Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Analys: Novo Nordisk


Översikt

Trots ett ganska stort börstapp är Novo Nordisk (Novo B) det överlägset största börsnoterade bolaget i Norden. Novo har varit verksamma inom läkemedelsindustrin i över 90 år och har ständigt varit innovativa och marknadsledande inom segmentet diabetesmedicin.

Novo är verksamma inom två segment på läkemedelsmarknaden, Diabetes Care och Biofarmaka


Det främsta segmentet som Novo är marknadsledande i är Diabetes Care där de har en marknadsandel på 27% globalt. De har en marknadsandel på 46% av den totala insulinmarknaden globalt. 


Inom segmentet Biofarmaka har bolaget mediciner mot fetma och blödarsjuka. De tillhandahåller också tillväxthormoner.


Diabetes Care står för 78% av den totala försäljningen och därmed står biofarmaka för 22% av den totala försäljningen.


Novo är verksamma på följande marknader:

USA: 50% av den totala försäljningen.
Europe: 20% av totala försäljningen.
International Operations: 13% av totala försäljningen.
Region China: 10% av totala försäljningen.
Pacific:  8% av totala försäljningen.


Aktien har backat ganska kraftigt efter den senaste kvartalsrapporten (2016-Q2) när bolaget rapporterade att tillväxten troligvtis inte kommer att bli lika kraftig som man tidigare trott. Trots detta så tycker jag att rapporten var bra och jag tycker att marknaden överreagerade efter rapporten. Aktien backade från 360 DKK till nuvarande kurs på cirka 270 DKK.


Några höjdpunkter från rapporten:

  • Justerade rörelseresultatet ökade med 8% i lokala valutor.
  • Försäljningen ökade med 7% i lokala valutor.
  • Vinst per aktie ökade med 9% till 7.63 DKK.
  • Prognosen för försäljningstillväxten har dragits ned till 5-7% från 5-9% .
  • Prognosen för tillväxten av rörelseresultatet har sänkts till 5-8% från 5-9%.
VD:n kommenterar att Novo växer snabbare än väntat i China men att marknaden global blir alltmer utmanande då många konkurrenter pressar ner priserna. Oron över prispressen var det som marknaden reagerade på och som var den starkaste bidragande faktorn till att aktien dök. Trots det så ser Novo fortfarande möjlighet till signifikant tillväxt baserat på deras starka Diabetes Care-portfölj. 

Låt oss titta på hur Novo uppfyller Grahams krav för defensiva investerare.

Defensiva kriterier

Kvalitativa kriterier
  1. Tillräcklig storlek - Godkänt
    Nordens största bolag, enough said.
  2. Tillräcklig finansiell styrka - Underkänt
    Omsättningstillgångar/Kortfristiga (> 2) = 1.27
    och
    Rörelseresultat/Långfristiga skulder (>1) = 2.67

    Omsättningstillgångarna är inte tillräckligt stora kontra de kortfristiga skulderna. Jag är inte helt säker på hur stor del av de kortfristiga skulderna från balansräkningen som är räntebärande och om jag skulle räknat med alla current liabilities eller ej. Vad gäller rörelseresultatet kontra långfristiga skulder så ser det stabilt ut.
  3. Intjäningsstabilitet (10 år) - Godkänt
    Novo har visat vinst de senaste tio åren.
  4. Utdelningshistorik (10 år) - Godkänt
  5. Novo har delat ut pengar de senaste tio åren.
  6. Vinsttillväxt (Vinst per aktie ska ha ökat med 33% senaste 10 åren) - Godkänt
  7. Novos vinst har ökat med 527% de sensate 10 åren. Räknat med en vinst på 14.22 för helåret 2016.
Kvantitativa kriterier
  1. Måttligt P/E-tal (P/E mindre än 15) - GodkäntDå Novo är ett tillväxtbolag använde jag mig av Grahams formel:
    P/E = 8.5 + 2g (där g är den framtida årliga tillväxten). Den historiska genomsnittliga vinsttillväxten har varit väldigt stor i Novo. Närmare bestämt 18.1%. I rapporten så räknar man med en framtida tillväxt på mellan 5-7%. 
    För att ha en Margin of Safety så kan vi räkna med 5%. Vilket ger ett P/E-tal på 18.5. Dagens kurs ger ett P/E tal på 18.9 räknat med en vinst på 14.2 för helåret 2016.

    Jag kommer sätta godkänt på det här kriteriet då P/E-talet nästan är godkänt. Mitt resonemang för det är att den historiska avkastningen varit väldigt mycket större än de 5% som jag räknat med och i deras prognos för tillväxten är 5% den lägsta tillväxten de räknar med.
  2. Price/Book (P/EK mindre än 1.5) - Underkänt
    P/EK = 16.1 vilket är väldigt mycket större än 1.5. 

Då Novo är ett tillväxtbolag så dyker vi ner i utdelningskriterierna för att titta på hur bolaget presterat de senaste 10 åren. Titta bara på utvecklingen i graferna som är hämtade från Börsdata.se:





Utdelningskriterier

  • Antalet år företaget gått med vinst: 10 år
    Godkänt
  • Antalet år företaget har höjt utdelningen: 10 år
    Godkänt
  •  Compounded Annual Growth Rate - Vinst (10 år): Minst 5%
    Godkänt - Vinsten har ökat med 18.07% per år de senaste 10 åren.
  •  Compounded Annual Growth Rate - Utdelning (10 år): Minst 5%
    Godkänt - Utdelningen har ökat med 21.67% per år de senaste 10 åren. 
  • Utdelningsandel (Payout Ratio): < 60%
    Godkänt - Utdelningsandel: 46.9%
  • Return On Equity (Avkastning på eget kapital): Inget speciellt målvärde
    ROE = 79.9% för 2015. Vilket är helt fantastiskt.
  • Direktavkastning: Minst 2.5%
    Godkänt - Yield = 2.4%. Sätter godkänt då det är så nära och utdelningsandelen är rätt liten samt att tillväxten är spektakulär.
  • P/E3: Under 20
    Underkänt - P/E3 = 21.3. Lite i det högsta laget men då tillväxten är fantastisk så kan det accepteras.


Slutsats

Man kan inte göra annat än att ta av sig hatten och buga för Novo Nordisk. Tillväxten och avkastningen på eget kapital som bolaget uppvisar är världsklass. Tyvärr återspeglar sig detta också i priset trots att aktien redan sjunkit rätt rejält. Jag ogillar att betala alldeles för mycket för framtida tillväxt då historisk tillväxt inte är någon garanti för framtida tillväxt. När bolaget samtidigt varnar för att den framtida tillväxten kan bli negativt påverkad bör man vara försiktig. 

Värderingen är som sagt ganska ansträngd men kollar man på dagens P/E-tal och jämför detta med historiska P/E-tal så är bolaget ganska lågt värderat. Värderingen tar redan höjd för att tillväxten inte är lika imponerande som den historiska tillväxten. Vinsten per aktie ökade med 9% under första halvan av 2016, att jämföra med en CAGR på 18.1% de senaste 10 åren. 

Det som oroar mig mest vid en eventuell investering i bolaget är för det första att jag inte förstår verksamheten. Hur svårt är det att göra insulin? Vad är Novos konkurrensfördelar? Vad hindrar konkurrenter för att sälja insulin till ett lägre pris som kan tvinga Novo att pressa priserna och därmed minska sina vinstmarginaler.  Novo nämner i rapporten att det är höga inträdesbarriärer för konkurrenter och att det är svårt att ta sig in på marknaden men jag kan inte produkten tillräckligt bra för att bilda mig en egen uppfattning. 

För att ett köp i Novo ska vara en bra investering och generera en bra avkastning i framtiden krävs det att företaget fortsätter att växa i en ganska rask takt. För  att detta ska ske måste bolaget behålla sina konkurrensfördelar och behålla sin dominanta position på marknaden. Hur starka är deras vallgravar? Då läkemedelsindustrin är väldigt hårt reglerad och kvalitet är A och O så tror jag att Novo har en väldigt stark position på marknaden då man redan har en global marknadsandel på 46% när det kommer till Diabetes Care och ett väldigt bra rykte. 

Tillväxten borde inte vara något problem så länge Novo ses som en "preferred supplier" då diabetes blir en allt vanligare och vanligare sjukdom. Bolaget nämnde i senaste rapporten att dom växer snabbare än väntat i China vilket är en enorm marknad. I takt med att Asien blir allt mer västerländskt kommer nog diabetes bli alltmer vanligt även där.

Jag är väldigt nära på att trycka på köpknappen men skulle vilja förstå bolagets konkurrensfördelar och vallgravar lite mer innan jag gör det. Vad tror ni om Novos framtida potential?

Kommentarer

  1. Tack för analys. Är ny i aktievärlden och har sneglat på Novo Nordisk i ett par veckor. Försöker lära mig så mycket som möjligt om företaget innan jag trycker på köpknappen.

    Trump skulle ju vara bra för läkemedelsföretagen, eftersom Hillary ville sänka priserna, men nu i dagarna läste jag något om att även Trump hade kommenterat (de höga) priserna.

    Du kan gärna förklara något för mig som är aktienovis. Hur kan Nordens största företag kallas för "tillväxtbolag"?

    SvaraRadera
  2. Hej,

    Bra att du försöker läsa på och lära dig så mycket som möjligt innan du investerar dina pengar. Råder dig att läsa böcker om investeringar så att du förstår hur man analyserar bolag fundamentalt.

    Politiskt finns det risker och man vet inte riktigt vad som kommer att hända i USA. Men det viktiga är att fokusera på världsmarknaden i helhet och på lång sikt. Diabetes ökar fortfarande och även på andra stora marknader som Kina. Novo borde vara bra positionerade för framtiden då de har ett järngrepp på marknaden idag samtidigt som de satsar mkt på forskning och utveckling.

    Om du läser min analys igen under "UTDELNINGSKRITERIER" så ser du bilka fantastiska resultat Novo har åstadkommit. Det är en tillväxtaktie för att de lyckats öka omsättningen och vinsten i snabbt takt år efter år.

    SvaraRadera
  3. Jag borde ha väntat lite med att trycka på köpknappen...
    För ett år sedan köpte jag 100 Boliden och när de gått upp 100% så kände jag att det kanske var dags att ta hem vinsten och satsa i något annat papper. Läste en liknande analys för ett par månader sedan om Novo Nordisk och bestämde mig för att byta.
    Det var för tidigt inser jag idag. Boliden har bara fortsatt uppåt medans Novo Nordisk stadigt backat efter hot om stämning i USA om kartellbildning, Trump som vill tvinga ner läkemedelspriserna. Kanske har kursen bottnat nu eller så kan den fortsätta backa ett tag till beroende på utvecklingen i USA. Men jag tror på tillväxt i Kina som har en explosionsartad diabetesepidemi.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser