Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

(snö)Bollen är i rullning


Hej alla nya läsare!
Kul att ni hittade hit. Ni är varmt välkomna.

Tanken är att den här bloggen skall kartlägga min resa från vanlig medelsvensson till miljonär och min förhoppning är att jag skall kunna inspirera samt bli inspirerad av andra aktiebloggare samt läsare av denna blogg.

Mitt mål är att jag ska kunna sluta jobba när jag är 40. Notera att jag sa att jag vill kunna sluta jobba. Jag vill ha friheten att välja om jag VILL jobba eller inte. Det finns så mycket jag vill göra här i livet och tanken på att spendera ungefär en tredjedel av mitt liv på något som jag varken brinner för eller är intresserad av är inte rolig.

Eftersom jag vill kunna vara så öppen som möjlig gällande tillgångar, lön och andra ekonomiska aspekter så kommer jag till en början att vara anonym. Det jag saknar med andra aktiebloggar är faktiskt att man får lära känna personen bakom bloggen (Tänk Jason Fieber från DividendMantra). Då jag själv gillar bloggare som är mer personliga ska jag överväga att inte vara anonym i framtiden.

Lite kort om mig:

Jag är 28 år gammal och kommer från Stockholm. För tillfället är jag bosatt i USA med min sambo där båda jobbar som Civilingenjörer för ett stort globalt bolag. Vi flyttade till USA i Mars (2016) och den främsta anledningen till detta var framförallt erfarenheten att jobba och bo utomlands men delvis för att tjäna mycket mer pengar.

Med mycket mer pengar menar jag MYCKET mer pengar. Innan flytten så jobbade jag för ett stort bolag i Stockholm som Civilingenjör. Min bruttolön i Sverige var 32 000 kr i månaden. Efter skatt så hade jag ungefär 22 000 kr kvar. Nu när jag arbetar i staterna har jag exakt samma jobb men min nettolön är runt 45 000 kr (Prisa den starka dollarkursen).

Med en väldigt förstärkt inkomst och minskade utgifter är mitt mål att kunna spara ungefär 15 000 kr i månaden som jag skall kunna investera.

I mitt nästa inlägg tänker jag berätta lite mer om min investeringsstrategi och min investeringshistorik. Om ni vill läsa mer om mig och min bakgrund så kan ni göra det här.

Jag valde bilden på frihetsgudinnan för detta inlägget då det representerar min flytt till USA och min strävan mot ekonomisk frihet. Med hjälp av ränta-på-ränta-effekten så är jag fast besluten att kunna dra mig tillbaka vid 40 års ålder.

Snöbollen är i rullning!

Kommentarer

 1. Hej!

  Det ska bli kul att följa dig och din blogg.

  Jag önskar dig stort lycka till på din resa!

  Mvh
  Framtida Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Tack så mycket! Kikade in snabbt på din blogg. Önskar dig också lycka till i din resa mot finansiell frihet!

   Radera
 2. Svar
  1. Tack! Ska försöka. Svårt att hitta bra köplägen då jag känner mig rätt snål i dagens börsklimat.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…