Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Månadsrapport: Oktober


Månadsrapport: Oktober

Kostnaderna i Oktober var ganska kraftiga men var av karaktären engångskostnader. Jag och sambon amorterade av det sista på billånet. Främst för att räntan på lånet var på hiskeliga 15 % på grund av att vi inte har någon kredithistorik i USA. Vi hade 3572 $ kvar på lånet och min del av amorteringen uppgick alltså till 1786 $. Känns väldigt skönt att vara totalt skuldfri då det är regel nummer ett enligt många om man ska bli ekonomiskt oberoende. Jag tog inget studielån under tiden jag studerade heller vilket känns väldigt bra.

Sambon fyllde år i Oktober så det gick lite pengar för hennes presenter också. Köpte en väska, ett diamanthalsband och sen gick vi ut och åt middag! Hela kalaset gick på 353 $.Intäkter


Intäkterna denna månad var lite kryddad då jag fick tillbaka cirka 500 $ i reseersättning som jag legat ute med förra månaden och för att jag jobbat några timmar övertid.

Lön: 5404 $

Utgifter

Amortera billån: 1786 $
Hyra: 660 $
Bilförsäkring: 96 $
Bredband + TV: 52 $
EL: 18 $
Mat: 237 $
Restaurangbesök: 368 $
Bensin: 51 $

Totala utgifter: 3268 $


Intäkter - Utgifter = 2136 $ Sparande

Lyckades spara 2000 $ i Oktober trots ganska stora engångskostnader. Det totala sparandet börjar närma sig 300 000 kr, min nästa milstolpe.

Totalt sparande:
Aktieportföljen: 237 303 kr
Svenskt sparkonto: 1000 kr
Amerikanskt sparkonto: 4 000 $
Likvider aktiekonto: 8909 kr

Totalt sparande: 283 262 kr


Då börsen gick ner rätt mycket under Oktober månad så har jag investerat rätt mycket sen föregående månad.  Totalt 50 000 kr fördes över till Avanzakonton under Oktober. Utgiftssidan kan minskas en del, 368 
$ i bara restaurangbesök är lite väl mycket. Jag är mycket för att ha en viss levnadsstandard och att inte snåla för mycket bara för att kunna spara några hundringar extra varje månad men någon måtta får det vara.


Kommentarer

 1. Hej!
  Otroligt vilken lön du har :) kan bara till att gratulera. Om du gör som du säger och minskar på kostnaderna ytterligare kommer det bli riktigt awesome!

  Tycker om att läsa din blogg och tycker att du gör ett enastående jobb!

  SvaraRadera
 2. Hej KTM!

  Ja det är faktiskt helt sjukt. Har ju fått en ordentlig skjuts av dollarkursen dock. Men det lönar sig att jobba som Civilingenjör i USA. Hurra för kapitalismen. Det är inte så solidariskt dock. Hemskt att se så mycket fattiga människor.

  Tack så mycket. Du har en riktigt bra blogg själv! Fortsätt göra det du gör!

  Snart når vi miljonen :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…