Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Genomgång av aktieportföljen: Del 2


Fortsätter genomgången av portföljen. Om du inte redan har läst det förra inlägget så rekommenderar jag att du gör det innan du läser vidare. Det har tillkommit tre stycken innehav sedan sist. Aspire Global, Swedbank och Funcom.

Cherry (CHER B)

Cherry är mer än bara en operatör och det är just detta som gör mig intresserad av bolaget. Yggdrasil är en spelleverantör och är ungefär som ett litet NetEnt. GameLounge är deras affiliateverksamhet och liknar Catena Media. Om man värderar båda dessa segment likt deras peers så är bara dessa två verksamheter värda cirka 60kr per aktie och därmed får man operatörverksamheten, ComeOn, helt gratis. Det är vad jag kallar ett fint köpläge. Läs min analys av bolaget.

Apple (AAPL)

Detta är ett fantastiskt bolag som jag köpte när marknaden komplett sågade aktien. Mitt GAV i Apple är därför väldigt lågt, 96 dollar per aktie. Inklusive utdelningar har jag fått en avkastning på 82% men jag funderar inte alls på att sälja. Bolaget lyckas alltid att släppa produkter som är väldigt kvalitativa och den senaste telefonen iPhone X tycker jag är ett ypperligt bevis på detta. Köpte personligen en iPhone X och kan inte göra annat än att rekommendera den. Verkligen en fantastiskt produkt. Bolaget är fortfarande lågt värderat då marknaden värderar Apple som ett cykliskt bolag på grund av de stora iPhone cyklerna. Apple bör istället värderas som ett techbolag eller ett "consumer goods"-bolag och därmed ha ett mycket högre P/E-tal i mitt tycke. Tror kommande kvartal blir riktigt starkt i och med iPhone X och iPhone 8 försäljningarna. De har samtidigt lanserat nya iPad:en och MacBook:en under 2017 som också kommer driva på försäljningen. 

Den stora stjärnan är dock deras "Services"-segment. I services så inkluderas alla intäkter från App Store, Apple Music, Apple Pay och övriga mindre intäkter såsom garantier och så vidare. Det här segmentet växer väldigt snabbt och är snart lika stort som ett "Fortune 100"-bolag. Segmentet växte med 18% i år (34% senaste kvartalet). Det som gör segmentet så bra är för att det är stabilt över tid. Till skillnad från intäkterna från iPhone-försäljningen som är väldigt cyklisk. Apples produkter är nyckeln till att kunderna spenderar pengar på App store och skaffar Apple music samt genomför transaktioner med telefonen (Apple Pay). I och med att användarbasen av appleprodukter växer så kommer services att växa. Ju bättre services blir desto bättre säljer apples produkter, det är en fin synergi och en stark vallgrav i och med att affärsmodellen bidrar till en hög nivå av "stickyness". Hårdvaran driver försäljning av mjukvaran och vice versa. 

App Store är en riktig guldgruva då de tar en andel (30%) av all försäljning som sker genom App Store. Deras främsta produkt iPhone är inkörsporten till ekosystemet. Min syn är att telefonen är gateway till Apples ekosystem och ekosystemet får kunden att stanna och upptäcka resterande produkter i ekosystemet såsom Apple Music, Apple TV, Apple Watch och MacBooks med flera.

Apple music är numer den andra största musikstreamingtjänsten i världen efter Spotify, vilket är imponerande med tanke på hur snabbt det har gått för Apple att komma dit. Services står idag för 16% av intäkterna men segmentet växer väldigt fort.

iPhone står idag för 55% av intäkterna och jag tycker produkten går från klarhet till klarhet. Jag köpte personligen iPhone X och jag är enormt nöjd med produkten. Face ID funkar superbra och förstår inte kritiken. Skärmen är fantastiskt och kameran likaså. Byggkvaliteten är som vanligt världsklass. Är otroligt glad över att jag äger det här bolaget.

Övriga produkter är ett segment som även det växer snabbt. Segmentet består av produkter såsom Apple Watch, Hörlurar och skal med mera. Fick AirPods i julklapp och rekommenderar verkligen den här produkten. Inget märkvärdigt ljud med som vanligt med Apples produkter så är fingertoppskänslan svår att beskriva. De är bara så pass lättanvända och smidiga. Kopplingen sker blixtsnabbt mellan olika enheter, batteritiden är enormt lång och samtalskvaliteten är grym. Glöm sladdtrassel för all framtid.

