Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Time Warner Inc: Ett bra case!


Ni har säkert läst om AT&T:s (T) bud på Time Warner Inc (TWX). Anledningen till att AT&T vill köpa Time Warner är för att deras tillväxt har avstannat och de vill gå mot att äga mer content då de tillhandahåller datatrafiken. Genom köpet av DirecTV tog man ett stort steg i den riktningen och nu vill man alltså ta ett ännu större kliv i den riktningen. 

AT&T hoppas på att kunna förse kunder med både content samt ta betalt för all data. Man hoppas på synergieffekter genom att kunna "bundla" ihop paket och sälja paket som erbjuder mobilabonnemang, DirecTV och HBO osv.

Prislappen på den här dealen hamnar på $108/aktie, vilket motsvarar en premie på ganska exakt 20 % av dagens börsvärde. AT&T har idag en Return on Invested Capital (ROIC) på 4.6 %. I och med affären så köper man Time Warner som har en ROIC på 4.7 %. Man kommer därför marginellt att öka den totala ROIC i verksamheten.

Time Warner äger väldigt mycket content och inte vilket content som helst utan BRA content. De äger CNN, TNT, HBO och Warner Bros. Titlar som "Fantastic Beasts and Where to Find Them" och "Game of Thrones" är riktiga kassakor. 

Sedan 2010 har Time Warner en CAGR på 6 % när det kommer till vinst per aktie och det är just när det kommer till omsättnings och vinsttillväxt AT&T har avstannat lite. De slog också vinst/aktie förväntningarna i Q1-2016 med 14.6 % samtidigt höjde de också utdelningen med 15 % mot föregående år. Prognos för helår 2016 är en vinsttillväxt på 13% från föregående år. Värderingen av Time Warner Inc är väldigt låg på dagens nivåer. Speciellt med tanke på att bolaget ständigt överträffar prognoser och fortfarande växer kraftigt.

  • P/E = 16
  • Yield = 1.78%
  • Payout ratio = 28 %

AT&T kommer att betala hälften av summan i kontanter och hälften med aktier. Så som jag ser på det hela så kan man alltså köpa Timer Warner med förhoppningen om att affären går igenom och alltså se fram emot en uppsida på runt 20 %. Man kommer då få en del AT&T-aktier som i sin tur också är ganska undervärderade och är ett fint utdelningsbolag. Worst-case så går affären inte igenom och man har då investerat i Time Warner som är ett riktigt fint bolag som ser undervärderat ut. Time Warners aktie kommer då antagligen att backa tillbaks till nivåer vi såg innan affären annonserades (runt $80). Men långsiktigt ser jag Time Warner som ett fint innehav.

Detta är bara mina tankar och funderingar kring den här affären och Time Warner Inc. Hade inte tid för att skriva en komplett aktieanalys så gör gärna eran egen research innan ni tar några beslut. Tycker detta ser ut som ett riktigt fint case speciellt om man gillar AT&T. Om affären går igenom så kommer AT&T att bli en av världens största mediakonglomerat.


 

Kommentarer

  1. Hej!

    En fråga, om köpet inte går igenom så tror du att kursen kommer rasa ner till runt 80 dollar? Då finns det väl en risk för en rätt stor nersida?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…