller på saker som underlättar livet. Exempel på saker jag gillar att spendera pengar på är dator/konsol-spel, resor och att äta ute ibland. För människor som inte delar de intressena så är det ju självklart slöseri. Men det betyder inte att jag åker på de dyraste resorna eller äter ute på de dyraste restaurangerna. Jag tillämpar 80/20-regeln när det kommer till att spendera pengar på saker. Läs mer om det i mitt inlägg här.

Samtidigt är jag kluven för att jag vill spara så mycket pengar som möjligt så att jag kan bli ekonomiskt oberoende tidigare men livet handlar om balans för mig. Det finns ett yin och ett yang.

Målet är inte det viktigaste  för mig utan det är resan dit. Vill leva ett liv som är bekvämt och fyllt med nöjen. Många av mina bästa minnen är från resor som jag gjort eller upplevelser som varit ganska dyra. Men minnet som kvarstår är för mig priceless. Visst om jag skippar mycket av det jag spenderar pengar på så kommer jag nå mitt mål snabbare, men i min mening kommer resan bli sämre och tråkigare.

Slutsatsen är att det råder delade meningar om vad som förgyller livet och vad som är värt att spendera pengar på. Jag tycker #sparadkrona-rörelsen är bra då jag tycker att man ska ta en riktig funderare på vad som faktiskt förgyller livet och vad som egentligen har ett "värde". Jag värdesätter min tid och frihet högst av allt men det betyder inte att det är det enda jag värdesätter här i livet. FarbroFri har säkert ett lika roligt och underbart liv som mig om inte bättre fast han kanske spenderar mindre och jag önskar att jag också kunde ha det. Men vi är alla olika och det finns inget levnadssätt som går att applicera på alla människor. Därför vill jag avsluta med att jag inte tycker varken FarbrorFri eller Fundamentalanalys har rätt eller fel. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…