Fortsätt till huvudinnehåll

Förändringar i portföljen


Efter en turbulent börsperiod så har jag balanserat om lite i portföljen. LeoVegas fortsätter att prestera och värderingen sett till proforma resultatet är låg sett till den historiska tillväxten. Därför ökade jag i LeoVegas på Betssons bekostnad. I och med turbulensen så kom Apple ner på låga nivåer efter en stark rapport som visade på bra försäljning av Iphone X. Aktien handlades så lågt som 152 dollar per aktie och jag handlade en del aktier kring den nivån. Bolaget utgör nu cirka 10 % av portföljen. En enkel ekvation då bolaget går starkt och handlas till forward P/E-tal på cirka 12. Lägg därmed till skattereformen i USA och att Apple tar hem cirka 400 miljarder dollar (Ja, du läste rätt) som på ett eller annat sätt ska tilldelas aktieägarna.

Då flera bolag på min bevakningslista kom ner i pris (Men inte värde) så beslutade jag mig för att sälja en del underpresterare. Pandora var en av dessa. Jag investerade egentligen i bolaget endast på grund av kvantitativa faktorer och därmed saknade jag conviction för bolaget, detta skrev jag om här. När jag då fick chansen att vikta om till ett bolag med helt fantastiska kvalitativa kriterier som också uppvisar kvantitativa faktorer i likhet med Pandora var valet självklart. Jag pratar om Disney som inhandlades till en kurs på 102.87 dollar per aktie. En annan sådan omviktning var att jag sålde aktier i Aspire Global, egentligen inte för att bolaget har underpresterat men för att jag såg större kortsiktig potential i ett annat bolag. Dessutom vill jag vikta ner min exponering mot betting. Efter en riktigt stark Q4-rapport där G5 Entertainment fokuserade på marknadsföring och kundförvärv så handlades bolaget ned. Jag passade därför på att sälja Aspire Global och köpa G5 Entertainment till en kurs på 301.4 kronor per aktie och det visade sig vara en bra affär då jag redan är plus 9 %. Jag tror att en riktig uppvärdering kommer efter Q1-rapporten då marknaden ser ökningen i intäkter relaterat till UA-satsningen.

Sist men inte minst så sålde jag Funcom med 10 % i vinst. Inte för att bolaget är fullvärderat utan för att jag ville ta hem vinst och för att jag tror att bolaget kommer gå ner i samband med Q1-rapporten. De har ingenting som kommer driva på omsättningen i kvartalet och jämförelsetalen är horribla då deras bästa kvartal någonsin var Q1 förra året. Eftersom marknaden ofta är kortsiktig planerar jag på att initiera en position i bolaget efter Q1-rapporten och samtidigt positionera mig i bolaget inför deras släpp av Conan Exiles som släpps i Maj. Med pengarna köpte jag ett annat spelbolag som nu har blivit ett av de bästa spelbolagen i Sverige enligt mig. Jag pratar om THQ Nordic som i och med förvärvet av Koch Media har femdubblat sin omsättning över en natt. Inte nog med det så är deras pipeline av spel enorm. Det adderar dessutom AAA-titlar som de inte haft tidigare. Titlar som Biomutant, Metro Exodus, Saints Row, Darksiders 3 och Dead Island. Bolaget har gått från att ha en EV/EBIT-multipel runt 50-60 till en EV/EBIT-multipel på 16-20. I mitt tycke reflekterar inte akitekursen värdet som kan skapas av framtida pipeline och nuvarande kassaflöden från Koch Media. Det var därför ett självklart köp. I skrivande stund ser portföljen ut enligt bilden nedan.


Efter alla omallokeringar så har min exponering mot bettingbranschen minskat. Skall även försöka att fortsätta den trenden. Exponeringen mot spelbranschen har däremot ökat vilket jag gillar. Vill få ner vikten i betting till cirka 20 % och vikten i spel till cirka 15 % procent.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en i…

Analys: H&M

I en värld som ofta är antingen svart eller vit ska jag att försöka mig på att bjuda på en nyanserad och lite mer grå bild/analys av H&M. Bolaget har seglat upp som det största innehavet i min portfölj och jag kan tänka mig att öka upp ytterligare i bolaget. I dagsläget utgör H&M 13 procent av min portfölj.
Om man ska tro på det man läser om H&M och om branschen som helhet så skulle man kunna tro att bolaget håller på att gå omkull och att branschen är utdöende. Har folk slutat med kläder?
Detta är i min mening en tillfällig svacka för bolaget och det beror på flera aspekter som jag tänkte försöka dissekera i det här inlägget. Problemet för H&M är inte försäljningen då omsättningen ökar i god takt, det är snarare ett lönsamhetsproblem. H&M har gått från att ha en vinstmarginal på 17 procent år 2008 till att nu ha en vinstmarginal på cirka 9,5 procent. Kommer de någonsin att uppnå en vinstmarginal på 17 procent igen? Nej det tvekar jag på. Men i min mening behöver int…

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…