Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

AktieköpAktieköp


Gjorde två aktieaffärer förra veckan. Jag försöker hålla mig till ungefär 30-40% likvider just nu då jag tror det kan komma en ganska stor korrigering/rekyl. Tycker det är svårt att hitta billiga kvalitetsbolag i nuvarande börsklimat men tyckte ändå att andelen likvider började bli för stor. Jag köpte ett stabilt långsiktigt innehav som kommer att ingå i min defensiva portfölj som ett kärninnehav och ett innehav som jag kommer hålla som en långsiktig swingtrade eller alternativt som utdelningsaktie.

Jag köpte 25st Wells Fargo & Co (WFC) till en kurs på 45.34 USD. Har gjort en analys av bolaget tidigare som ni kan läsa här. Jag slog till efter att rapporten släpptes och att management vidtagit åtgärder för att rentvå sig efter skandalen. Detta är något som ingen kommer att komma ihåg om något år. Hur många av er läsare köper fortfarande köttfärs på Ica efter deras hästkött skandal? Target Corporation blev hackade och deras kunder fick deras kreditkortsuppgifter stulna. Vilket fick aktiekursen att rasa. Även då passade jag på att ta tillfället i akt att köpa in mig i ett kvalitetsbolag till ett lågt pris.

Det andra bolaget jag köpte in mig i är Betsson B (BETS B). Jag ägde redan 175 aktier till ett GAV av 85.25 kr. Aktien fortsatte efter det till 95 kr och jag behöll dem för att jag tyckte att det fortfarande såg billigt ut. Efter en säljrekommendation av Danske bank där de satte en riktkurs på 65 kr så åkte aktien ner till 85 kr igen. Passade då på att öka upp med ytterligare 110 st  aktier till en kurs på 84.75 kr inför rapporten som jag trodde skulle leverera starka siffror.

Betsson rasade efter deras andra kvartalsrapport då de visade sjunkande vinstmarginaler och minskad omsättningstillväxt. Detta berodde till största delen av engångskostnader såsom valutafluktuationer och regulatoriska förändringar på vissa marknader. Jag trodde därför att Betsson skulle leverera ett starkt tredje kvartal vilket de även gjorde. I skrivande stund står kursen i 91.95 kr. Kommer inte sälja förrän att jag tycker att bolaget är korrekt värderat. Kvartalsrapporten visade på att Betsson fortfarande växer stadigt och att vinstmarginalen inte är i fara. Det är en konjunkturkänslig bransch som troligtvis även går bättre i lågkonjunkturer. De har också minskat exponeringen mot marknader som är utsatta för regulatoriska förändringar. Turkiet som är en sådan marknad är en väldigt liten del av omsättningen och marknaden överreagerar över den politiska risken i min mening.

Vad är då en korrekt värdering? Med en CAGR för vinsten på 9.9% de senaste tio åren och en CAGR på 15,8% för omsättningen under samma period så är P/E-tal på 16.1 alldeles för lågt. Jag vill se en kurs på minst 110 kr innan jag funderar på att börja sälja. Att jag under tiden jag väntar på att marknaden skall vakna upp får 5% i direktavkastning är heller inte fel.

Kommentarer

  1. Håller med helt med Betsson, Wells Fargo är dock ett alldeles för stort bolag för mig

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…