Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Årsbokslut 2017


Det är dags att sammanfatta börsåret 2017. Detta är inget roligt inlägg att skriva då resultatet var en total katastrof men det är ack så viktigt. För att citera butlern Alfred i batmanfilmerna.

"Why do we fall sir? So that we can learn to pick ourselves up." -Alfred Pennyworth

Att göra misstag och sen inte lära sig av dem är det sämsta man kan göra. Mina misstag ser jag som lärdomar i en del av en utbildning. Om tio till tjugo år kommer detta vara ett minne blott. Hur illa var året då? En bild säger mer än tusen ord.


Som sagt, en total katastrof. Underavkastning sett till index är enorm. Jag investerade i bolag som gick emot alla mina investeringskriterier och jag satsade alldeles för mycket pengar i bolaget. För att jag blev för girig.

En av de viktigaste egenskaperna för att ständigt förbättra sig själv är enligt mig att vara självkritisk. Ett av ledorden i Lean Production (En metod som används för att minimera allt som inte är värdeskapande för slutkunden) är att älska sina avvikelser och att lyfta dessa till ytan för att sedan hitta rotorsaken till problemet. För att sedan se till att avvikelsen aldrig upprepar sig. Att sticka huvudet i sanden och att ignorera avvikelsen är det sämsta man kan göra. Därför ska man ta tjuren vid hornen. Lean Production premierar även långsiktighet över kortsiktighet, det är bättre att vara som sköldpaddan och inte som haren. Det går nog att anamma många aspekter av Lean Production när det kommer till investerande.

Men nu tänkte jag fokusera på att identifiera mina svagheter när det kommer till mina investeringsbeslut. 2017 var inte ett bra investeringsår för mig och jag har funderat mycket och länge på varför det blev som det blev. Konkret är det jättelätt att svara på varför året slutade dåligt. En stor realiserad förlust i Fingerprint Cards var en av de större bidragande faktorerna. Surdegar i H&M, Pandora och Betsson likaså. Men varför gjorde jag som jag gjorde? Det är viktigt att gå till roten till problemet.

Jag lever tyvärr inte som jag lär och jag förespråkar ofta diversifiering och riskminimering. Buffetts första och andra regel är att inte förlora pengar och att investera defensivt är därmed prioritet nummer ett. Mitt första misstag var inte att investera i Fingerprint utan det var att investera så mycket pengar som jag gjorde som var misstaget. Vid ett tillfälle uppgick mitt aktieinnehav i Fingerprint till 60 000 kronor. Det är på tok för mycket och vid det tillfället uppgick det till cirka 15% av min portfölj. Det är helt galet. Det motsvarar min nuvarande vikt i H&M. Det är en väldigt stor skillnad på H&M och Fingerprint när det kommer till hur defensiva bolagen är (Inte om du frågar Anna Svahn). Så mitt första fel var money management. Money management är relationen mellan investerat belopp kontra risk/reward-potentialen man ser i en aktie. Det är i alla fall så jag vill uttrycka det. Desto högre risk/reward desto mindre pengar bör man investera i bolaget. Ofta är utfallet mycket gravare om det går snett i ett risk/reward-case och probabiliteten för att det går dåligt är oftast även det högre.

Innan jag gick med i Twitter så var jag faktiskt en mycket mer defensiv investerare. Riskviljan var hög förra året och momentumaktier, bitcoin och cannabisaktier var det nya svarta. Att ständigt jämföra sig med investerare och traders som gör snabba vinster medan man själv äger ett tråkigt bolag som Wal-Mart prövar ens tålamod och disciplin. Tyvärr var och är jag fortfarande en novis när det kommer till investerande och det visade sig förra året då jag lät mig påverkas. Jag måste bli mer disciplinerad.

För att sammanfatta det hela. Jag har lärt mig följande.
  • Money management är viktigt.
  • Inte låta mig själv påverkas av andras framgångar.
  • Vara disciplinerad och frångå inte mina investeringsprinciper.
  • Var som sköldpaddan och inte haren.
Rent logiskt vet jag ju att det var ett misstag och detta belyser än en gång hur viktig den psykologiska aspekten är vid investerande. Spelar ingen roll hur mycket kunskap man har om man ändå inte har psyket för att exekvera.

För att avsluta med något positivt så är jag glad över att jag gör dessa misstag när min portfölj uppgår till 500 000 kronor och inte 5 miljoner kronor. Dessutom är det dags för vedergällning och jag är en riktig vinnarskalle. I år så ska jag inte upprepa mina tidigare misstag och året har börjat riktigt bra. Varför faller vi?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…