Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen.


I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.

 Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt väsentligt …

Lär dig fundamentalanalys del 2: Produktkännedom och affärsmodell

Lär dig fundamentalanalys del 2: Produktkännedom och affärsmodell

Välkomna till del två i serien. Det här inlägget kommer fokusera på vikten av att man vet vad man äger för bolag och att man vet varför man också äger det. Om man inte vet hur bolaget tjänar pengar så är det ju svårt att sia om framtidsutsikterna. Jag har till exempel väldigt svårt att förstå IBM:s verksamhet och därför tycker jag det är enorm svårt att förutsäga hur IBM:s intjäningsförmåga kommer att se ut de närmaste åren.

Aktier är ingen lotterisedel och därför ska du fråga dig själv varför du köper aktier i bolaget innan du trycker på köpknappen.

Lär dig fundamentalanalys

  1. Marknadsanalys
  2. Produktkännedom och affärsmodell
  3. Ledning och ägarbild
  4. Vallgravar
  5. Resultaträkningen
  6. Balansräkning och kassaflödesanalys
  7. Värdering och nyckeltal
  8. Margin of Safety och psykologi

2. Produktkännedom och affärsmodell

Bakom varje aktie så existerar ett bolag, glöm aldrig det. Ett aktieköp ska ses som en investering och inte en spekulation. Ett aktieinnehav är ett delägande i bolaget. Ägs tio procent av alla utstående aktier så ägs tio procent av bolaget och man är berättigad till tio procent av bolagets vinster. Aktier är inte lotterisedlar, det finns ett företag bakom varje aktie.

Investera därför i det du förstår. Skulle du överväga att köpa hela bolaget om du var miljardär? Om svaret är nej så ska du inte heller köpa aktier i bolaget, oavsett mängd. Kan du inte motivera varför du äger en aktie så ska du troligtvis inte äga den.


"Know what you own, and know why you own it" - Peter Lynch


Det är ytterst viktigt att förstå företagets affärsmodell och företagets produkter eller tjänster. Ett företag som Catena Media (CTM) har till exempel en produkt/tjänst som är enkel att förstå men affärsmodellen är inte nödvändigtvis lika trivial att förstå, men än så viktigt. Produkten Catena Media besitter är hemsidor som gör reklam för olika bettingsajter, enkelt eller hur. Affärsmodellen är en helt annan femma. Har skrivit om hur deras affärsmodell fungerar, för den intresserade så återfinns inlägget här. Poängen jag vill driva fram är att man inte behöver förstå produkten eller affärsmodellen men om man inte gör det får man lägga tiden på att läsa in sig på ämnet.


Kopparbergs (KBR MTF) är ett utmärkt exempel på ett företag som har en enkel produkt och en enkel affärsmodell. De tillverkar och säljer öl samt cider på pubar, barer, egna restauranger (John Scott´s) och systembolaget. Det är enkelt att vända sig till någon av ovannämnda kanaler för att köpa en öl eller en cider från Kopparbergs för att bedöma produkten.


Ett exempel på ett bolag som är svårt att förstå sig på är Hexagon B (HEXA B), läs bara Avanzas beskrivning av bolaget.


"Hexagon är en global leverantör av informationsteknologi som används inom geospatiala och industriella företagsövergripande applikationer. Hexagons lösningar integrerar sensorer, mjukvara, industrikunskap och kunders arbetsflöden till intelligenta informationsekosystem som skapar beslutsunderlag. Hexagon är verksamt i 46 länder."


Bolaget är verksamt i 46 länder och har åtta stycken primära affärssegment. Av ren tillfällighet råkar jag veta väldigt mycket om ett av deras affärssegment, Manufacturing Intelligence, då jag jobbar med just detta. Jag har alltså en fördel mot marknaden om jag skulle analysera just det segmentet. Men när det kommer till de andra sju segmenten (Agriculture, Geospatial, Geosystems, Mining, Position Intelligence, Process, Power & Marine och Safety and Infrastructure) så har jag ingen aning om vad Hexagon gör. Som ni kan se så är det väldigt svårt att begripa vad Hexagon gör och vad som kommer att driva deras vinstökning i framtiden. Vilket leder mig till nästa punkt.


Jobba smartare och inte hårdare. Använd kunskap som du besitter för att upptäcka bolag som du sedan kan analysera och studera. Det är denna kunskap som ger dig en edge mot marknaden. Varför ge dig in i branscher som du inte förstår dig på när detta kräver massor av arbete från din sida och risken för att du gör en felaktig bedömning är stor.


Per är ansvarig för bokföringen på en firma och arbetar med Fortnox (FNOX MTF) bokföringsprogram. Per inser att deras mjukvara är långt mycket bättre än konkurrenternas mjukvara som han arbetat med tidigare. Han beslutar sig för att titta närmare på bolaget och kommer fram till att bolaget har en stark balansräkning och att bolaget ser undervärderat ut. 


Sannolikheten att Per upptäcker detta före mig som aldrig har hållit på med bokföring är väldigt stor. Per utnyttjade sin edge mot marknaden och det är precis det du borde göra när du letar efter investeringsprospekt. Många slänger bort sin kunskapsfördel mot marknaden och investerar i helt andra branscher. Per kunde istället för att köpa Fortnox gett sig in i Fingerprint Cards B (FING B) för att han tycker att aktien verkar intressant och för att hans kollega på jobbet har tjänat väldigt mycket pengar genom investeringar i Fingerprint. Det borde vara ganska självklart att avgöra vilket scenario som är bäst. Använd din edge.


Det finns en anledning till att aktier går upp och det är för att deras vinst ökar år efter år. Om företaget går bra så går aktien upp med tiden. Många köper aktier i bolag när de inte har en aning om vad bolaget gör eller hur det tjänar sina pengar. Det går inte att avgöra hur framtiden ser ut för bolaget om du inte förstår bolagets produkter eller deras affärsmodell. Fokusera därför på företag som är väldigt simpla och enkla att förstå eller på företag där du besitter en kunskapsfördel. Hur ska du annars kunna avgöra om företagets vinst kommer att öka i framtiden eller ej?


En av mina stora hobbyer är tv- och datorspel, jag har ägnat en ohygglig mängd tid till att spela tv- och datorspel och känner därför att jag besitter en edge mot andra aktiesparare när det kommer till att bedöma spelbolag och deras produkter. Efter att ha spelat deras spel "Payday 1" tyckte jag att Starbreeze B (STAR B) var ett intressant bolag att titta närmare på och efter en del efterforskning så bestämde jag mig för att investera i bolaget. 


Detta var i augusti 2013 och innan den omvända spliten. Starbreeze var det första bolaget jag investerade i och inledde därmed min investerarkarriär. Jag köpte aktier när kursen stod i 0,18 kronor och sålde bort mig en månad senare på 0,25 öre. En vinst på 39 % procent är inte fy skam på en månad. Tänk om jag hade behållit mina Starbreeze-aktier, nu står aktien i cirka 17 kronor eller 1,7 kronor justerat för spliten. Nästan 10 gånger vad jag betalade för mina aktier. Därför är det bra att vara långsiktig om man tror på bolaget och produkten. Tyvärr var jag en total nybörjare vid tillfället och förstod inte bättre.


Starbreeze är inte ett företag som är enkelt att förstå för den stora massan. Alla människor kan kliva in på mataffären och köpa en Coca-Cola och snabbt inse att det är en bra produkt, det kräver ingen större kunskap för detta. Men Gunnar 64 år gammal som aldrig har spelat tv- eller datorspel i sitt liv, har väldigt svårt att förstå vad Starbreeze gör. Men i och med mitt djupa tv- och datorspelsintresse så kände jag att jag hade en djup kunskap som grund för att göra en rättvis bedömning av deras nya produkt. Jag förstod produkten och jag förstod varför jag köpte och ägde aktien.


Desto simplare affärsmodellen är desto bättre är det. Det är helt enkelt färre saker som kan gå fel över lång tid. Citat nedan är ett bra exempel på varför en simpel affärsmodell är fördelaktig.


"Go for a business that any idiot can run - because sooner or later, any idiot is probably going to run it" - Peter Lynch


Återigen vill ja ta upp Hexagon som ett bra exempel. Det är ett extremt teknikintensivt bolag som är svårt att förstå sig på. Det är förmodligen ganska komplext att leda ett bolag som Hexagon men Ola Rollén har gjort det med bravur. Vad händer nära Ola inte längre är VD för bolaget? Kommer Hexagon fortsätta att prestera? Det är svårt att svara på den frågan och det medför en osäkerhet.


En väldigt viktig faktor är att bolaget har en stabil omsättnings- och vinsthistorik. Om bolaget lyckas öka omsättningen och vinsten år efter år likt ett klockverk så ökar tillförlitligheten när man extrapolerar historiska vinster för att prediktera framtida vinster. 


Skulle du gifta dig med en bipolär kvinna eller man som genom sitt historiska beteende visat sig vara helt oberäknelig. Hans eller hennes historiska beteende borde tas i beaktande för att förutsäga hur denne kommer att agera i framtiden. På samma sätt som du inte skulle gifta dig men en bipolär person skulle du inte heller gifta dig med en främling. Att gifta sig med någon är ett stort åtagande och innan man gör det så vill man veta mycket om personens historia och man vill se en tydlig positiv trend. Att investera i ett bolag är också ett stort åtagande, begrunda ditt beslut därefter.


Jag tycker att liknelsen är rätt bra då jag ofta ser det som att jag gifter mig med en aktie. Om ingenting förändras i caset så säljer jag ogärna mina innehav om inte värderingen blir alldeles för ansträngd eller om framtidsutsikterna för bolaget ser dyster ut.


Håll alltid ögonen öppna för nya investeringsmöjligheter. Jag har gått miste om många bra möjligheter som varit självklara nu i efterhand. Jag började använda Netflix Inc (NFLX) ganska tidigt och tyckte det var en superb tjänst men funderade aldrig på att investera i bolaget. Kursresan de senaste åren har varit bra, minst sagt. Bolaget är ett utmärkt exempel på något som många av oss använder dagligen och uppskattas av många. Det är en enkel produkt att förstå och detsamma gäller deras affärsmodell. Liknande möjligheter dyker upp hela tiden, det gäller bara att vara uppmärksam.


Vill avsluta med att poängtera någonting väldigt viktigt. Detta är bara första steget när man letar efter en investering. Bara för att du förstår och gillar ett bolag så betyder det inte att du ska investera i bolaget. Det finns många saker att ta i beaktelse innan en  potentiell investering. Bolaget ska ha stabila ägare och ledas av kompetenta människor. Resultaträkningen och balansräkningen skall vara starka och bolaget ska ha starka vallgravar. Sist men inte minst så ska bolaget vara undervärderat.


Detta kommer du lära dig i framtida delar. Stay tuned.


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lär dig fundamentalanalys del 1: Marknadsanalys

Lär dig fundamentalanalys del 1: MarknadsanalysPris är vad du betalar, värde är vad du får och just därför så krävs det att man som investerare kan uppskatta värdet av ett bolag med någorlunda precision. Min investeringsstrategi skulle nog bäst beskrivas som värdeinvestering. Värdeinvestera använder sig nästan uteslutande av fundamentalanalys för att bedöma ett bolags reella värde (intrinsic value) och det är även den metod jag tillämpar. 
Målet är att analysera ett bolag och hitta ett bolag som är verksam på en växande marknad och ett bolag som är bättre än branschgenomsnittet. Bolaget ska ha stabila ägare och en duktig ledning samt starka vallgravar. Genom att gå igenom resultaträkningen och balansräkningen samt historiska finansiella resultat så ska ett intrinsic value fastställas. Uppfyller bolaget alla kraven och samtidigt handlas under intrinsic value så kvalificerar bolaget in i portföljen. Baserat på risken som investeringen medför så tillämpar jag en Margin of Safety vid en in…

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalys

Lär dig fundamentalanalys del 6: Balansräkning och kassaflödesanalysEfter att ha tittat på bolagets resultatutveckling så är det hög tid att titta på bolagets finansiella styrka. Balansräkningen är ett dokument som ger en ögonblicksbild över ett bolags tillgångar, skulder och kapital och ger därmed en snabb överblick över bolagets finansiella styrka (eller svaghet). Lär dig fundamentalanalysMarknadsanalysProduktkännedom och affärsmodellLedning och ägarbildVallgravarResultaträkningenBalansräkningen och kassaflödesanalysVärdering och nyckeltalMargin of Safety och psykologi6. Balansräkning och kassaflödesanalys Balansräkningen är indelad i två delar, en vänsterkolumn och en högerkolumn. Den vänstra kolumnen innehåller information om tillgångarna som bolaget besitter. Den högra kolumnen innehåller information om skulder och eget kapital. Precis som namnet föreslår så är dessa i balans. Vilket innebär att summan av tillgångarna alltid är lika stora som summan av skulderna och eget kapital. …

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal

Lär dig fundamentalanalys del 7: Värdering och nyckeltal I det näst sista avsnittet i mitt magnum opus så ska jag gå igenom hur jag analyserar och värderar ett bolag. Vi har nu kommit till den roliga biten i mitt tycke. Vi har nu fastställt att bolaget vi tittat på är fundamentalt starkt. Det är ett bolag som verkar på en växande marknad och de har en väldigt bra produkt och affärsmodell. Bolaget har en stark ledning och en god ägarbild som genom sitt gedigna arbete har medfört att bolaget har starka vallgravar. Nu sätter vi oss ner och sätter tänderna i resultat- och balansräkningen för att göra vår analys av bolaget. Personligen så gillar jag inte kassaflödesanalyser alls. De bygger på så många antaganden och påverkas så mycket av randvillkoren. Det går nästan alltid att vrida och vända på siffrorna tills att man kommer fram till "rätt" siffror och övertygar sig själv. Därför håller jag mig till tråkig fundamentalanalys á la Benjamin Graham.

Ett känt citat av Warren Buffet…