Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Aktieköp


Aktieköp

Om du frågade mig för något år sedan om jag skulle tänka mig att köpa aktier i Fingerprint Cards (FING B) så hade jag nog skrattat dig rakt upp i ansiktet, förmodligen medan du (om du var/är Fingerprint ägare) hade skrattat hela vägen till banken. 
Men jag har nyligen beslutat mig för att köpa aktier i bolaget. Vad har då hänt som fått mig att ändra min åsikt om bolaget? Bolaget har gått från att vara ett förhoppningsbolag med röda siffror på sista raden till att bli ett marknadsledande bolag med fantastiska marginaler och ett starkt kassaflöde.

Jag erkänner jag var en skeptiker, men jag dömde aldrig ut FPC på förhand men jag vill gärna att bolagen jag investerar i bevisar att de kan gå med vinst innan jag ger mig in i företaget. Det är precis det Fingerprint har gjort. Innan Fingerprint var vinstgivande så såg värderingen i vissa fall astronomisk ut. Uppenbarligen så gjorde den det med all rätt då mycket av det många förutspådde också inträffade. 

Det jag inte förstår är varför kursen beter sig som den gör just nu när företaget faktiskt levererar fantastiska resultat. Kursen står lägre nu när fundamentan är starkare än vad den varit jämfört med tidigare perioder. På något sätt har det nästan blivit lite "fult" att äga Fingerprint. Många analytiker har pissat på bolaget och Johan Carlström och sekten gör ju inte saken bättre. Det känns som att många inte vill bli förknippade eller äga aktien.

Fingerprint är det snabbast växande bolaget på Large Cap och samtidigt ett av de lägst värderade. I bilden ser man utvecklingen av Price/Sales och aktiekursen. Price/sales är alltså aktiepriset delat på omsättningen. Nyckeltalet har gått från runt 40 under 2013 till 3.7 i dagens läge. Trots att aktiepriset har ökat enormt sen dess. Sett till omsättningen är alltså bolaget lågt värderat och detta i kombination med en hög vinstmarginal gör att bolaget ser riktigt billigt ut enligt mig.


Nyckeltal:

P/E: 11.7
P/S: 3.7
Soliditet: 64%
Avkastning på eget kapital: 110% (Perioden Jan-Sep 2016)

Värderingen sett till vinsten är väldigt låg och visar inte på att marknaden tagit någon hänsyn för tillväxt överhuvudtaget. Ganska märkligt då omsättningen ökat med 224% mot samma period föregående år. 
Saxade denna bild från senaste kvartalsrapporten:
Rörelsemarginalen är fantastiskt och man tror att man kommer landa på en rörelsemarginal på runt 40% för helåret. Okej, nu vet jag att ni är sjukt trötta på att jag upprepar att bolaget är lågt värderat. Självklart så beror ju nuvarande värdet på hur man tror att bolaget kommer att prestera i framtiden. Det är därför alla ägare håller andan inför när bolaget kommer att presentera sin prognos för 2017. Uppenbarligen verkar marknaden tro att Fingerprint inte kommer att växa någonting alls nästa år baserat på nuvarande värdering.

Intäktsprognosen för helåret 2016 har skruvats ner till 7200-7500 Mkr från tidigare kommunicerade 7200-8300 Mkr. Carnegie kom med en ny riktkurs för Fingerprint med motiveringen att prognosen som bolaget kommer att presentera den åttonde December kommer att vara en besvikelse för marknaden. De tror att bolaget kommer delge en prognos i ett brett intervall, 7.5-9.5 miljarder kronor och satte därefter en riktkurs på 61 kronor. Carnegie själva tror på att intäkterna kommer att uppgå till 8,4 miljarder kronor för helåret 2017.

Efter nya riktkursen så har aktien tappat nästan 6 %. För mig är detta ganska orimligt i och med att man helt enkelt tar höjd för det värsta möjliga scenariot. Om man rensar bort extremt låga och extremt höga prognoser så är medelvärdet bland sex kvarvarande analyshus en omsättning på 8,7 miljarder kronor för 2017. Ganska nära det Carnegie själva tror på.

Eftersom prognosen för helåret 2016 ligger mellan 7200 och 7500 Mkr så kan vi anta att vi hamnar någonstans mittemellan, jag antar därför 7350 Mkr för 2016. Det värsta utfallet enligt Carnegies gissning är 7.5 miljarder kronor i omsättning för 2017. Det skulle innebära en tillväxt på runt 2 %, men Carnegie själva tror på 8,4 miljarder vilket skulle innebära en tillväxt på 14,3 %. Ändå väljer Carnegie att sätta en riktkurs på 61 kronor vilket skulle ge ett P/E 10 för 2016 års vinst. Är P/E 10 en rättvis värdering för ett företag som ökat vinsten med cirka 250 % innevarande år och 14 % nästa år?