Som ett brev på posten så spekuleras det varje år av analytiker kring den sjunkande iPhoneförsäljningen på grund av bristen på innovation. Men det verkar aldrig inträffa och de har haft fel år efter år. iPhone är mer än ett bolag som bara gör iPhone. Idag är det ett väldiversifierat bolag med stor andel intäkter från mjukvaruförsäljningar och tjänster. Något som bara kommer växa och växa så länge Apple fortsätter att utveckla produkter av hög kvalitet. Vilket jag inte tvekar över för en sekund.

Nordea (NDA SEK), SEB (SEB C) och Swedbank (SWED A)

Jag klumpar ihop de svenska bankerna då investeringscaset är samma för alla tre. En negativ reporänta innebär att bankerna måste betala för likvider som de placerar hos riksbanken. Allt kapital som inte är satt i arbete måste enligt lag placeras hos riksbanken. Detta ger ju bankerna oerhörda incitament att sätta pengarna i arbete och därmed pressar de utlåningsräntan. Det hela leder till att räntenettot blir ganska lågt (Skillnaden mellan räntekostnader för upptagna och utställda lån). När räntan höjs så kommer räntenettot att stiga och därmed blir bankerna lönsammare. Detta leder självklart till vinsttillväxt. Räntorna kan endast gå upp eller sidledes härifrån.

Riskerna är självklart att kreditförluster ökar dramatiskt om reporäntan höjs för snabbt och det blir en bostadskrasch till följd av det. Men då jag äger en hyresrätt är jag endast exponerad mot detta i form av svenska bankaktier.

Nordea är mitt första val och är lägst värderad sett till P/B (1.3) och erbjuder samtidigt en hög direktavkastning på hela 6.3%. De är heller inte särskilt exponerade mot den svenska bostadsmarknaden då de är diversifiera över många nordiska länder och en hel del andra länder. Totalt sett finns Nordea i 17 olika länder. P/E talet är även lägst av alla svenska banker. Flytten av huvudkontoret till Finland väntas också leda till stora kostnadsbesparingar.

SEB gillar jag då deras exponering mot bostadsmarknaden är väldigt låg. De lånar ut väldigt mycket pengar till bolag. De värderas till P/B 1.6 i skrivande stund och har en generös utdelning på 5.4%.

Swedbank är den bank som är mest exponerad mot svenska bostadsmarknaden och därmed tycker jag den är mest riskfylld. Just därför värderas den väldigt lågt just nu i förhållande till dess utdelning. Direktavkastningen är på hela 6.5%. Banken värderas lite högre än sina peers när det kommer till P/B som i skrivande stund är 1.8. Swedbank är också den lönsammaste banken sett till avkastning på eget kapital.

Totalt sett så uppgår innehaven till 15% av portföljen. Då detta är spritt över tre olika bolag så känner jag mig trygg med detta och kan tänka mig vikta upp till 25% av portföljen i banker (Detta är i linje med OMXS30).

Pandora (PNDORA)

Investeringen i Pandora bygger för det mesta på att det uppfyller kvantitativa kriterier. Då bolaget inte riktigt når upp till min standard när det gäller de kvalitativa kriterierna är detta endast ett kortsiktigt innehav tills att jag anser att bolaget har uppnått en rättvis värdering. Enkelt uttryckt är bolaget billigt men bolaget har inga starka vallgravar och är för dåligt diversifierat för min smak. Med det sagt så värderas Pandora till P/E 12.5 och erbjuder en direktavkastning på 5.4%. Detta för ett bolag som fortfarande har en tillväxt på cirka 8%. USA går dåligt men Europa och Asien går däremot jättebra och min tro är att dessa marknader kommer att kompensera för tappet i USA. Läs min analys av Pandora.

Då jag inte har någon stark conviction gällande Pandora så får bolaget inte överstiga mer än 5% av portföljen.

Advanced Micro Devices Inc (AMD)

Mitt andra teknikbolag i portföljen. I hela världen finns det endast två stycken tillverkare av processorer för persondatorer med x86 arkitektur, dessa är Intel och AMD. Det finns också bara två tillverkare av grafikkort för persondatorer, Nvidia och AMD: Det finns bara ett bolag i världen som gör både och, AMD. AMD har ungefär 0% av servermarknaden idag och bara en liten marknadsandel av servermarknaden kommer att göra ett stort avtryck på deras intäkter. Alla APU:er (Kombination av CPU och GPU) i Xbox och PS4 enheterna är från AMD. Deras marknadsandel när det kommer till CPU och GPU på persondatorsidan växer. AMD:s tillväxt beror till största del av deras R&D. AMD har aldrig haft en sånt bra produktutbud som de har idag. Deras processorer är väldigt konkurrenskraftiga i deras prissegment. Enligt mig motsvarar aktievärderingen inte den framtida marknadspositionen som jag tror att AMD kommer att ha. 

