Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Kvartalsrapport Q1-2017: Värdeinvesteraren



Kvartalsrapport Q1-2017: Värdeinvesteraren

Det här året började inte alls bra. Min oerfarenhet börjar visa sig i form av att jag frångått mina principer något för att jaga överavkastning och det har påverkat mitt resultat negativt. Nu ska man inte stirra sig blind på kortsiktiga resultat. Men detta kvartal var så dåligt att jag nu funderar på om jag kommer att kunna vända detta för att slå index när det kommer till helåret 2017. Jag väljer att jämföra mig mot SIX30 Return Index då det är det indexet som Avanza Zero försöker att följa. 



Jag är en riktig vinnarskalle och hatar verkligen att förlora så detta har påverkat mig ganska mycket. Märker att jag har börjar ifrågasätta mig själv och min förmåga. Ska jag verkligen syssla med aktieplaceringar och hade det inte hade varit bättre att bara köpa Avanza Zero.

Bakgrunden till att resultatet blev så dåligt detta kvartal är på grund av Fingerprint Cards hastiga nedgång på cirka 50 procent. Jag visste självklart om att Fingerprint var och är en riskfylld aktie men jag tyckte att bolaget var omotiverat lågt värderat. Det tycker jag fortfarande. Enligt mina investeringsprinciper så kan jag allokera 10 % av min portfölj till högrisksbolag. Mitt misstag i det här fallet var att allokera 15 % av portföljen i bolaget vilket var på tok för mycket. Jag tyckte helt enkelt att uppsidan var väldigt stor och blev girig. Den som gapar efter mycket...

Fingerprint är inte direkt ett förhoppningsbolag, bolaget har över 400 anställda och omsätter väldigt mycket pengar. De har en låg skuldsättning och är väldigt lågt värderade sett till vinstmultiplar. Jag anser fortfarande att aktien har en enorm uppsida om det går som planerat för bolaget. Bolaget har enorma utmaningar framför sig och agerar på en väldigt konkurrensutsatt bransch. Jag var medveten om allt detta innan jag gjorde mitt köp och detta var en "high risk/high reward"-placering. Mitt misstag var som sagt att placera alltför mycket kapital i den här riskfyllda placeringen. 

För att ett misstag inte bara ska vara någonting negativt så gäller det att man vänder det till något positivt. Ett misstag är ett tillfälle att lära. Jag har lärt mig att jag inte ska vara för girig och bara för att något vid en anblick ser attraktivt ut så ska jag inte gapa efter mycket. I alla fall inte när det är förknippat med så mycket risk som i det här fallet. Jag har väldigt mycket att lära och jag beundrar erfarna investerare såsom Lundaluppen, som klarar av att stå på sidan och titta på utan att agera, 

"Doing nothing is often the right thing to do" -Warren Buffett

Trots allt är jag nöjd. Jag relativt ung och jag har "bara" ägnat mig åt investeringar i 4 år och jag ser varje år som ett tillfälle att utvecklas och att lära mig nya saker. Förhoppningsvis ska jag klara av att lära mig nya saker utan att göra misstag men jag tycker det är viktigare att lyfta fram mina misstag än mina framgångar. Speciellt när det kommer till oerfarna eller unga investerare som läser min blogg. Det bästa är ju om ni kan lära er av mina misstag så att ni slipper göra era egna. 

Självinsikt och självkritik är väldigt viktiga egenskaper hos människor i min mening och just därför försöker jag att syna mig själv i fogarna. Att vara ärlig mot andra men framförallt sig själv är väldigt viktigt för att man ska bli eller förbli ödmjuk. Att ha ett fört stort ego och att inflatera detta genom att ljuga mot sig själv gör att du blir din egen värsta fiende.

"Life is not about how many times you fall down. It´s about how many times you get back up."



Avkastningshistorik

Nedan följer min avkastningshistorik. Jag har med nöd och näppe slagit index samtidigt som jag har utbildat mig själv inom värdeinvestering. Jag är nöjd med att jag lyckats slå index trots min ringa erfarenhet.



Nedan följer lite kommentarer kring åren.


2013

Jag började på mitt första riktiga jobb som Civilingenjör i mars 2013. Eftersom jag var van vid att leva som en fattig student så hade jag helt plötsligt väldigt mycket pengar över varje månad. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med överskottet så jag började läsa på om investeringar. Risk var något jag ville undvika så jag fastnade för utdelningsinvestering och värdeinvestering. Valet föll på värdeinvestering. Jag läste The Intelligent Investor av Benjamin Graham och på den vägen är det. 