Nuvarande aktievärde har alltså tagit höjd för att bolaget inte bör växa något alls i framtiden. Jag känner mig trygg med att köpa in mig i bolaget då nedsidan redan är inprisad. Det värsta scenariot är ju om marknadsandelarna minskar samt att vinstmarginalerna skulle gå ner på grund av den ökade konkurrensen. Det skulle troligtvis innebära att omsättningen skulle minska och att tillväxten är som bortblåst. Ingenting jag har sett eller läst indikerar på att så är fallet. Man har många patent och marknadspenetrationen talar för att de har en överlägsen produkt. Hur länge kan man behålla försprånget? Det vet jag inte och därför ser jag inte Fingerprint som en "Buy and Hold"-aktie. Men på medelkort sikt så ser jag inte varför någon annan aktör skulle springa förbi helt plötsligt. Hur starka är företagets vallgravar? Någon mer informerad läsare kanske kan upplysa mig!

Om man köper aktien på nuvarande nivåer får man i princip också alla potentiella framtida marknadssegment på köpet. Dessa segment har en enorm potential då vi pratar om riktigt stora volymer. Fingerprint sensorer för smart cards och datorer ligger riktigt nära i tiden och bolaget förutspår att man kommer börja leverera mindre volymer för dessa tillämpningar under första halvåret av 2017.

Det ska mycket till för att en investering på dagens kursnivå ska leda till en dålig investering. Aktien är lågt värderat sett till vinsten och man växer så det knakar. Balansräkningen är stabil och man hår låg skuldsättning och en stor kassa. Det finns stor potential när det kommer till framtida marknadssegment och bolaget är väldigt väl positionerat för att vara en stor spelare i dessa. När det kommer till dagsläget så har företaget en riktigt stor marknadsandel som faktiskt ser ut att bara växa (från 40 % till 60 %). 

Fingerprint ska tappa sin dominanta positionen på marknaden samtidigt som vinstmarginalerna ska minska och dessutom ska inga framtida marknadssegment generera någon ansenlig vinst. Läser man på forumen så är det Illuminati, blankarna, Samsung eller Goodix som trycker ner kursen och allt är en stor konspirationsteori. För mig spelar det ingen roll varför eller om kursen trycks ner. Om fundamentan är stark i företaget så inser marknaden det tids nog. Vill ni verkligen att marknaden inser saker lika fort som ni gör det? Då hade ni aldrig haft en edge eller kunnat överprestera mot index.

Jag vill avsluta med att säga att jag inte har varit aktieägare i Fingerprint någon längre tid och vad jag vet så har jag inte konverterat till sekten (Efter detta inlägg känns det dock som om jag har gjort det). Kom gärna med motargument och kritik för jag vill inte övertyga mig själv om mitt case med hjälp av confirmation bias. Jag tycker bara uppriktigt att marknaden är väldigt pessimistiska mot ett bolag som har varit i blåsväder ett antal gånger.

Kommentarer

 1. Mycket bra och precis som jag resonerar också. milemik (forumsign)

  SvaraRadera
 2. Köpte första gången efter kvartalsrapporten för ~83kr, för att dubbla innehavet efter Carnegie sänkta riktkurs. På pappret ser det ju helt klart väldigt billigt ut. Funderar på att dubbla innehavet ännu en gång men vet inte om man ska vänta tills torsdag. Kommer de med sänkta riktlinjer lär ju kursen gå ner ännu mer men ser man till det fundamenta så skriker väl det köp?!
  Korten ligger ju inte långt bort och där verkar de ju med väldigt långt fram.
  Bolaget har ju även återköpt 3%? Av utstående aktier..

  /Joakim

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det ser onekligen billigt ut. Men expect the unexpected. Jag kan inte säga om du borde öka eller inte. Allt handlar om moneymanagement. Precis som i Poker. Gå inte All-in med hela din bankroll på AA, för även den handen förlorar ibland. Låt inte FPC ta för stor vikt av ditt innehav. Viktigt med att sprida risker! Har du väldigt liten del av ditt innehav i Fing borde du ju kunna öka en del!

   Radera
 3. Vad är det du inte förstår med att kursen är så pass nertryckt?
  Blankarna manipulerar kursen på denna aktie på daglig basis, när du köper aktien kommer du att förstå det!
  CMD imorgon och Anon har laddat konen idag med 2,5M aktier som de kommer att skjuta ut imorgon för att förhindra uppgång oavsett prognos så kommer uppgången utebli.
  Mark my words, när du äger denna aktie kommer du förstå vilka krafter som styr den.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…