Kryptovalutor har drivit upp priserna på grafikkort globalt och detta har gjort att AMD:s intäkter från grafikkortssegmentet har ökat markant.

PC
Ryzen processorer för stationära datorer och bärbara datorer
Threadripper processorer för stationära datorer
Ryzen APU för stationära datorer och bärbara datorer (Vega grafikchip)
Vega grafikkort

Server
Epyc processor
Vega grafikkort

Alla benchmarks för ovannämnda produkter visar på att AMD:s nya plattform är att räkna med. Nu gäller det bara att vänta på försäljningssiffrorna och kontrakten som AMD måste knyta inom serversegmentet. Bilden nedan visar vilka kunder som för närvarande utvärderar Epyc processorer i deras servrar och som troligtvis kommer att köpa in processorer i någon utsträckning. Giganter såsom Google, Amazon, Microsoft och Dell. Idag har Intel 99% av servermarknaden, AMD prognostiserar att de kan uppnå en marknadsandel på 20% under 2020. Det skulle innebära en helt enorm intäktstillväxt för AMD. Då bolaget inte har någon fin vinsthistorik så tittar jag helst på P/S. AMD värderas till P/S 2.3. Att jämföra med Intels P/S-tal på 3.3, ett bolag som knappt växer. Bolaget får max utgöra 5% av portföljen.

Starbreeze (STAR)

Starbreeze går inte att räkna hem som investering. Bolaget blöder pengar och kassaflödet och vinsten är negativ. Min investering bygger helt på att de har en enorm pipeline och att denna pipeline kan, om allt går som det ska, leda till en enorm tillväxt. En enorm omsättningstillväxt och vinsttillväxt, lägg därtill en multipelexpansion och bolagets värdering kan verkligen skjuta i höjden. Jag kan lyfta fram de intressantaste släppen ur deras pipeline.
  • Overkills The Walking Dead
  • Psychonauts 2
  • System Shock 3
  • Payday 3
  • Crossfire
Bolaget kan enkelt dubbla sin omsättning inom ett år om spelen inte floppar. Bolagets egna prognos är att omsättningen skall uppgå till 2 miljarder kronor 2020, det är fyra gånger dagens omsättning. Bolaget har tre segment som de verkar inom. Spelutveckling, publishing och VR. Förläggarsegmentet går riktigt bra just nu då Dead by Daylight har varit en megasuccé. Kommande publishing titlar är Psychonauts 2, System Shock 3 och Deliver us the Moon. Gillar den här verksamheten starkt då risken är mycket mindre på grund av hur lite kapital bolaget behöver satsa på varje spel jämfört med egentuvecklade spel.

Den delen som oroar mig och som innebär störst risk är VR (Virtual Reality). Starbreeze har ingått i ett joint venture med Acer inom VR. Acer äger 66% av bolaget (Och därmed 66% av risken) och Starbreeze äger därmed resterande 33%. Detta är lite av ett moonshot-projekt i mitt tycke och det kan bli väldigt bra men också väldigt dåligt. Tillsammans med Acer utvecklar de ett VR-headset och de öppnar även VR-center. Tanken är att sälja headsetet till VR-centers och att öppna egna VR-centers för att sedan ha en infrastruktur som Starbreeze kan utveckla och sälja VR-spel till. Hade personligen sett att Starbreeze hade fokuserat på endast mjukvarudelen av detta och hållit sig undan från hårdvarudelen.

Då denna aktie är förknippad med hög risk vill jag endast att innehavet utgör 5% av portföljen.

Time Warner Inc. (TWX)

Har skrivit om det här bolaget förut på både bloggen och på Twitter. Köpte aktien på grund av AT&T-budet på 107.5 dollar per aktie. I skrivande stund är det en premie på cirka 17% då Time Warners aktie kostar 91.92 dollar per aktie. Caset är enkelt, om budet inte går igenom så äger jag Time Warner som är ett riktigt fint bolag med en IP-portfölj i världsklass, content is king, till en rättvis värdering. Går budet igenom (Vilket jag tror starkt på) så tjänar man snabbt 17%. Heads i win, tails i don´t lose much. Läs mer ingående om caset här.

Då Time Warner är ett såpass stabilt bolag och risk/rewarden är så aptitlig så får innehavet uppgå till 10% av portföljen.

Funcom (FUNCOM)

Det norska spelbolaget Funcom som tidigare har släppt kritikerrosade spel såsom The Secret World (MMO) och Age of Conan (MMORPG) är ett riktigt lågt värderat spelbolag. Bolaget har varit väldigt svajigt och olönsamt tidigare men under ny ledning så har bolaget vänt på skutan. För första gången någonsin går bolaget med vinst och bolaget värderas till P/E 12. Den träffsäkra teknikfonden Swedbank Robur Ny Teknik köpte nyligen in sig i bolaget (9% av aktiekapitalet) till en premie på 18% (2.6 NOK per aktie). Bolagets intäkter kommer nästan uteslutande från två spel. En omlansering av The Secret World som nu går under namnet Secret World Legends och spelet Conan Exiles som är ett survivalspel likt Ark: Survival Evolved. Det intressanta med detta är att Conan Exiles inte lanseras förrän i maj 2018. Trots detta har spelet redan betalat för sig självt i och med att det säljs i Early Access (EA). 

Att de redan sålt så många exemplar i Early Access tyder på en enorm potential. Oftast köper långt fler kunder spel när det släpps slutgiltigt. Om de lyckas att förbättra spelet och göra det välpolerat så har det enorm potential. Detta i samband med att man gjort om deras tidigare MMO-spel The Secret World till ett Free-to-Play-spel där spelare kan spendera pengar inuti spelet gör det till en intressant investering. Secre World Legends har gått åt games as a service hållet och kan generera återkommande intäkter. 

Bolaget köpte nyligen 50% av rättigheterna till Conan the Barbarian och andra liknande IP:n. Detta kommer reducera royaltykostnaderna för Conan Exiles med 50% och därmed kommer bolaget att kunna förbättra lönsamheten. Detta är ett high risk/high reward case och därför äger jag ingen stor post i bolaget, endast 3% av portföljen.

Aspire Global (ASPIRE)

Aspire Global är inte din vanliga bettingoperatör. Bolaget står på två ben, operatör (B2C) och leverantör (B2B). Bolagets egna bettinghemsidor drivs på deras egenutvecklade turnkey plattform. En turnkey plattform är ett datorsystem som utvecklats för en specifik applikation och genom att bara vrida på en metaforisk nyckel så är systemet redo för att användas. Denna plattform säljer de även till andra bolag. Alla hemsidor som har många besökare är en potentiell kund och de kan därmed köpa tjänsten av Aspire Global som står för allt det tekniska. Självklart mot en finansiell kompensation i form av en fast kostnad och revenue share. För mig är det viktigt att de jobbar med just revenue share då det ger en morot till kunden och Aspire att göra ett sånt bra jobb som möjligt. Kunden fokuserar på att driva in kunder till hemsidan och Aspire fokuserar på det tekniska.

Bolaget har för närvarande 33 stycken kunder och deras plattform driver 58 hemsidor. 60% av intäkterna kommer från reglerade marknader (viktigt) och 50% av intäkterna kommer från B2B. Resterande från deras egna B2C-hemsidor. Idag erbjuder Aspire endast kasinospel men de ska lanserar sportbok i år och jag tror att det kommer vara det som driver kursen uppåt. Förvärvstakten av B2B-kunder har också ökat markant vilket också driver på tillväxten.

Då jag redan har ganska mycket betting i min portfölj så vill jag endast ha en liten position i Aspire och bolaget får maximalt utgöra 3% av portföljen.

Kommentarer

  1. Angående bankerna och exponeringen mot huslån. Historiskt är det inte huslån som resulterat i kreditförluster i kristider. Under 90 talets fastighetskris hade man väldigt få nedskrivningar pga av folk som inte kunde betala sina huslån. De sista folk drar in på är givetvis att betala sina huslån. Så rädslan som finns hos Swedbank tycker jag är överdriven. Snarare borde det kanske ses som positivt att de har en större exponering mot bolån då det är där pengarna kommer komma in när räntan höjs. Var kreditförlusterna sker, historiskt, är hos företagen. Bara en liten notis eftersom jag tycker att folk generellt har missuppfattat var kreditnedskrivningar sker rent statistiskt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser