Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Köpvärda aktier vecka 50Köpvärda aktier vecka 50


Nämen tjenare! Tänkte börja med ett nytt typ av inlägg som jag ska försöka skriva veckovis. Nämligen veckans köpvärda aktier. Kommer lyfta fram de aktier som jag tycker är köpvärda i det ögonblicket jag skriver inlägget. 
Vad jag menar med köpvärt är alltså att det är de aktier jag tycker är billiga relativt marknaden. Det betyder inte att jag tycker att de är billiga i absoluta mått mätt utan relativt. Det kanske låter konstigt men kan försöka förklara min tankegång.

I en övervärderad marknad avstår jag ofta att köpa aktier i perioder. Det går emot vad många experter tycker att man ska göra. Just nu läser jag "One Up On Wall Street" av Peter Lynch och ett väldigt bra citat från den boken är:

"Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves" - Peter Lynch

Med det sagt så tar det emot att köpa något som jag anser är övervärderat (Min släkt måste härstamma från Småland). Men om jag var tvungen att investera varje månad/vecka så skulle jag ju investera i de värdepapper som jag anser är billigast vid inköpstilfället. Det är skillnaden mellan relativt billiga aktier och aktier som är absolut billiga.

När marknaden är lågt värderad (Tänk perioden 2008-2013) så är det ju inte särskilt svårt att hitta köpvärda aktier. En blind höna hade lyckats väldigt bra. Men i tider som dessa är det desto mer utmanande och än mer viktigt att inte köpa aktier till vilket pris som helst. Därför kommer jag att lyfta fram de bolag jag anser vara köpvärda för tillfället.

Jag kommer inte att analysera bolagen utan det överlåter jag till er. Kommer mest att lyfta fram vilka bolag som är värda att ta en extra titt på. 

Med det sagt så kör vi. Premiär för köpvärda aktier! Vill bara lägga till en disclaimer innan ni läser. Gör för tusan eran egen analys och läs på om bolaget innan ni beslutar er för att investera. Meningen med det här inlägget är att peka på bolag som jag anser är billiga för att ge er inspiration till att analysera dem. All data för svenska bolag är hämtade från börsdata.se.


Unibet (KIND SDB)
Behöver ingen introduktion. Heter numera Kindred Group på avanza, fråga mig inte varför. Sugigare namn får man leta efter.

Tillväxten är enorm och marknaden värderar hela spelbranschen lågt just nu på grund av politisk risk. Nu har man chansen att köpa in sig i en bransch som växer snabbt till låga multiplar. Väntas växa med 50 % 2016 och med 25 % nästa år. P/E 17 på nästa års vinst och Yield 3,7 %.

Betsson (BETS B)
Om Unibet är billigt är Betsson skitbilligt. Växer också så det knakar (inte lika mycket som Unibet). Värderas till P/E 15,7 och Yield 5,18 %

Fingerprint Cards (FING B)
Snabbast växande bolaget på Large Cap men även det lägst värderade. Läs mina tidigare inlägg om ni vill veta mer, eller häng på placera.com forumet (Seriöst, gör inte det). EV/EBIT och P/E är helt sjukt låga. Risken ligger i hur man tror att vinsten kommer att stå sig i framtiden.

Castellum (CAST)
Ett av Sveriges bästa utdelningsbolag i mitt tycke, de har höjt utdelningen 19 år i sträck. Lågt värderat sett till förvaltningsresultatet. Jag gillar att förvaltningsresultatet inte tar hänsyn till värdeökningen av fastigheterna då priserna är ganska uppblåsta nu. Yield 3,52 % och Pris/Förvaltningsresultat 12,87.

Omega Healthcare Investors Inc (OHI)
OHI är en triple net lease REIT (Realty Estate Investment Trust) som äger och hyr ut fastigheter inom sjukvårdssektorn. Äldreboenden, sjukhus och så vidare. Enkelt förklarat är en REIT en fastighetsinvesteringsfond. Det är ett aktiebolag som måste betala ut 90 % av sin vinst till aktieägarna och därmed får de också speciella skattelättnader. Detta är väldigt förenklat men vill ni lära er mer så googla runt. Jag har till och med gjort jobbet åt er om ni klickar här.

Triple net lease uthyrning är väldigt lönsamt då hyresgästen betalar för skatt, underhåll, försäkring och el/vatten. Det gör att vinsten är stabilare då hyresgästen tar alla kostnader samt att intäkterna är stabila då kontrakten man binder med kunden oftast är väldigt långa.

Man värderar ofta REIT:s genom att kolla på P/FFO (Price/Funds From Operations). OHI värderas för tillfället till P/FFO 9,15 och med en Yield 7,89%. Det är en väldigt låg värdering om man jämför med branschkollegorna.

Vill tillägga att en investering i REIT:s som är verksamma inom sjukvården i USA medför en politisk risk.

HCP Inc (HCP)
Även detta är en triple net lease REIT som är verksam i sjukvården. HCP är också en Dividend Aristrocrat för att de har höjt deras utdelning 31 år i sträck! Verkligen imponerande.

Det är inte säkert att HCP lyckas att hålla sin Dividend Aristrocrat status. En väldigt stor del av deras fastigheter var uthyrda till en och samma hyresvärd som det inte gick/går så bra för. HCP:s ledning svarade genom att knoppa av den delen av innehavet och det blev en Spin-Off som heter Quality Care Properties (QCP). QCP stod för nästan en tredjedel av HCP:s intäkter och därmed så kommer troligtvis HCP att förlora sin DA-status. 

Trots detta så visar historiken på att det är ett välskött bolag som funnits länge och som värdersätter utdelningsökningar. Värderas för tillfället till P/FFO 11 och Yield 4,89 %.

Novo Nordisk (NOVO B)
Novo är ett läkemedelsbolag som är globalt marknadsledande när det kommer till insulin. Det är Norderns största bolag. Behöver nog inte en introduktion egentligen. 

Bolaget är en tillväxtmaskin som i min mening är lågt värderad P/E 17 och Yield 2,6%. Historiskt sett är detta väldigt lågt för Novo. Läs min analys av bolaget här på bloggen om ni vill veta mer.

Apple Inc (AAPL)
Apple är billigt, kommer inte säga så mycket mer. P/E 13,68 och EV/EBIT 9,95. Förstår inte varför marknaden inte värderar Apple högre. Tycker fortfarande deras produkter är världsklass. Enda smartphonetillverkaren som går med vinst. Enorm kassa utomlands (Det är därför EV/EBIT är så lågt).

 

Kommentarer

 1. Hexagon, Biotage, Indutrade...

  SvaraRadera
 2. Gillar't, en sån lista är grymt bra idé!
  Gillar listan i sig också.

  SvaraRadera
 3. Ge gärna din syn på Rottneros, går grymt starkt nu när USD gått i taket!

  SvaraRadera
 4. Ja, lite mer risk i Betsson än i Unibet men tror på köpläge i båda. Betsson är som du säger lägre värderat och står nu klara inför att växa snabbt 2017 efter ett mellanår 2016. Här är en ny analys av Betsson http://casinointernet.se/aktier/betsson-analys-dec-2016/ som är bra med skulle kunna ta upp risken för de politiska riskerna i Turkiet och Sverige lite mer. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betsson har bäddat för tillväxt 2017. OBG kommer leda till synergieffekter och det resulterar i minskade kostnader samt bättre utbud för kunder. Släpper nog inte Bettan i första taget. Kunde sålt på 95kr men tyckte d va för lågt. Förvärven till låga multiplar gillar jag skarpt. Bra analys du länkade till, tack.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…