Avkastningen 2013 avser alltså perioden mars-december. Rätt komiskt att jag tyckte börsen var dyr när jag började investera 2013, jämfört med perioden 2009-2013 så var den ju rätt dyr men inte om man ser till dagens börs. Jag inledde min investerarkarriär genom att leta efter klassiska defensiva innehav, väldigt Buffett inspirerat. Portföljen bestod av Wal-Mart, IBM, Handelsbanken, British Petroleum, Fortum och Nordjyske Bank. Hade även några småkryddor i portföljen såsom Lovisagruvan, Awilco Drilling och Diadrom Holding. Jag var även inne i Starbreeze en snabb sväng. Min investerarkarriär började verkligen bra. Jag överavkastade index med 2,43 %.

2014

Även detta år gick bra och portföljen såg ganska likartad ut. Den största delen av avkastningen kom från Target Corporation då jag köpte in mig i bolaget efter deras hacking skandal. Jag köpte även lite Doro som också påverkade resultatet positivt. Avkastningen hade varit ännu bättre än det redovisade om jag inte hade haft Awilco Drilling i portföljen. Likt misstaget i Fingerprint så var jag girig och innehavet fick för mycket vikt i portföljen trots hög risk. Min oerfarenhet gjorde att jag inte såg varningsklockorna kring Awilco. Trots detta avkastade jag ändå 14,82 % och slog index med nöd och näppe.

2015

Detta var första året som jag åstadkom negativ avkastning. Alla mina defensiva kärninnehav gick såklart bra men jag var ju tvungen att förstöra detta genom att ta mer risk i min jakt på överavkastning. Detta verkar vara en trend. Johnson and Johnson, Nordea, SEB och Wal-Mart bidrog alltså positivt till min avkastning. Det som drog ner resultatet var Awilco och Vardia Insurance. Vardia var ett riktigt misstag. Jag kan alldeles för lite om försäkringsbranschen och jag ryggade bara egentligen många bloggare som hyllade caset. Av detta lärde jag mig att det är superviktigt att göra sin egen analys och investera i det man förstår sig på.

 2016

Detta blev ett riktigt bra börsår. Det som främst drev den positiva utvecklingen var min investering i Apple som visade sig vara riktigt vältajmad. Jag köpte Apple för 96 dollar per aktie och i skrivande stund handlas den till 143 dollar. Det här året hade jag heller inga innehav som drog ner resultatet. Inga "misstag".

Q1-2017

Året har inte börjat särskilt bra. Jag väljer att behålla mitt innehav i Fingerprint. Vi får se om detta blir ännu ett "misstag" eller om det blir en bra investering i slutändan. Oavsett utfall så har jag begått ett misstag i och med att innehavet utgör en för stor del av portföljen, 15 %. Jag borde och kommer nog att skala ner innehavet för att råda bot på detta.


Sammanfattning

Trenden är tydlig. När jag har hållit mig till mina kärnprinciper och bara investerat i defensiva innehav och i stabila bolag med lång historik så har det gått jättebra. Alla mina förlustaffärer inkluderar investeringar i mindre okända bolag som jag har sett en stor uppsida i, såsom Vardia, Awilco Drilling och senast Fingerprint. Det jag har lärt mig är att dessa förhoppningar sällan införlivas och att det är bättre att satsa på bolag som inte förknippas med risk. Min jakt på överavkastning har gjort mig lite vårdslös och om jag bara hade hållit mig till principerna så hade överavkastningen varit ett faktum. Girighet lönar sig sällan.

Kommentarer

  1. Snyggt att kunna erkänna misstag och lära sig ifrån dessa. Kör hårt och lycka till resten av året! Du har fortfarande alla möjligheter att lyckas finfint för helåret och du kan det du håller på med! Keep up the good work med bloggen!
    / Börslekaren (Twitter)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste hålla mig själv ödmjuk :) Försöker därför att vara så transparent som möjlig. Jag är en jävla vinnarskalle så ska göra allt för att avsluta året på topp. Men ska försöka att inte ta onödig risk bara på grund av det.

      Radera
  2. Mycket bra inlägg och ett viktigt sådant. Att helt hålla sig borta från bolag utan utdelning samt vissa branscher som shipping, oljeservice, oljeprospektering, forskningsbolag mm samt att diversifiera tror jag på. Man får inga år med +100% med en sådan strategi men man får heller inte något med -70%.

    SvaraRadera
  3. Tack, du har rätt. Psykologiskt mycket skönare att ha en konservativare portfölj. Tanken är att jag inte ska ha mer än 10 % av EK i mer högrisksaktier. Nu blev den siffran lite högre och det straffades jag för. Jakten på överavkastning är farlig. Bättre att jobba som sköldpaddan än haren när det kommer till investeringar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser