Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Årsbokslut 2017


Det är dags att sammanfatta börsåret 2017. Detta är inget roligt inlägg att skriva då resultatet var en total katastrof men det är ack så viktigt. För att citera butlern Alfred i batmanfilmerna.

"Why do we fall sir? So that we can learn to pick ourselves up." -Alfred Pennyworth

Att göra misstag och sen inte lära sig av dem är det sämsta man kan göra. Mina misstag ser jag som lärdomar i en del av en utbildning. Om tio till tjugo år kommer detta vara ett minne blott. Hur illa var året då? En bild säger mer än tusen ord.


Som sagt, en total katastrof. Underavkastning sett till index är enorm. Jag investerade i bolag som gick emot alla mina investeringskriterier och jag satsade alldeles för mycket pengar i bolaget. För att jag blev för girig.

En av de viktigaste egenskaperna för att ständigt förbättra sig själv är enligt mig att vara självkritisk. Ett av ledorden i Lean Production (En metod som används för att minimera allt som inte är värdeskapande för slutkunden) är att älska sina avvikelser och att lyfta dessa till ytan för att sedan hitta rotorsaken till problemet. För att sedan se till att avvikelsen aldrig upprepar sig. Att sticka huvudet i sanden och att ignorera avvikelsen är det sämsta man kan göra. Därför ska man ta tjuren vid hornen. Lean Production premierar även långsiktighet över kortsiktighet, det är bättre att vara som sköldpaddan och inte som haren. Det går nog att anamma många aspekter av Lean Production när det kommer till investerande.

Men nu tänkte jag fokusera på att identifiera mina svagheter när det kommer till mina investeringsbeslut. 2017 var inte ett bra investeringsår för mig och jag har funderat mycket och länge på varför det blev som det blev. Konkret är det jättelätt att svara på varför året slutade dåligt. En stor realiserad förlust i Fingerprint Cards var en av de större bidragande faktorerna. Surdegar i H&M, Pandora och Betsson likaså. Men varför gjorde jag som jag gjorde? Det är viktigt att gå till roten till problemet.

Jag lever tyvärr inte som jag lär och jag förespråkar ofta diversifiering och riskminimering. Buffetts första och andra regel är att inte förlora pengar och att investera defensivt är därmed prioritet nummer ett. Mitt första misstag var inte att investera i Fingerprint utan det var att investera så mycket pengar som jag gjorde som var misstaget. Vid ett tillfälle uppgick mitt aktieinnehav i Fingerprint till 60 000 kronor. Det är på tok för mycket och vid det tillfället uppgick det till cirka 15% av min portfölj. Det är helt galet. Det motsvarar min nuvarande vikt i H&M. Det är en väldigt stor skillnad på H&M och Fingerprint när det kommer till hur defensiva bolagen är (Inte om du frågar Anna Svahn). Så mitt första fel var money management. Money management är relationen mellan investerat belopp kontra risk/reward-potentialen man ser i en aktie. Det är i alla fall så jag vill uttrycka det. Desto högre risk/reward desto mindre pengar bör man investera i bolaget. Ofta är utfallet mycket gravare om det går snett i ett risk/reward-case och probabiliteten för att det går dåligt är oftast även det högre.

Innan jag gick med i Twitter så var jag faktiskt en mycket mer defensiv investerare. Riskviljan var hög förra året och momentumaktier, bitcoin och cannabisaktier var det nya svarta. Att ständigt jämföra sig med investerare och traders som gör snabba vinster medan man själv äger ett tråkigt bolag som Wal-Mart prövar ens tålamod och disciplin. Tyvärr var och är jag fortfarande en novis när det kommer till investerande och det visade sig förra året då jag lät mig påverkas. Jag måste bli mer disciplinerad.

För att sammanfatta det hela. Jag har lärt mig följande.
  • Money management är viktigt.
  • Inte låta mig själv påverkas av andras framgångar.
  • Vara disciplinerad och frångå inte mina investeringsprinciper.
  • Var som sköldpaddan och inte haren.
Rent logiskt vet jag ju att det var ett misstag och detta belyser än en gång hur viktig den psykologiska aspekten är vid investerande. Spelar ingen roll hur mycket kunskap man har om man ändå inte har psyket för att exekvera.

För att avsluta med något positivt så är jag glad över att jag gör dessa misstag när min portfölj uppgår till 500 000 kronor och inte 5 miljoner kronor. Dessutom är det dags för vedergällning och jag är en riktig vinnarskalle. I år så ska jag inte upprepa mina tidigare misstag och året har börjat riktigt bra. Varför faller vi?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser