Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Analys: Wells Fargo


Översikt
Wells Fargo (WFC) är den andra största banken i världen efter att ha förlorat sin plats på tronen i Septermber till konkurrenten JPMorgan Chase (JPM). Anledningen till att dom blev nedpetade från tronen är på grund av en skandal där anställda på banken öppnat fejkade konton och kreditkort i befintliga kunders namn för att sedan ta ut avgifter för dessa. 

Warren Buffett är storägare i banken genom sitt investmentbolag Berkshire Hathaway (BRK.B). Berkshire äger ungefär 10% av Wells Fargo och Buffett har tidigare sagt att om han var tvungen att investera all sitt kapital i ett företag så hade det varit Wells Fargo. Om företaget är tillräckligt bra för Warren Buffett så är det tillräckligt bra för mig. 

Men hur skulle Warren Buffett se på företaget idag? Ledningen har fått mycket kritik sedan skandalen uppdagades. Anställda som sparkats efter skandalen har berättat om aggressiva säljkrav från ledningen och pekat på dessa som anledningen till varför anställda känt sig tvingade till att använda sig av skumma metoder. Buffett har många gånger sagt att han värderar en bra ledning väldigt högt och att det är ett av hans viktigaste kriterier när han överväger en investering. 

Hur mycket skadar detta ledningen och företagets trovärdighet? VD:n menar på att Wells Fargo aldrig uppmuntrat denna typen av beteende och pekar på anställdas provisionsbaserade lön som problemet, vilket i sin tur ledde till ett antal (5 300) anställdas omoraliska beteende. Wells Fargo har sparkat alla individer som varit inblandade i skandalen och ska ändra sina bonusprogram för att se till att detta inte händer igen. De har också blivit bötfällda 185 miljoner dollar av CFPB.

Sedan skandalen har aktiekursen gått ner med cirka 10%, vilket gör att aktien är väldigt attraktivt värderat. Wells Fargo klarade sig väldigt bra under finanskrisen 2008. För mig är det imponerande att dom överhuvudtaget gick med vinst och betalade utdelning  (sänktes) och än mer imponerande att dom absorberade flera andra banker under finanskrisen vilket har lett till en enorm tillväxt. Intäkterna idag är dubbelt så stora som dom var innan finanskrisen vilket är starkt jobbat i denna lågräntemiljö. Wells Fargo klarade sig också väldigt bra under det senaste bank stresstestet som genomfördes av Federal Reserve i Juni. Wells Fargos primärkapitalrelation var vid tillfället för stresstestet 11.1%.

Defensiva Kriterier
Kvalitativa kriterier
 1. Tillräcklig storlek
  Godkänt - Världens största bank.
 2. Tillräcklig finansiell styrka
  Godkänt - Svårt att bedöma bankers finansiella styrka utifrån Grahams principer. Primärkapitalrelationen var 11.1% i Juni vilket är starkt.
 3. Intjäningsstabilitet (10 år)
  Godkänt- Wells Fargo har visat vinst dom senaste 10 åren. Imponerande att dem gick med vinst 2008.
 4. Utdelningshistorik (10 år)
 5. Godkänt - Wells Fargo har delat ut pengar sedan 1986.
 6. Vinsttillväxt (Vinst per aktie ska ha ökat med 33% senaste 10 åren)
 7. Godkänt - Wells Fargo har ökat vinsten med 64% dom senaste 10 åren.
Kvantitativa kriterier
 1. Måttligt P/E-tal (P/E mindre än 15)
  Godkänt
  P/E = 11
  P/E5 = 11.34
 2. Price/Book (P/B mindre än 1.5)
  Godkänt
  P/B = 1.3
Utdelningskriterier
 • Antalet år företaget gått med vinst: 10 år
  Godkänt
 • Antalet år företaget har höjt utdelningen: 10 år
  Godkänt
 •  Compounded Annual Growth Rate - Vinst (10 år): Minst 5%
  Godkänt - Vinsten har ökat med 5.1% per år. 
 •  Compounded Annual Growth Rate - Utdelning (10 år): Minst 5%
  Underkänt - Utdelningen har ökat med 38.9% dem senaste 10 åren eller 3.33% per år.
 • Utdelningsandel (Payout Ratio): < 60%
  Godkänt - Utdelningsandelen 37.1%
 • Return On Equity (Avkastning på eget kapital): Inget speciellt målvärde
  ROE = 12.12% - Tycker detta är helt godkänt. Ingenting spektakulärt.
 • Direktavkastning: Minst 2.5%
  Godkänt - Yield = 3.41% - Väldigt attraktiv direktavkastning för ett sådant defensivt och stort bolag.
 • P/E3: Under 20
  P/E5 = 11.34
Sammanfattning
Siffrorna talar för sig själv och visar på ett väldigt defensivt bolag som är lågt värderat. Skandalen bekräftar bara att bolaget är en sund defensiv investering. Trots en stor böter och dålig publicitet så visar aktiekursen ganska stor motståndskraft i min mening och tappar "bara" 10%. 

Wells Fargo klarar av alla av Grahams kriterier och nästan alla utdelningskriterier vilket är imponerande. Jag skulle känna mig trygg med att addera Wells Fargo till mina kärninnehav på dagens kursnivå. Min syn på finanssektorn är att vi hredan har varit med om den största finanskrisen i modern tid och om banker kan tjäna pengar i denna lågräntemiljö så känner jag mig trygg med att dom kommer kunna fortsätta göra det i framtiden. 

Sist men inte minst så är Wells Fargo Berkshire Hathaways största innehav. Är det good enough för världens bästa investerare så är det good enough för mig!

Kommentarer

 1. Tack för ett intressant inlägg:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul att det kunde vara till intresse för någon!

   Radera
 2. Intressant analys! Har du gått in i dem än eller ser du några orosmoln over där? 😊🇺🇸 Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, just nu har jag en del likvider i USA och planerar på att köpa in mig. Jag ser en liten risk med finansmarknaden som helhet. Vilket hela marknaden gör, det är därför alla bankaktier är lågt värderade. Men jag gillar att köpa undervärderade aktier när folk är oroliga. Banker kommer alltid att tjäna pengar och ännu mer när det bli högre räntor. Om finansmarknaden skulle "rasa" så kommer storbanker som Wells Fargo klara sig bäst. Wells köpte upp flera småbanker under krisen 2008 och stärkte bara sin position på marknaden.

   Det som oroar mig mest i caset är väl att management kanske inte är så bra som man trott i och med skandalen. Svårt att kontrollera alla anställda med man kunde ju skippat alla säljincitament och provisioner.

   En hög dollarkurs skulle väl vara den tredje risken jag ser. Det har mer med pris att göra och därför är det ingen jätterisk. Betyder bara att det eventuellt kan göra att ditt GAV blir högre.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…