Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieportföljen


Som ni säkert har märkt är min blogg lite av ett Work In Progress. Jag ville inte vänta tills att den var helt färdigställd innan jag började blogga. Har nu tagit mig i kragen och lagt till min aktieportfölj som ni nu kan hitta under menyfliken Aktieportföljen.

Använde mig av Google Spreadsheets för att skapa portföljen. Google Finance i symbios med Google Spreadsheets är riktigt kraftfullt. Genom att bara ange tickernamnet (T.ex. AAPL för Apple) för en aktie så kan man hämta en myriad av nyckeltal för en aktie genom att skriva in formler i respektive cell och allt uppdateras i realtid samt att spreadsheetet på bloggen uppdateras automatiskt då det är en levande länk mellan bloggen och Google Spreadsheet.

Det enda negativa är att Google Finance inte har finansiell data för Betsson B, Awilco Drilling och Vardia Insurance Group. Var tvungen att skriva in aktiepriset manuellt och dessa uppdateras därför inte automatiskt. Försökte importera nyckeltal från Yahoo Finance men det gick mindre bra. Tills vidare får jag se till att uppdatera dessa med jämna mellanrum, om det inte finns någon snäll läsare som har en lösning på detta?

Har konverterat priset på alla amerikanska aktier till svenska kronor då jag vill att totala värdet av portföljen skall visas i SEK. Dollarkursen gentemot svenska kronan uppdateras också per automatik och det värdet använder jag för att räkna ut värdet i SEK för amerikanska aktier.

Om någon är intresserad av hur man skapar en aktieportfölj genom Google Spreadsheets och Google Finance så skapar jag mer än gärna ett inlägg med en guide som beskriver processen. Det är också ett utmärkt verktyg för att skapa skräddarsydda bevakningslistor.

Peace out!

Kommentarer

 1. Hej:)
  Tack för en spännande blogg som ska bli otroligt kul att följa vidare!
  Du får gärna göra ett inlägg om hur man gör för att skapa skräddarsydda bevakningar mm i dessa program:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tog dig tid att läsa den :)

   Jag ska se till att lägga upp ett inlägg om detta i framtiden. Måste först få i ordning på bloggen då den inte är helt färdigställd än!

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en i…

Analys: H&M

I en värld som ofta är antingen svart eller vit ska jag att försöka mig på att bjuda på en nyanserad och lite mer grå bild/analys av H&M. Bolaget har seglat upp som det största innehavet i min portfölj och jag kan tänka mig att öka upp ytterligare i bolaget. I dagsläget utgör H&M 13 procent av min portfölj.
Om man ska tro på det man läser om H&M och om branschen som helhet så skulle man kunna tro att bolaget håller på att gå omkull och att branschen är utdöende. Har folk slutat med kläder?
Detta är i min mening en tillfällig svacka för bolaget och det beror på flera aspekter som jag tänkte försöka dissekera i det här inlägget. Problemet för H&M är inte försäljningen då omsättningen ökar i god takt, det är snarare ett lönsamhetsproblem. H&M har gått från att ha en vinstmarginal på 17 procent år 2008 till att nu ha en vinstmarginal på cirka 9,5 procent. Kommer de någonsin att uppnå en vinstmarginal på 17 procent igen? Nej det tvekar jag på. Men i min mening behöver int…

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…