Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Top picks 2018


I början på året twittrade jag om aktier som jag tittar på inför 2018. Flera av bolagen i tweeten har redan tagit bra fart och jag tror detta kommer att hålla i sig. Många av dessa bolag är så kallade flatliners. Bolag som pendlat i en tradingrange och därmed gått sidledes och jag tror uppvärderingen kommer någon gång under året. Då vi är på toppen eller nära toppen av konjunkturcykeln vill jag inte investera i någonting cykliskt. Undviker sektorer såsom fordon, konsult och verkstad och fokuserar istället på sektorer som inte är beroende av konjunkturen.


Tänkte nu sammanställa ett inlägg med mina top picks under börsåret 2018.

Dollar

Räntehöjningar i Sverige kommer slå hårdare mot svenskar plånböcker och därmed deras disponibla inkomst. Detta gör att svenskars köpkraft kommer minska, vilket resulterar i minskad inflation. Då svenska hushåll är högre belånade än amerikanska hushåll sett till disponibel inkomst så kommer riksbanken kunna bromsa inflationen långt effektivare med räntehöjningar än vad Federal Reserve (FED) kommer att kunna göra. Detta kommer resultera i att FED kommer att höja räntorna i snabbare takt än riksbanken och därmed bör dollarn stärkas mot kronan. För att exponera mig mot detta så investerar jag i amerikanska bolag som jag anser vara lågt värderade. På så sätt får jag dubbel avkastning. Värdeökning av dollarn och aktien.

Amerikanska aktier

Time Warner Inc. (TWX) är ett väldigt bra risk arbitrage case. AT&T har laget ett bud på Time Warner om 107.5 dollar per aktie. Idag kostar aktien cirka 92 dollar. Detta erbjuder en uppsida på 16.8% om affären går igenom. Domen kommer senast juli 2018 och en avkastning på 16.8% på ett halvår är riktigt bra. Nedsidan är ju självklart om budet inte går igenom, då äger man aktier i Time Warner, som är ett fantastiskt bolag med en underbar portfölj av content. Den legendariska investeraren David Einhorn tycker att Time Warner är lågt värderat idag och jag delar den synen. Läs mer om Einhorns tankar här. Har skrivit om det här caset tidigare på bloggen här och här.

AT&T (T) är ett fantastiskt bolag med starka vallgravar. Bolaget kommer bli ännu finare om affären om Time Warner går igenom. Bolaget är idag en internetleverantör, leverantör av kabel, digital- och satellit-tv samt mobilabonnemang. I och med Time Warner affären så äger de också content. Detta innebär att de kommer leverera internet som används för att streama filmer och serier genom deras tjänster. Serier och filmer som de alltså kommer att äga IP:t till om dealen går igenom. De kommer alltså äga hela värdekedjan. Säkrare utdelning får man leta efter och idag erbjuder AT&T en utdelning på 5.5%. De har 33 års historik av utdelningshistorik. Har skrivit om AT&T tidigare i följande inlägg.

Disney (DIS) har också lagt ett bud på ett bolag. Eller delar av ett bolag för att vara specifik. De planerar på att köpa 21st Century Fox tillgångar av content. Om köpet går igenom kommer Disney att äga de bästa IP:n som finns. Star Wars, Marvel, ESPN, X-Men och massor av andra serier och filmer. Det som är än mer spännande är att Disney kommer att äga 60% av streamingtjänsten Hulu, som är den tredje största streamingtjänsten efter Netflix och Amazon. Kombinationen av att äga content och en stor streamingtjänst är underbar och innebär tydliga synergieffekter och konkurrensfördelar. Detta är ett av få riktiga buy and hold bolag.

AMD (AMD) kan fullkomligt explodera under 2018 om deras satsningar går vägen. Aldrig har deras produkterbjudande varit så starkt som det är idag. De är verkligen starka på alla fronter. De har knappt några marknadsandelar på servermarknaden. De har endast en konkurrent när det gäller grafikkort (Nvidia) och efterfrågan på grafikkort är monstruöst på grund av kryptovalutor, dessutom återfinns AMD:s grafikkort i alla Apples datorer med dedikerade grafikkort. Marknadsandelar på PC-sidan bör växa då de ingick i ett samarbete med ärkefienden Intel och dessutom släpper de APU;er (Accelerated Processing Unit) till både ultrabooks och notebooks. Ryzen, deras processor till PC-datorer är riktigt bra och har tagits emot riktigt bra av marknaden. Detsamma gäller Threadripper. 2017 var året då AMD rullade ut nya produkter. 2018 och 2019 är åren då de kommer skörda. Läs tidigare inlägg om AMD här.

Betting

Vinter-OS och fotbolls-VM kommer att elda på resultatet för bettingbranschen under 2018. Detta är en bransch som jag redan innan tittat på då jag tycker att sektorn är undervärderat sett till index. Anledningen till det är nog en oro för kommande regleringar i Sverige och andra länder. Regleringar tenderar att straffa små uppstickare som inte har råd att ansöka om licenser. Det gynnar däremot större bolag som kan köpa upp småspelare och samtidigt ansöka om licens.

Catena Media (CTM) har jag skrivit massvis om här på bloggen. Då det kommer bettas rejält i norden under 2018 på grund av ovanstående events (Sverige och Danmark har kvalat till VM) så kommer trafiken till bettingsidor att öka. Catena Media jobbar med att slussa just trafik till bettingsidor och därmed är de solklara vinnare. Senast idag så offentliggjordes det att CTM köpt affiliatebolag i Tyskland som heter Dreamworx. Bolaget är främst inriktat på sport och specifikt fotboll. Läs mer här.

Cherry (CHER) är i mitt tycke det finaste bettingbolaget på börsen. Du hörde mig rätt, till och med bättre än LeoVegas. Detta då bolaget står på tre ben. Spelutveckling (Yggdrasil), affiliateverksamhet (Game Lounge) och operatör (ComeOn). Bolaget växer lavinartat i de två förstnämnda segmenten och de börjar få snurr på ComeOn. Värderar man Yggdrasil och Game Lounge i linje med peers så uppgår bara dessa segment till nuvarande marknadsvärde och man får ComeOn gratis. Jag gillar gratis. Man får alltså ett litet Net Entertainment (Som inte tappar intäktstillväxt) och ett litet Catena Media samt en operatörsdel. Läs tidigare inlägg om Cherry här.

Spel

Spel är en sektor som inte är konjunkturkänslig och som växer som ogräs. Tyvärr är nästan alla bolag väldigt dyra. Har lyckats hitta två bolag som är lågt värderade och som jag bedömer har intressanta spel i sin pipeline.

Funcom har en del återkommande intäkter från gamla titlar. Majoriteten kommer ifrån MMORPG:t Secret World Legends som nyligen omlanserades som F2P (Free-to-play). Det kostar alltså inget att köpa eller att spela spelet men man kan göra köp inuti spelet. Denna omlansering har gått rätt bra och kritiken har varit god. Trots detta är det ett nischspel och antalet CCU (Concurrent users) är få. Trots detta inbrigade spelet rätt mycket intäkter under Q3.

Det som kommer att vara helt avgörande för om aktien kommer att gå bra eller inte är Conan Exiles. Det är ett survivorspel som utspelar sig i Conans värld. Genren är väldigt populär med titlar såsom ARK: Survival Evolved och Rust. Spelet är fortfarande under utveckling men har redan betalat för sig självt. Detta genom att Funcom säljer det som ett Early Access spel. Att spelet redan gått breakeven är otroligt bra men det räcker inte för att driva aktiekursen högre. Just nu handlas aktien till låga P/E 12. Hela caset bygger på att man tror på Conan Exiles som spel. Har läst många användarrecensioner och alla klagar över buggar men annars hyllar de spelet. Kan Funcom se till att skapa mycket nytt innehåll och ta bort de största buggarna tror jag på att spelet blir en succé. Därför blir en investering i Funcom väldigt riskfylld och ska nog ses som en option. Det blir binärt helt enkelt. Lyckas Conan så tjänar man väldigt bra. Lyckas det inte så förlorar man väldigt mycket. Köp endast om du förstår produkten och du verkligen tror att Conan Exiles har potential. Läs tidigare inlägg om Funcom här.

Starbreeze (STAR) pipeline är helt enorm. Intäktspotentialen från pipelinen är så mycket större än dagens intäkter och resultat kan fullkomligt explodera om deras satsningar bär frukt. Har skrivit om Starbreeze tidigare och tänker inte upprepa mig men caset bygger till stor del på Overkills The Walking Dead. Blir det en flopp så kommer aktien att ta stryk, självfallet. Går spelet breakeven tror jag aktien också tar en del stryk men den kommer inte rasa. Säljer spelet bra så kommer aktien att gå över 20 kronor. Utöver detta har bolaget många andra spännande titlar på gång. Payday 3 i framtiden. Psychonauts 2 under 2019 (publisher). System Shock 3 under 2019 (publisher). Den del jag är osäkrast på är VR-delen. Förhoppningsvis börjar vi se intäkter från det segmentet under 2018. Läs mer om Starbreeze här.

Svenska banker

Svenska banker är väldigt lönsamma och välkapitaliserade. Tror att de kommer gå starkt under 2018 förutsatt att det inte blir någon bostadskrasch. Då jag samtidigt vill köpa bostad så ser jag detta som en hedge mot just detta. Win-win. Jag gillar alla fyra svenska storbanker och har därför valt att köpa in mig i tre av de fyra. Den jag gillar mest av alla storbanker är Handelsbanken och ironiskt nog är det just den jag inte äger. Tycker att premien är alldeles för hög.

Nordea (NDA SEK) är billigast sett till P/B och P/E. Gillar även att de är spridda över så många länder. Minskar påverkan av en eventuellt bostadskrasch.

Swedbank (SWED A) är mest exponerad mot den svenska bostadsmarknaden. Men det är också sveriges lönsammaste bank sett till avkastning på eget kapital (ROE). Just därför är den rätt dyr i förhållande till eget kapital (P/B). Köpte en post i Swedbank då direktavkastningen på 6.5% var alldeles för aptitlig för att motstå och dessutom tror jag oron över den svenska bostadsmarknaden är överdriven just nu.

SEB (SEB C) är mest exponerade mot företagsutlåning av de svenska bankerna. Detta kan generera en del kreditförluster i en lågkonjunktur men inte om bostadsmarknaden kraschar.

Kommentarer

  1. Grymt inlägg Värdeinvesteraren :) Äger redan många av bolagen som du nämner ovan. Min favorit är mest troligt Disney. Synd att det gick sådär för senaste Star Wars i Kina ^^

    SvaraRadera
  2. Bra innlegg! Enig i alt unntatt Funcom. Joda, kanskje selskapet klarer å øke EPS, men et veldig lite aksjonærvennlig selskap. Slike holder jeg meg langt unna. Lite informasjon og lite fokus på oss som faktisk setter vår tillitt (i form av egenkapital) til ledelsen. Mitt råd: Hold deg langt unna Funcom om du vil ha et langsiktig aksjonærforhold. Ellers bra!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser