Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Aktieköp: Cherry B (CHER B)


Aktieköp: Cherry B (CHER B)

Har köpt 101 stycken aktier i Cherry (CHER B) till ett genomsnittligt anskaffningsvärde om 317,7 kronor per aktie. Totala köpeskillingen uppgick till 31 310 kronor. Bolaget utgör 8,1 procent av portföljens värde. Jag sålde av lite i Betsson B (BETS B) för att finansiera köpet av Cherry. Vill inte ligga alldeles för tungt i spelsektorn.

Anser fortfarande att spelbranschen är rätt undervärderad och fortsätter därför att investera i bolag som verkar inom denna. Kindred Group (KIND SDB) går bort då bolaget måste fortsätta att växa kraftigt för att växa in i kostymen och motivera nuvarande kurs. Betsson B (BETS B) värderas till cirka 10-11 deras normala intjäningsförmåga och omsättning fortsätter att växa med cirka 10 procent. Men jag har en alldeles för stor stek i bolaget. LeoVegas (LEO) rusade på rapporten och jag tycker nu att bolaget är rättvist värderat. Efter en uppgång på 23 procent på två veckor nöjer jag mig med det innehavet jag har. I dagsläget utgör bolaget lite mer än 5 procent av totala portföljen.



Jag har därför tittat närmare på Cherry B (CHER B). Bolaget är riktigt intressant då det inte bara är en speloperatör utan även en spelutvecklare (Likt NetEnt) och de har  även en affiliateverksamhet (Likt Catena Media) samt att de har fysiska slotmaskiner ute på krogar och restauranger. Dessa affärssegment utgör bara en mindre del av Cherrys intäkter i dagsläget men de växer väldigt snabbt. Cherry är därför den mest diversifierade speloperatören när det kommer till affärssegment. Från bilden ovan kan man utgöra att cirka 4 procent av intäkterna går att hänföra till segmentet spelutveckling (Yggdrasil). Som ni kan se växer det segmentet lavinartat, 441 % jämfört med samma period föregående år. Restaurant Casino stod för 8,3 procent av kvartalets intäkter. Affiliateverksamheten stod för 2,7 procent av intäkterna och även detta affärssegment växer oerhört snabbt, 232 procent jämfört med samma period föregående år. Värderar man deras affiliateverksamhet likt Catena Medias multiplar och om man gör samma sak för Yggdrasil i linje med NetEnts multiplar så ser man snabbt att dessa segment bör ha en högre multipelvärdering än vad bolaget som helhet har idag. Resterande intäkter 85 procent av intäkterna utgörs av segmentet iGaming som är speloperatörsverksamheten. Det här segmentet har också haft en enorm tillväxt till följd av att Cherry köpt upp speloperatören ComeOn under 2016.



Hämtat från börsdata.se

Vid en snabb anblick ser Cherry rätt så dyrt ut med ett P/S-tal på 4,5 och vinsthistoriken lämnar en del att önska. Men bolaget har medvetet ådragit sig höga kostnader då man satsat kraftigt på marknadsföringen för att ta marknadsandelar (Likt LeoVegas) och detta har funkat. Deras omsättningstillväxt har varit riktigt god. Bolaget förvärvade som sagt speloperatören ComeOn under 2016 och det är inte förrän nu i Q1-2017 det kommer att påverka omsättningen i sin helhet då förvärvet av ComeOn slutfördes den första oktober 2016.





Bolaget prognoser för 2017 är väldigt goda och historiskt sett har bolaget varit rätt konservativa när det kommer till deras prognoser. De prognostiserar en omsättning mellan 2,6-2,7 miljarder kronor och en EBITDA på mellan 550-600 miljoner kronor. Vilket då skulle motsvara ett P/S 2.3 för 2017. Detta är i linje med Betsson och Unibet som inte växer lika snabbt och som inte heller har flera intressanta affärsverksamheter. Anledningen till att jag tittar på omsättningsmultiplar istället för vinstmultiplar är för att Cherry fokuserar på omsättningstillväxten och har därmed ådragit sig höga rörelsekostnader som tynger resultatet. Men de prognostiserar faktiskt ett rätt hög EBITDA resultat för 2017. Räknat på detta skulle det ge ett P/EBITDA 2017 på cirka 11. Inte alls högt värderat med tanke på hur snabbväxande Kindred Group värderas. 




Nedanstående bild ger en bra överblick över hur bolagets värdering står sig mot konkurrenternas.



Detta är ingen komplett analys men tanken med inlägget var att försöka ge en snabb överblick över bolaget. Bolaget rapporterar resultatet för Q1-2017 den 10:e maj och jag tror på ett starkt kvartal. Det är just därför jag initierar en position innan rapporten. Lämnar utrymme för att snitta ner mig i bolaget dock. Har hört många som är rädda för att gå in efter den enorma kursresan som redan varit. Men det är helt andra förutsättningar nu när ComeOn förvärvet är gjort och man klart och tydligt kan se att de andra affärssegmenten växer lavinartat. På grund av förvärvet så förväntas intäkterna nästan tredubblas från nuvarande nivåer. Klart bolaget har uppvärderats, inget konstigt med det. Om ni fortfarande är oroliga över värderingen så ta bara en titt på insynshandeln den senaste tiden. Ska också tilläggas att VD:n äger aktier som är värda lite över 100 miljoner kronor.





I skrivande stund ser portföljen ut enligt nedan.




Läs mer om Cherry hos Avanza!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser