Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Ny milstolpe i sparandet. IGEN!


Ny milstolpe


I början av månaden skrev jag ett inlägg om hur jag uppnått en ny milstolpe i sparandet, nämligen 300 000 kronor. Denna månad kommer jag troligtvis att spräcka 400 000 kronors gränsen. Nu undrar ni säkert hur det har gått till och låt mig förklara.

Innan jag flyttade till USA så jobbade jag som beräkningsingenjör på ett svenskt bolag inom fordonsindustrin. Som anställd fick jag varje år en resultatbonus som förvaltas i en fond. Bonusen är låst upp till tre år innan man kan plocka ut den. Eftersom jag själv inte besitter dessa pengar så glömde jag helt enkelt bort dem. Blev påmind om bonusen då de skickade ut information om fondandelarna denna månad. Jag kan dessvärre inte plocka ut några pengar förrän 2018.


Då jag jobbade på företaget i tre år så fick jag alltså ta del av tre bonusar. Det handlar inte om några jättesummor men totalt så uppgår fondandelarna till 75 687 kronor.


Tekniskt sett så har jag ju inte ökat mitt sparande någonting utan detta bara är en effekt av ändrade redovisningsprinciper a la Vardia Insurance.


I skrivande stund så uppgår alltså mitt totala sparande till 390 727 kronor. Som jag nämnde tidigare kommer jag alltså med all säkerhet att nå min fjärde milstolpe i mitt sparande i år.

400 000 kronor!

Har justerat det historiska sparandet genom att lägga till fondandelarna. Kommer troligtvis redigera de tidigare månadsrapporterna för att reflektera fondinnehavet.
Kommentarer

 1. Mycket kul att ha hittat till din blogg :) Ska nog lägga upp den bland min lista bland bloggar så att jag kommer ihåg att följa dig.

  Riktigt kul att se att du sakta men säkert börjar närma dig halvmiljonen också. 300 000 är en riktigt bra prestation.

  God jul!

  SvaraRadera
 2. Hej kronantillmiljonen! Tack för dina fina ord! Det upskattas när det kommer från dig. Läser din blogg ofta!

  Ja det känns riktigt bra. Otroligt hur man sakta men säkert närmar sig målet!

  God fortsättning!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…