Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Analys: Wells Fargo


Översikt
Wells Fargo (WFC) är den andra största banken i världen efter att ha förlorat sin plats på tronen i Septermber till konkurrenten JPMorgan Chase (JPM). Anledningen till att dom blev nedpetade från tronen är på grund av en skandal där anställda på banken öppnat fejkade konton och kreditkort i befintliga kunders namn för att sedan ta ut avgifter för dessa. 

Warren Buffett är storägare i banken genom sitt investmentbolag Berkshire Hathaway (BRK.B). Berkshire äger ungefär 10% av Wells Fargo och Buffett har tidigare sagt att om han var tvungen att investera all sitt kapital i ett företag så hade det varit Wells Fargo. Om företaget är tillräckligt bra för Warren Buffett så är det tillräckligt bra för mig. 

Men hur skulle Warren Buffett se på företaget idag? Ledningen har fått mycket kritik sedan skandalen uppdagades. Anställda som sparkats efter skandalen har berättat om aggressiva säljkrav från ledningen och pekat på dessa som anledningen till varför anställda känt sig tvingade till att använda sig av skumma metoder. Buffett har många gånger sagt att han värderar en bra ledning väldigt högt och att det är ett av hans viktigaste kriterier när han överväger en investering. 

Hur mycket skadar detta ledningen och företagets trovärdighet? VD:n menar på att Wells Fargo aldrig uppmuntrat denna typen av beteende och pekar på anställdas provisionsbaserade lön som problemet, vilket i sin tur ledde till ett antal (5 300) anställdas omoraliska beteende. Wells Fargo har sparkat alla individer som varit inblandade i skandalen och ska ändra sina bonusprogram för att se till att detta inte händer igen. De har också blivit bötfällda 185 miljoner dollar av CFPB.

Sedan skandalen har aktiekursen gått ner med cirka 10%, vilket gör att aktien är väldigt attraktivt värderat. Wells Fargo klarade sig väldigt bra under finanskrisen 2008. För mig är det imponerande att dom överhuvudtaget gick med vinst och betalade utdelning  (sänktes) och än mer imponerande att dom absorberade flera andra banker under finanskrisen vilket har lett till en enorm tillväxt. Intäkterna idag är dubbelt så stora som dom var innan finanskrisen vilket är starkt jobbat i denna lågräntemiljö. Wells Fargo klarade sig också väldigt bra under det senaste bank stresstestet som genomfördes av Federal Reserve i Juni. Wells Fargos primärkapitalrelation var vid tillfället för stresstestet 11.1%.

Defensiva Kriterier
Kvalitativa kriterier
  1. Tillräcklig storlek
    Godkänt - Världens största bank.
  2. Tillräcklig finansiell styrka
    Godkänt - Svårt att bedöma bankers finansiella styrka utifrån Grahams principer. Primärkapitalrelationen var 11.1% i Juni vilket är starkt.
  3. Intjäningsstabilitet (10 år)
    Godkänt- Wells Fargo har visat vinst dom senaste 10 åren. Imponerande att dem gick med vinst 2008.
  4. Utdelningshistorik (10 år)
  5. Godkänt - Wells Fargo har delat ut pengar sedan 1986.
  6. Vinsttillväxt (Vinst per aktie ska ha ökat med 33% senaste 10 åren)
  7. Godkänt - Wells Fargo har ökat vinsten med 64% dom senaste 10 åren.
Kvantitativa kriterier
  1. Måttligt P/E-tal (P/E mindre än 15)
    Godkänt
    P/E = 11
    P/E5 = 11.34
  2. Price/Book (P/B mindre än 1.5)
    Godkänt
    P/B = 1.3
Utdelningskriterier
  • Antalet år företaget gått med vinst: 10 år
    Godkänt
  • Antalet år företaget har höjt utdelningen: 10 år
    Godkänt
  •  Compounded Annual Growth Rate - Vinst (10 år): Minst 5%
    Godkänt - Vinsten har ökat med 5.1% per år. 
  •  Compounded Annual Growth Rate - Utdelning (10 år): Minst 5%
    Underkänt - Utdelningen har ökat med 38.9% dem senaste 10 åren eller 3.33% per år.
  • Utdelningsandel (Payout Ratio): < 60%
    Godkänt - Utdelningsandelen 37.1%
  • Return On Equity (Avkastning på eget kapital): Inget speciellt målvärde
    ROE = 12.12% - Tycker detta är helt godkänt. Ingenting spektakulärt.
  • Direktavkastning: Minst 2.5%
    Godkänt - Yield = 3.41% - Väldigt attraktiv direktavkastning för ett sådant defensivt och stort bolag.
  • P/E3: Under 20
    P/E5 = 11.34
Sammanfattning
Siffrorna talar för sig själv och visar på ett väldigt defensivt bolag som är lågt värderat. Skandalen bekräftar bara att bolaget är en sund defensiv investering. Trots en stor böter och dålig publicitet så visar aktiekursen ganska stor motståndskraft i min mening och tappar "bara" 10%. 

Wells Fargo klarar av alla av Grahams kriterier och nästan alla utdelningskriterier vilket är imponerande. Jag skulle känna mig trygg med att addera Wells Fargo till mina kärninnehav på dagens kursnivå. Min syn på finanssektorn är att vi hredan har varit med om den största finanskrisen i modern tid och om banker kan tjäna pengar i denna lågräntemiljö så känner jag mig trygg med att dom kommer kunna fortsätta göra det i framtiden. 

Sist men inte minst så är Wells Fargo Berkshire Hathaways största innehav. Är det good enough för världens bästa investerare så är det good enough för mig!

Kommentarer

  1. Tack för ett intressant inlägg:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Kul att det kunde vara till intresse för någon!

      Radera
  2. Intressant analys! Har du gått in i dem än eller ser du några orosmoln over där? 😊🇺🇸 Mvh Kneg till Deg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, just nu har jag en del likvider i USA och planerar på att köpa in mig. Jag ser en liten risk med finansmarknaden som helhet. Vilket hela marknaden gör, det är därför alla bankaktier är lågt värderade. Men jag gillar att köpa undervärderade aktier när folk är oroliga. Banker kommer alltid att tjäna pengar och ännu mer när det bli högre räntor. Om finansmarknaden skulle "rasa" så kommer storbanker som Wells Fargo klara sig bäst. Wells köpte upp flera småbanker under krisen 2008 och stärkte bara sin position på marknaden.

      Det som oroar mig mest i caset är väl att management kanske inte är så bra som man trott i och med skandalen. Svårt att kontrollera alla anställda med man kunde ju skippat alla säljincitament och provisioner.

      En hög dollarkurs skulle väl vara den tredje risken jag ser. Det har mer med pris att göra och därför är det ingen jätterisk. Betyder bara att det eventuellt kan göra att ditt GAV blir högre.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser