Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Tecknar THQ Nordic

Har beslutat mig för att teckna aktier i THQ Nordic. Om jag ska vara helt ärlig så går det emot mina investeringsprinciper att teckna aktier i ett bolag som saknar historik men jag beslutade mig för att tacka ja till erbjudandet av flera anledningar. 


För det första har jag en förkärlek för datorspel och har själv spelat sen jag var en liten grabb fram tills idag 28 år gammal och anser därför att jag har en riktigt bra förståelse för branschen. För det andra så tecknar jag aktier för att IPO:er har generellt sett gått som tåget. Har i princip varit omöjligt att förlora pengar på IPO:er. Det är en väldigt dålig anledning till att teckna men det är sanningen.

Jag anmälde mig för 1000 st aktier vilket innebär att om jag får full tilldelning så blir det en ganska stor post i mina mått mätt. Priset i erbjudandet är fastställt till 20 kr/aktie och är därmed ett fast pris och inte ett intervall. Om jag får full tilldelning skulle det innebära att jag kommer ett innehav motsvarande 20 000 kr i THQ Nordic. 

Det som intresserade mig med THQ Nordic är deras affärsmodell där de förvärvar gamla klassiska titlar och återupplivar dessa. Det är väl någon sorts nostalgi i mig som gör att jag tycker att det är en fantastiskt cool och intressant affärsmodell. Utöver detta så utvecklar även THQ Nordic sina egna spel och det är därför de nu tar in mer pengar i företaget då de har 29 st spel under utveckling i sin pipeline. Deras tredje ben är att de förlägger speltitlar åt deras strategiska partners. 

Affärsmodellen verkar väldigt sund då man kan få till ett ganska stabilt och jämnt kassaflöde genom att ge ut gamla stabila titlar som alla känner igen och vill uppleva igen. Potentialen kan bli stor om bolagets egna titlar kan generera stora pengar i framtiden. 

Jag känner mig väldigt trygg med att teckna aktier i bolaget då ankarinvesterarna är riktigt stora vargar. Närmare bestämt stora fondbolag såsom Didner&Gerge, Swedbank Robur och Handelsbanken m.fl. tecknar aktier för 210 miljoner kr. Att Didner&Gerge går in i bolaget är en riktig kvalitetsstämpel i min bok.

Bolaget har inte funnits särskilt länge men har tjänat pengar från dag ett. Tillväxten hittills i år är 52 % jämfört med samma period förra året. Den genomsnittliga tillväxten under 2014 och 2015 uppgick till 44 %. Bolaget tjänar alltså pengar och växer väldigt snabbt. Datan i bilden nedan är hämtad från börsdata.se.


Bolaget är inte lågt värderat men inte heller orimligt värderat om man ser till deras historiska tillväxt och framtida utsikter. Med gamla legendariska speltitlar i bagaget och en massa egenutvecklade speltitlar i pipelinen ska det bli spännande att se vad THQ Nordic kan åstadkomma. Jag hoppas att jag får full tilldelning då jag tror detta kan bli en bra investering.

Hur gör du? Tecknar du THQ Nordic och i så fall varför då?

Kommentarer

  1. Jag kommer förmodligen att teckna av tre orsaker; nostalgifaktorn tror jag tilltalar många "äldre" spelare, jag har stort förtroende för Lars Wingefors, och bolaget tjänar pengar

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…