Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

AktieköpAktieköp


Marknaden har varit väldigt turbulent den senaste tiden. Oron inför valet i USA har medfört att markanden handlat ner börsen nio dagar i sträck vilket inte har skett sedan 1980. Passade på att köpa in mig i två bolag under oron då de gick ner väldigt mycket. Detta berodde inte endast på valet i USA utan påverkades även utav andra faktorer.

Köpte Novo Nordisk B (NOVO B) då de släppte ännu en oroväckande rapport där de sänkte prognoserna för framtiden än en gång. Tillväxten skruvades ner till ungefär 5% för 2017 vilket då är en ganska stor sänkning från deras ordinarie estimat. Mer om detta kan ni läsa i min analys av Novo Nordisk här. Jag köpte 50 st Novo aktier till kursen 229,10 DKK, vilket resulterade i ett GAV på 307 SEK. Tycker bolaget ser billigt ut på dessa nivåer. Man betalar inte längre för någon större tillväxt och om marknaden i Kina växer till sig samtidigt som prispressen i USA inte förvärras så blir detta en riktigt fin investering. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig om jag vill äga Novo i min långsiktiga "buy and hold"-portfölj eller om jag vill betrakta den som en långsiktig swingtrade och ta hem vinsten när jag tycker att marknaden värderar bolaget lite mer rättvist.

Ett annan aktie som jag slog till på var Hexagon B (Hexa B). Det här är ett riktigt fint bolag som jag gillar och skulle vilja äga som ett långsiktigt innehav. Aktien tog extra stryk i förra veckan när företagets VD, Ola Rollén, häktades för misstankar om insidertrading. Aktien föll runt 10% och börsvärdet minskade med ungefär 13 miljarder. Förstår inte varför Mr. Market tycker att Ola är värd 13 miljarder. Världens bästa VD? Nej, den utmärkelsen gick ju till VD:n för Novo Nordisk.

Hur som helst så köpte jag 30 st Hexagon B aktier till ett GAV av 324,20 kr. Aktien fortsatte att falla så jag lyckade inte pricka in botten. Som jag nämnde tidigare så gillar jag verkligen Hexagon och kan tänka mig att äga bolaget i min långisktiga portfölj men tycker att värderingen är aningen ansträngd på dessa nivåer, gillar inte att betala för en hög tillväxt som senare kanske inte inträffar. Därför köpte jag in mig med avsikten att swingtradea. Om den backar behåller jag den och om den ökar till ursprungliga nivåer eller högre så tar jag hem vinsten, win-win!

Jag gillar verkligen att swingtradea denna typer av aktier och just därför har jag initierat positioner i flera stabila bra bolag som har tagit stryk den senaste tiden. Just nu har jag swingtrading positioner i följande bolag:
  • Betsson B
  • Fingerprint Cards B
  • Hexagon B
  • Novo Nordisk B

Av dessa bolag så är ju Fingerprint Cards B förknippad med högst risk. Men marknaden är verkligen pessimistisk mot FPC just nu. Large Caps snabbast växande bolag värderas till låga multiplar. Tycker det är värt en chansning!

Just nu ser portföljen ut såhär:
Äger även HCP som ligger på ett annat konto. För att se alla mina innehav så titta här. Som ni kan se så ligger jag plus på en del av mina swingtrading-innehav. Har inte någon riktig gräns där jag hämtar hem vinsten utan gör det när jag känner att bolaget är rättvist värderat. Under tiden får jag utdelningar av fina bolag som Betsson, Hexagon och Novo Nordisk.

May the ränta-på-ränta-effekten be with you!


Kommentarer

  1. Kul, vi resonerar lika men jag har inte vågat gå in i Novo än. Har svårare att köpa in mig i bolag vars verksamhet jag inte riktigt förstår så än så länge avvaktar jag. Alltså att de säljer medicin fattar jag men hur väl positionerade de är och hur lätt det är att återskapa har jag ingen insyn i =) Mvh Kneg till Deg

    SvaraRadera
  2. Hej Kneg, förstår dig. Jag var också lite skeptisk till att köpa Novo just av den anledningen. Förstår precis som du säger också verksamheten men som jag nämnde i min analys är jag inte helt övertygad om att de har tillräckligt starka moats. Men jag tror att diabetes kommer att öka i absoluta tal och även om Novo inte kan ta ut lika mkt som tidigare för sina mediciner så kommer volymerna att öka kraftigt om man har en lång tidshorisont.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…