Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Drömportföljen: Vad skulle ni investera i om ni fick 1 miljon kronor?


Drömportföljen


Vad skulle jag göra om jag fick en miljon kronor att investera och jag inte visste vad dagens kurser stod i? Det enda jag har att gå på är alltså det fundamentala i verksamheten då jag inte vet vad jag får betala för pris. Anledningen till att jag började tänka på detta är att jag just nu har en del innehav i min portfölj som jag egentligen inte riktigt gillar fundamentalt. Jag har ändå investerat i bolagen då priset i min mening har motiverat en investering.

Jag har alltså frångått lite av mina investeringskriterier och jag tycker det är ett farligt spel att spela och vill sakta men säkert återgå till mer av min defensiva investeringsstrategi. Problemet är att det är svårt att motivera köp av defensiva aktier till höga multiplar och därav har jag börjat leta efter alternativa investeringar. Jag önskar att jag kunde hålla mig till mina defensiva kriterier med den övertygelse som säg Lundaluppen gör. Allt grundar sig nog i att jag inte vill betala ett för högt pris för kvalitet samtidigt som att jag är rädd för att stå utanför marknaden. Just nu hoppas jag därför på en stor rekyl/korrektion i marknaden så att jag kan snappa upp fina kvalitetsbolag till en rimlig värdering.

Efter att ha funderat ett tag på vilka aktier som jag faktiskt vill äga om jag inte fokuserar på priset jag får betala för bolaget så har jag kommit fram till följande portfölj. Härmed presenterar jag "Drömportföljen":Alla ovanstående bolag andas kvalitet och det är en blandning mellan bolag som erbjuder utdelningstillväxt samt stora defensiva bolag som har låg volatilitet. Jag har valt att hedga vissa innehav för att sprida risker. De bolag jag valt att hedga mot varandra är PepsiCo och Coca Cola samt Unilever och Procter & Gamble. Dessa innehav har jag därför viktat så att de tillsammans utgör lika stor del som resterande bolag i portföljen. Jag tycker också att spridningen mellan branscher är rätt bra i portföljen.

En sak jag noterade när jag satte ihop den här portföljen är att den består av relativt få svenska bolag. Jag känner att den svenska aktiemarknaden lämnar en del att önska vad gäller defensiva bolag i världsklass. Vad är era synpunkter på portföljen? Är det några svenska klippor jag har missat? Saknar ni några branscher?Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…