Fortsätt till huvudinnehåll

Aktieköp: Funcom

Sålde Funcom i Mars då jag trodde att aktien skulle gå kräftgång fram till release. Tyvärr hade jag fel och aktien steg från NOK 15.67, där jag sålde, till NOK 22-23. Igår den 7:e Maj, dagen innan släppet av Conan Exiles så gick aktien ner 8% som mest. Detta i samband med att alla nya recensioner (1000 av 15000) på steam hyllar spelet och hur långt det har kommit från sin tid i Early Access. Jag passade därför på att köpa 900 aktier till en aktiekurs på NOK 20.4. Bolaget utgör endast 4% av portföljen. I samband med lanseringen idag så steg aktien 10% på nyheten att bolaget har sålt 1 miljon exemplar av spelet under Early Access och jag valde att behålla hela innehavet. Försäljningssiffran innehåller bara försäljningar genom Steam samt till Xbox. Spelet släpps till PS4 idag.  Då kvaliteten på spelet har ökat markant så tror jag det kommer sälja bra givet att det är en riktigt populär genre. Konkurrerande spel som Ark, The Forest, Rust, Subnautica och 7 days to die har sålt

Köpvärda aktier vecka 12


Köpvärda aktier vecka 12

Vecka 12 var ingen rolig börsvecka för mig. Fingerprint Cards, som utgör lite mer än 10 procent av min portföljvikt, rasade lite över trettio procent. Eftersom jag är rätt väldiversifierad så är portföljen rätt motståndskraftig när det kommer till liknande händelser. Portföljen gick ner lite över tre procent, men jag konstaterar att året inte alls har börjat bra. 

Min strategi tillåter mig att investera 10 procent av portföljen i lite mer högrisksbolag. Fingerprint Cards är därför en krydda i min portfölj. Än så länge så har mina "kryddor" dragit ner mitt resultat markant. Innan Fingerprint så hade jag Vardia insurance som krydda i portföljen och där tog jag en förlust på över 90 procent. Trots detta så lyckades jag ändå slå index. Jag kanske borde komma till insikten att jag inte ska inkludera några kryddor i min portfölj. Min avkastning hade varit långt mycket bättre utan Fingerprint Cards och Vardia Insurance som drog ner resultatet. Hur gör ni när det kommer till kryddor i portföljen? Har ni någa överhuvudtaget? Hur mycket i portföljvikt?

Alla nyckeltal för svenska bolag är hämtade från borsdata.se. Som vanligt så gör en egen grundlig analys innan ni beslutar er för att köpa något av bolagen i listan. Rekommenderar att ni läser in er på följande saker innan ett aktieköp:

  • Vilken marknad bolagen är verksamma inom och hur framtidsutsikterna för marknaden ser ut.
  • Historisk omsättning-, vinst- och utdelningstillväxt.
  • Bolagens produkter eller tjänster och hur komplexa dessa är att förstå och om du själv har kommit i kontakt med produkten/tjänsten. Tycker du eller andra människor att produkten/tjänsten är bra?
  • Företagets balansräkning. Hur ser skuldsättning ut? Hur stor kassa har bolaget? Det är några frågor du bör ställa dig. 


Michael Kors

Michael Kors (KORS) är ett extremt lågt värderat retailbolag. Vad sägs om PE 8,6, låg skuldsättning, hög lönsamhet och ett starkt varumärke. Omsättning- och vinsttillväxten har varit enormt stark historiskt sett. Anledningen till att bolaget värderas så lågt är att framtidsutsikterna för de närmaste två åren inte ser så bra ut. Vinsten väntas minska 2017 jämfört med 2016. Tror du att varumärket är starkt och att detta bara är av tillfällig natur så är detta ett gyllene tilfälle att investera. Se mitt förra inlägg som innehåller omsättning- och vinsthistorik för Michael Kors.

P/E = 8,6 (Rullande 12-månaders vinst)
EV/EBITDA = 4,95 (Låg skuldsättning)
Price/Sales = 1,4
Price/FCF = 5,6
Return on Equity = 40 %


Pandora

Pandora (PNDORA) var lågt värderat och denna vecka blev det ännu billigare. Klassiskt GARP (Growth At a Reasonable Price) bolag. Läs min analys av bolaget här.


P/E = 14,6


Citigroup Inc

Banker är en av de lägst värderade branscherna just nu, i och med de stundande räntehöjningarna så kommer bankernas lönsamhet troligtvis att öka då deras räntenetto kommer att förbättras. Citigroup (C) är en av världens största banker och värderas under sitt likvideringsvärde eller Net Tangible Book Value. Teoretiskt sett är alltså banken värd mer per aktie om bolaget går i konkurs och man tar alla tillgångar och betalar av alla skulder, än nuvarande aktiekurs. Citigroups räntenetto (Net Interest Margin) är väldigt bra sett till konkurrenternas (kan utläsas från tabellen nedan). Deras avkastning på eget kapital är i lägsta laget dock. Jämfört med konkurrenterna är deras Tier 1 Common Equity Ratio högt vilket är ett mått på hur välkapitaliserad banken är. Det krävs en grundlig analys innan man gör en investering i Citigroup för att skapa sig en förståelse över deras intjäningsförmåga.

P/Net Tangible Book Value = 0.9 (industri = 1,7, konkurrenter average = 1,9)
P/E = 12,91
ROE = 7,38 %



Betsson

Betsson B (BETS B) har blivit billigare i veckan och jag tycker det ser riktigt billigt ut. Lågt P/E-tal och hög direktavkastning. Har skrivit om bolaget väldigt många gånger på bloggen. Kommenterade deras årsredovisning i inlägget som du kan läsa här.

Många av spelbolagen har varit rätt volatila senaste månaden och jag tror det har att göra med svenska statens kommande förslag på spelreglering som offentliggörs 31:a mars. För den som inte gillar risk så är det nog god idé att vänta tills efter det datumet.


P/E = 11,8
Direktavkastning = 6,4 %
EV/EBITDA = 9,7

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Spreadsheet för aktieanalyser

Har skapat ett spreadsheet för att automatisera så mycket som möjligt av mina aktieanalyser. Genom att fylla i information ifrån finansiella rapporter så räknas flera nyckeltal ut automatiskt och if-satser jämför värdet av nyckeltalen mot Grahams krav och returnerar ett "JA" eller "NEJ". Om du mot förmodan inte vet vilka kriterier jag pratar om eller om du vill lära dig mer om dem så kan du läsa det här . Det går väldigt fort att hitta den finansiella datan i bolagens balansräkningar så en analys går ganska snabbt att göra. Har skapat ett exempel där jag använde Hennes & Maurtiz (HM B) som referens. Har även lagt till formler för ROC (Return on Capital) och EY (Earnings Yield). Kommer göra en analys av H&M baserat på detta spreadsheetet framöver. För dom som är intresserade av kolla på ingående formler så finns det att se här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1FlXZtffx-tOCgEpPC-G9wR209LFAW7n2PogexIVHP70/edit?usp=sharing Kom gärna med feedba

Kvartalsrapport Q1-2018: Apple

Apple rapporterade resultatet för det andra kvartalet den första Maj (Brutet räkenskapsår) och resultatet var imponerande. Det är otroligt hur bolaget kan växa så snabbt trots sin storlek och varje år är det samma visa. Analytikerna säger att iPhones säljer dåligt och att de tappar marknadsandelar i Asien. Som vanligt så motbevisades de av världens största bolag. Några av höjdpunkterna från rapporten. Omsättningen uppgick till USD 61.1 miljarder, en ökning med 16%. Vinst per aktie uppgick till USD 2.73, en ökning med 30%. 52.2 miljoner iPhones sålda. iPhone X var den mest sålda telefonen varje vecka under kvartalet. Omsättningen från "Services" ökade med 31%. Omsättningen från "Other Products" ökade med 38%. Omsättningen i Kina och Japan växte med 20%. USD 100 miljarder i aktieåterköp (11.5% av utstående aktierna). 100 miljoner nya services användare. Högre ASP på grund av en större mix av premiumtelefonen iPhone X. Men det som var imponerar så stort

LeoVegas: Försöker tämja lejonet

Bra lägen kommer sällan och detta känns som ett riktigt bra läge. Får samma känsla som när Catena Media gick ner till runt 70 kronor och även då passade jag på att öka i ett bolag som jag tyckte var oförtjänt billigt. Anledningen till varför LeoVegas börsvärde har sjunkit så mycket är oklart, det kan bero på att Handelsbanken plötsligt insett att Sverige skall reglera spelbranschen. De sänkte därmed riktkursen på LeoVegas. Det komiska är dock att deras riktkurs sänktes från 119 till 102 kronor per aktie. Så det bör inte vara anledningen till kursfallet. Men vem vet, många småsparare kanske bara läste första stycket. LeoVegas är den snabbast växande speloperatören utav de större aktörerna. De är extremt duktiga på att konvertera marknadsföringskostnader till FDC (Deponerade kunder) och deras plattform är inte anpassad för mobilt användande utan den är utvecklad för detta från grunden. Mobilt spelande växer snabbare än spelmarknaden som helhet. Som många redan har påpekat så ser